Терористичната групировка Ислямска държава претърпя поражение на бойните полета и

...
Терористичната групировка Ислямска държава претърпя поражение на бойните полета и
Коментари Харесай

Заплахата от атентати на "Ислямска държава" остава и след края на "халифата", смята ООН

Терористичната формация " Ислямска страна " претърпя проваляне на бойните полета и се лиши от 90 % от финансовите си източници, само че остава сериозна опасност.

Това се споделя в нов отчет на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, оповестен на уеб страницата на международната организация и представен от ТАСС.

Лидерът на Организация на обединените нации приканва страните да поддържат зоркост в битката с тероризма и предизвестява за евентуалното обединение на " Ислямска страна " и терористичната мрежа Ал Каида в някои райони. Той отбелязва, че през последните шест месеца ИД " понесе стратегически провали в Ирак, Сирия и южната част на Филипините ", вследствие на което бе " принудена да изостави своите опорни пунктове в градските региони и да се приспособява към променените условия ".

Според Гутериш ИД " продължава да залага на външни терористични актове ", отказвайки се от " желанието за завземане и задържане на територии ". " Към днешния ден в организационно отношение ИД съставлява световна мрежа с плоска подчиненост и отслабен действен надзор над филиалите си. Държавите членки (на ООН) подчертаха, че готовността на някои членове на мрежата на ИД и на Ал Каида да поддържат взаимно интервенциите си продължава да провокира угриженост, а евентуалното обединение на двете мрежи, най-малко в някои региони, съставлява нова заплаха ", предизвестява генералният секретар на Организация на обединените нации.

Той изрича съмнение, че отводът на ИД от завладяване на нови територии, а също и засиленият от страните граничен надзор, ще докара до " понижаване на притока на новобранци и ще ограничи напредването на задгранични бойци " сред страните.

Според него терористи към този момент на практика не отиват в Ирак и Сирия, а също така страните " означават единствено единични случаи на рекрутиране на нови бойци. Гутериш счита, че отсега нататък групировката " ще залага на по-компактни и по-мотивирани групи, подготвени да водят война или да правят терористични офанзиви ".

Той установи също " разпада на основаната от ядрото на ИД световна пропагандна машина ", и " понижаването на качеството на нейните материали ", както и на редовността и мащаба на разпространяването им. Въпреки това, отбелязва той, членовете на групировката не престават " ловко да употребяват " обществените мрежи, предпазени средства за връзка и други модерни технологии, " с цел да поддържат връзка, да координират дейностите и съдействието си при осъществяване на терористични актове ". /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3248)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР