Тестове с хора на ваксина срещу свръхдози хероин и фентанил

...
Тестове с хора на ваксина срещу свръхдози хероин и фентанил
Коментари Харесай

Тестват върху хора ваксина срещу хероин и фентанил

Тестове с хора на ваксина против свръхдози хероин и фентанил ще стартират при започване на 2024 година, оповестиха учени от университета в Монтана, Съединени американски щати, и техните сътрудници, които са в основата на тестванията. Тя е предопределена да оказва помощ на хората, които се борят със зависимостта си от опиатите, както и да предотвратява риска от инцидентни свръхдози, оповестяват на уеб страницата на университета.

Фентанилът е утвърден като обезболяващо за хора в последна фаза на ракови болести и е

100 пъти по-силен от морфина.

Използването му обаче се трансформира в същинска пандемия в Съединени американски щати и по-късно в Европа, откакто трафикантите на дрога започнаха да го смесват с всевъзможни други опиати, тъй като той е доста по-евтин. Според Националния институт по опазване на здравето в Съединени американски щати през 2021 година в страната от свръхдоза са умряли 106 000 души. 71 000 от тези смъртни случаи се дължат на синтетични опиати като фентанила.

Работата по бъдещата ваксина се управлява от откривателя Джей Еванс.

„ Надяваме се да стартираме първите клинични тествания с хора при започване на 2024 година Ще стартираме с ваксина против хероина, а скоро по-късно с ваксина против фентанила “, споделя ученият. Той показва, че когато бъде потвърдена сигурността и ефикасността на препаратите при тези първи проби, ще се премине към изработването на поливалентна ваксина по едно и също време против хероина и фентанила.

Експериментите с този тип ваксини стартират от доктор Марко Праветони, професор по психиатрия и поведенчески науки във Вашингтонския университет, който управлява Центъра за създаване на медикаменти за разстройства, свързани с използването на упойващи субстанции.

Неговият проучвателен екип проектира хаптени (нискомолекулни субстанции, които получават имуногенни свойства при свързване с носител) и ваксини, които могат да провокират производството на антитела против опиоиди. Праветони работи върху този вид ваксини от десетилетие, написа " 24 часа ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР