Терористичният атентат от миналия понеделник в Брюксел, при който тунизиец

...
Терористичният атентат от миналия понеделник в Брюксел, при който тунизиец
Коментари Харесай

Едно залежало досие в Белгия с драматични последици

Терористичният атентат от предишния понеделник в Брюксел, при който тунизиец простреля двама шведски футболни ентусиасти, провокира политически разтърсвания в Белгия.

На конференция в нощта след атентата министър председателят на Белгия Александър Де Кро от партията " Открити фламандски либерали и демократи ", заяви, че тунизиецът Абдесалем Ласуед обитава нелегално в страната. Де Кро изясни, че през 2019 той е подал молба за леговище, година по-късно е получил отвод с искане да напусне Белгия, само че незабавно по-късно е липсващ от радара на управляващите. До трагичния понеделник, 16 октомври, когато разстреля с автомат двама шведски жители и тежко рани трети.



В среднощната конференция на държавното управление взе участие и министърът на правораздаването Венсан Ван Квикенборне - също представител на " Откритите фламандски либерали и демократи ".



И Де Кро, и Ван Квикенборне обясниха какъв брой е мъчно нелегално пребиваващите в Белгия мигранти да бъдат връщани в страните им, тъй като съответните страни не ги желаят и Белгия няма по какъв начин принудително да ги качи в самолета. Ван Квикенборне сподели още, че Ласуед не е бил включен в националния лист с радикализирани ислямисти, макар че през 2022 години службите за сигурност рапортуват за необичайно държание на тунизиеца наоколо до една от многочислените джамии в Брюксел.

Тунис е изискал екстрадиция

В края на предходната седмица ненадейно същият министър на правораздаването Ван Квикенборне подаде оставка. Повод за това се оказа нова информация, съгласно която през 2022 година Тунис, посредством Интерпол, е изпратил на Белгия по този начин нареченото алено предупреждение ( " red notice " ) за изгонването на Ласуед в родината му. Оказва се, че той е избягал от пандиза в Тунис през 2011 година, където е излежавал присъда за опит за двойно ликвидиране и е съумял да дойде в Европа през Лампедуза в Италия.



Ван Квикенборне изясни, че настояването просто е останало " да залежава " на бюрото на прокурор от брюкселската прокуратура и не са подхванати дейности по него.

Забравеното досие

Правосъдният министър съобщи, че поема персонална политическа отговорност за сериозна административна неточност с трагични последствия. От прокуратурата в Брюксел се оплакаха от липса на задоволително личен състав, само че за оставки или санкции към този момент не се оповестява.



Бившият правосъден министър заяви още, че през предходната 2022 година страната е получила 31 претенции за интернационална екстрадиция. 30 от тях са били обработени и единствено едно (това на Ласуед) забравено.

Вчера министър председателят Де Кро уточни новия правосъден министър - Пол ван Тихелт, който беше част от кабинета на някогашния Ван Квикенборне. Ван Тихелт е прокурор, някогашен началник на службата за оценка на заканите за националната сигурност, която изготвя листата с радикализираните детайли в Белгия.

Новият правосъден министър, показан като огромен специалист по националната сигурност, беше посрещнат враждебно вътре в демократичната партия на премиера Де Кро, тъй като е бил определен от управлението съвсем еднолично, без партийна полемика. Ключови фигури на партията оповестиха, че се отдръпват от нея, което в допълнение ще отслаби така и така слабите й електорални позиции преди изборите в страната следващата година.

Пропуските в службите за сигурност

Освен политическите разтърсвания казусът Ласуед сложи на дневен ред в Белгия и други значими въпроси: Как е допустимо съвсем 20 години тунизиецът, наказан на 26 години затвор в родината си, да остане неусетен от службите за сигурност в Европа? Оказа, че той е обитавал в пандиза и в Швеция, само че белгийските управляващи не знаеха за престоя му там. Защо Белгия, която претърпя ужаса на терористичните офанзиви в Брюксел на 22 март 2016 година, когато починаха 35 души от разнообразни националности, не съумява да държи под надзор радикализираните мюсюлмани, най-много в Брюксел? И по какъв начин е допустимо в страна с население 11 милиона души години наред да обитават над 100 000 незаконни мигранти? Въпроси, които белгийците и всички, които живеят в Брюксел, си задават, само че към този момент не получават отговор.

Междувременно през днешния ден в Париж бяха повдигнати обвинявания на двама мъже, за които се допуска, че са свързани с Ласуед. Обвиненията против тях са за терористичен скрит план и съучастничество в ликвидиране.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР