Терористичната атака срещу Кримския мост разкри сериозен пропуск за сигурността

...
Терористичната атака срещу Кримския мост разкри сериозен пропуск за сигурността
Коментари Харесай

Терористичният акт на Кримския мост принуждава Русия да превземе Одеса

Терористичната офанзива против Кримския мост разкри сериозен пропуск за сигурността на Русия в " зърнената договорка ". Тя планува корабите със зърно да се ревизират единствено на турските проливи. Корабът с експлозиви, който напуща Одеса, съумява безвредно да влезе в Дунав. Развалянето на „ зърнената договорка “ няма да реши казуса – след отдръпването от Змийския остров Русия загуби надзор над този бранш на Черно море. Какви са разновидностите?

Федералната работа за сигурност разкри уредника и причинителите на терористичната офанзива на Кримския мост - отговорността е на ръководителя на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов. ФСБ откри и маршрута на придвижване на взривното устройство, избухнало на моста на 8 октомври.

Особен интерес съставлява първият стадий от това придвижване. В началото на август рискови товари с общо тегло над 22 тона, маскирани като ролки строително фолио, бяха превозени от пристанище Одеса по Черно море и по-нататък по река Дунав до българското речно пристанище Русе, ситуирано надълбоко в континента. „ Виждаме жестоко нарушаване на „ зърнената договорка “. Фактът, че боен товар, ориентиран против Руската федерация, напусна Одеса, е явно нарушаване на съглашението “, акцентира Андрей Климов, заместник-ръководител на комисията по интернационалните въпроси на Съвета на федерацията.

Припомняме, че на 22 юли в Истанбул Русия, Турция и Организация на обединените нации подписаха меморандум за съдействие в доставките на съветски и украински селскостопански артикули на пазарите. Украйна подписа своята част от съглашението с Турция и Организация на обединените нации. „ Зърнената договорка “ е подписана за период от 120 дни, до ноември, с опция за удължение.

Съгласно изискванията на съглашението в Истанбул работи Съвместен координационен център (СКЦ) с присъединяване на Русия, Турция и Украйна за наблюдаване на излизането на кораби от Украйна. Основното, на което би трябвало да се обърне внимание, е, че СКЦ е претрупан със задължението да ревизира кораби, което би трябвало да изключи транспорта на военни товари. Но тънкостта е, че инспекция се прави единствено на входа и изхода от Черно море. Екипите на Върховен касационен съд, които правят инспекциите, работят в пристанищата в региона на турските проливи Босфор и Дарданели. Но корабът с експлозиви „ завива “ доста по-рано.

Корабът, тръгнал от Одеса за Русе, се е движил около морския бряг, след което е навлязъл в Дунав, откъдето е траял през румънска територия към българското пристанище. Украйна поддържа дейното мореплаване по река Дунав (която обаче страда от украински мини, заложени при започване на СВО край Одеса и които плават към към делтата на Дунав). Основното е, че корабът, плаващ от Одеса за Русе, не е бил обект на инспекция от турски наблюдаващи като част от „ зърнената договорка “. „ Не можем да проверим такива малки врати по крайбрежието. Особено в случай че корабът е плавал под български байрак. Две прилежащи страни от НАТО – Румъния и България, употребяват това “, означи военният специалист Василий Дандикин.

Според Истанбулските съглашения „ всички действия в украинските териториални води се правят под управлението и отговорността на Украйна “ (параграф C от „ Инициативи за безвредно превозване на зърно и храни от украинските пристанища “). Тази точка, която изключва външен надзор, се акцентира от украинската страна. Поради липса на надзор, товарът е доставен до България, а оттова до Грузия по море като директен товар за Армения. Товарът е бил пломбиран и не е бил подложен на българска или грузинска митническа инспекция.

Русия не е имала опция да управлява придвижването на кораба по Черно море от Одеса до устието на Дунав. Това значително се дължи на същите съглашения. През юни, като жест на благосклонност, Русия изтегли гарнизона си от Змийския остров, който заема стратегически значима позиция на към 35 километра източно от устието на река Дунав. От Одеса до острова има към 120 км, а край острова минава пътят към българската Варна и други пристанища на западното Черноморие. „ На международната общественост беше демонстрирано, че Руската федерация не пречи на напъните на Организация на обединените нации да провежда филантропичен кулоар за експорт на селскостопанска продукция от територията на Украйна “, гласи изказването на съветското министерство на защитата по отношение на изтеглянето на нашите военни. След евакуацията на гарнизона Украйна възобнови корабоплаването по река Дунав.

„ Военното разузнаване на Украйна ясно пресметна – за какво да не се възползва от обстановката, когато Одеското пристанище е деблокирано, а с България не престават да се вършат покупко-продажби в региона на строителството и впрочем. Защо ли не? Фактът, че пристанищата са били освободени, се употребява безшумно за осъществяване на сходни интервенции “, споделя Семьон Багдасаров, шеф на Центъра за проучване на Близкия изток и Централна Азия.

Теоретично украинското военно разузнаване би могло да употребява товарен транспортен съд със зърно, ориентиран към Истанбул, означи Иван Лизан, началник на аналитичното бюро на плана СОНАР-2050. „ Експлозивите също могат да бъдат прехвърляни посредством изключване на транспондера. След това да бъдат включени - и корабът ще отиде в Истанбул, където представители на Организация на обединените нации, Русия и Турция са се качили на него и са ревизирали товарния транспортен съд за всевъзможни неразрешени предмети, в това число експлозиви и оръжия ", сподели Лизан.

Ще бъде проблематично да се промени режимът на деяние на " зърнената договорка " - да вземем за пример, тъй че Турция (като поръчител на Истанбулските споразумения) да има опция да ревизира корабите не в Босфора, а незабавно след овакантяване на украинските пристанища, счита Александър Бартош, член-кореспондент на Академията на военните науки. „ Можем ли в границите на „ зърнената договорка “ да задължим Турция да инспектира всички кораби, напускащи териториалните води на Украйна, да ревизира всички кораби? Мисля, че ще бъде доста мъчно - самата Анкара няма да се съгласи с това “, споделя Бартош. „ Освен това Турция ще организира съвещания със своите съдружници от НАТО и всичко това ще отнеме време. Това би трябвало да стане тематика за договаряния сред Русия и Турция в доста близко бъдеще. Тъй като на територията на Русия беше осъществен терористичен акт, в който бяха забъркани черноморските страни “, сподели източникът.

Според Багдасаров би трябвало да отидем по-далеч и да сложим въпроса за преустановяване на " зърнената договорка " (която, да прибавим, към този момент изтича през ноември). Експертът напомни, че Русия неведнъж е подлагала на критика качеството на осъществяване на тези съглашения, Владимир Путин уточни, че най-бедните страни, които би трябвало да бъдат получатели на доставки, получават от 3% до 5% от цялата изнесена продукция. „ Редица страни демонстрират интерес към тази „ зърнена договорка “, в това число Турция като медиатор. Ясно е, че Реджеп Тайип Ердоган, получавайки това зърно, леко подвига рейтинга си в навечерието на изборите, планувани за идната година. Но за какво ни е на нас тази договорка? ", пита специалистът.

„ Решението за излизане от „ зърнената договорка “ след разкритите условия ще бъде взето от управлението на страната ни. В същото време е ясно, че Западът, представляван от Съединени американски щати, Европейски Съюз и Организация на обединените нации, не е извършил отговорностите си по договорката “, сподели сенатор Константин Долгов, някогашен комисар на съветското Министерство на външните работи по правата на индивида, демокрацията и Върховенство на закона и заместник-постоянен представител на Русия в Организация на обединените нации.

Но в случай че приемем, че Русия ще се отдръпна от договорката, тогава ще бъде много мъчно да се възвърне контролът върху острова и северозападната част на Черно море като цяло, споделя Бартош. „ Що се отнася до контрола на акваторията в региона на Змийския остров, съветските военни могат да спрат някой транспортен съд за инспекция, само че това ще бъде интернационален скандал, защото ние нямаме интернационален мандат за сходни дейности. Тази зона също няма да бъде елементарно да се превземе с военни средства, защото тя е прострелвана от украински противокорабни системи - мобилни, маскирани. Те не са потиснати и в случай че можехме, евентуално щяхме да ги нападнем по-рано. Като цяло военнополитическото управление на Руската федерация няма да рискува живота на моряците, с цел да се опита да овладее акваторията към този остров “, добавя специалистът.

„ Анулирането на „ украинската зърнена договорка “ значи военноморска обсада на Одеса и евентуална подготовка за нейното нахлуване “, означи по-рано Марат Баширов, политолог и някогашен министър-председател на ЛНР. Установяването на надзор над Одеса като една от евентуалните цели на съветската интервенция се загатва и от западни специалисти.

В края на септември американското издание „ Нешънъл Интерест “ означи, прогнозирайки вероятния отговор на Русия на настъплението на ВСУ в региона на Харков: „ Москва може да стартира контранастъпление, като се концентрира върху завладяването на черноморското пристанище Одеса. Този град е последният излаз на Украйна към Черно море и завладяването му в действителност ще направи Украйна чисто сухопътна страна. Това също по този начин ще даде на Русия надзор над главната икономическа линия на Украйна, защото огромна част от износа и вноса на Киев минава през Одеса. Загубата на този град ще бъде грамаден стопански и психически удар за Украйна “. Според „ Нешънъл Интерест “, „ Като се има поради, че Русия реалокира забележителен брой войски и оръжия от източната част на Украйна на юг още преди офанзивата на Киев на изток “, има огромна възможност Одеса в този момент да е главната цел на Руските въоръжени сили.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР