Тестовете за COVID-19, които гарантират присъственото обучение на учениците от ...

Тестовете за COVID-19, които гарантират присъственото обучение на учениците от

МОН: Осигурени са тестове за малките ученици до началото на декември

Тестовете за COVID-19, които подсигуряват присъственото образование на учениците от I до IV клас в цялата страна, са обезпечени до края на идната седмица. През последните дни районните ръководства на образованието получиха общо 310 200 пробата със слюнка. Заедно с новото количество общо разпределените проби от началото на акцията досега стават 1 076 200, оповестяват от просветителното министерство.

Над 1 млн. проби на седмица са нужни, с цел да се възвърне присъственото образование на всички възпитаници в цялата страна. В момента в склада на БЧК в с. Лозен край София са налични 114 300 пробата.

Междувременно част от учениците от V до XII клас в 102 общини към този момент се върнаха на учебно заведение, като се редуват по график през седмица. Причината е, че там заболяемостта е сред 250 и 500 на 100 000 души. При ротация децата над V клас не се изследват за COVID-19, защото в учебно заведение остават единствено половината от учениците, за които не са обезпечени проби. Малките възпитаници не се включват в графика за ротация, а не престават да учат в клас с тестване.

От през вчерашния ден е допустимо също възобновяване на присъственото образование за по-големите възпитаници със зелен документ, когато те са повече от половината в съответната паралелка. Признават се годни документи за имунизиране, преболедуване, съществуване на антитела или негативен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR. Частните учебни заведения получиха опция да закупуват проби със лични средства, с цел да върнат в клас по-големите си възпитаници, до момента в който чакат доставки на безвъзмездни проби от страната.

Източник: trud.bg