Тествана е квантова система за предаване на данни по оптичен

...
Тествана е квантова система за предаване на данни по оптичен
Коментари Харесай

Квантов рутер открива пътя за по-бърз интернет

Тествана е квантова система за предаване на данни по оптичен кабел с дължина 20 сантиметра

Бъдещето на компютрите и интернет е в квантовите технологии, уверени са учените

Учени от Виенския университет сътвориха първообраз на квантов рутер. Това е първото устройство от този вид в света – то може да приема и изпраща квантов поток. В своето изследване откривателите означават, че са създали значима стъпка към квантовия интернет.

Самата квантовата връзка е допустима, с помощта на квантовата комплицираност и обвързваните с нея заплетени фотони. Разработките до момента допускаха единствено пренасочване на потока, без потребление на оптични мрежи, защото те унищожават объркването. Същността на австрийското проучване е в основаване на устройство, което отстранява сходни ограничавания.

500 силициеви резонатори с периодичност 5,1GHz са основани и тествани за съгласуемост в Университета на Виена. От тях са определени пет двойки, сложени в специфичен ледник и охлаждани до температура, близка до безспорната нула. След това е открита квантова система за предаване на данни посредством свързване на двойките резонатори през оптичен кабел с дължина 20 см.

Схемата на квантов рутер, създаден от учени на Университета във Виена

Проблемът със опазване на положението на заплетените фотони се взема решение в квантов маршрутизатор, или нанорутер, който, за разлика от стандартните мрежи, може да поддържа квантовата комплицираност. Няма ограничаване, което да попречи 20-сантиметровият оптичен кабел да бъде продължен до няколко километра или даже повече, твърдят Ралф Ридингер, началник на екипа.

Изградената система също по този начин е мащабируема до по-голям брой устройства и затова може да бъде интегрирана в една същинска квантова мрежа. Съчетаването на създаването с оптични мрежи, които придвижват квантовата информация, може да послужи като основа за бъдещия квантов интернет, имат вяра учените.

Много учени свързват цифровото бъдеще точно с квантовите калкулации. Изследователски екипи по целия свят работят по основаване на системи, които да преодолеят съществуващите ограничавания в скоростта на предаване и криптиране на данните.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР