Тестването на учениците с бързи тестове ще се извършва два

...
Тестването на учениците с бързи тестове ще се извършва два
Коментари Харесай

Училищните тестове за ковид - в понеделник и четвъртък

Тестването на учениците с бързи проби ще се прави два пъти в седмицата - в понеделник и четвъртък. Това ще става гратис с допустимо най-щадящите антигенни проби, при които нищо не се допира до носа или устата на детето. То ще дава слюнка в дребен резервоар или пликче, която ще бъде изследвана с реактив.

Прилагането на подобен тест ще е изискването учениците от учебните заведения, затворени поради заболяемост над 750 на 100 000 души на общинско равнище, да се върнат поетапно в клас. Прави се всичко допустимо още идната седмица да се възвърне присъственото образование за децата от I до IV клас.

Тестването ще става със единодушието на родителите, прецизираха от МОН. Децата, чиито фамилии не са съгласни, ще продължат да учат онлайн.

Правителството ще отпусне 13 млн. лева за обезпечаване на безвъзмездни проби за възпитаници.

Също два пъти седмично ще бъдат тествани и учителите, които се връщат в учебно заведение без документ на имунизиране или за преболедуване.

Както " Марица " заяви, новата мярка бе оповестена по-рано през днешния ден на взаимен брифинг на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков и министъра на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

„ Въвеждаме филтър на входа на учебното заведение, с цел да го създадем безвредно. За тази цел имаме потребност от поддръжката и на родителите, и на учителите. Няма никакво място за дейности, които подриват опцията на нашата просветителна система да си свърши работата “, сподели министър Денков. Той акцентира, че педагозите са се справили извънредно добре през предишните години, само че в този момент би трябвало да създадат последваща стъпка.

„ Това, което затваря учебните заведения, не са министерствата, а рискът от заболяване и тежки последици за децата “, съобщи още проф. Денков. Според статистиката, в случай че към 15 септември т.г. са се разболявали към 100 деца и младежи дневно, то в някои дни от последната седмица този брой към този момент надвишава 500 на ден.

Още през днешния ден Министерството на здравеопазването ще разгласи социална поръчка за доставка на щадящи проби. Министерството на образованието и науката основава организация тестването да стартира незабавно, когато те са налични.

„ Надяваме се двете министерства да бъдат безапелационни и поредни в тези ограничения и да ги наложат с по-голям обсег, т.е. за деца от повече възрастови групи “, обявиха от Национална мрежа за децата. Според тях е значимо учениците да останат в учебно заведение даже епидемиологичната обстановка да наложи всички останали да бъдат лимитирани.

Снимка от Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР