Терористичен атентат е предотвратен в Пловдив. За подготовката е повдигнато

...
Терористичен атентат е предотвратен в Пловдив. За подготовката е повдигнато
Коментари Харесай

16-годишен подготвял атентат в Пловдив

Терористичен атентат е предотвратен в Пловдив. За подготовката е повдигнато обвиняване на 16-годишно момче от града, заяви заместник- основният прокурор Иван Гешев. По думите му момчето учи в елитна пловдивска гимназия и е от доста положително семейство. Прокуратурата е поискала ученикът да остане за непрекъснато в ареста, само че профилираният углавен съд е решил, че би трябвало да бъде в фамилията си под наблюдението на контрольор от детска педагогическа стая. В 2 изби, които момчето е употребило, са открити материали за сглобяването на няколко мощни самоделни взривни устройства.

Родителите на 16 годишния обвинен са разказали в ДАНС, че синът им е радикализиран от т.нар " Ислямска страна ". Завели са проверяващите в две пространства, които момчето употребило за развъждане на растения, само че там са открити материали са сглобяване на самоделни бомби, даже имало към този момент подготвени.
Иван Гешев, зам.-главен прокурор: На първо място това е така наречен на диалект тръбна бомба. Това е устройство, което доста постоянно се употребява при атентати в Съединени американски щати. Почти готово било и друго взривно устройство от две елементи - външна и вътрешна. Между тях са поставени голям брой пирони, за най-вероятно оптимален шокиращ резултат. Вътрешната част, която е пластмасов бидон била цялостна с взривно вещество, което е употребявано при атентати във Франция и Белгия, както и при този на летище Сарафово. Теглото на това вещество е 14,5 кг. Веществото, което е употребявано в нашия атентат, да го назовем е сред 2 и 3 кг. Тук става въпрос за 14 кг и половина и мисля да спра до тук.

  16-годишен възпитаник възнамерявал офанзивата в Пловдив със самоделни бомби (СНИМКИ) 16-годишен възпитаник възнамерявал офанзивата в Пловдив със самоделни бомби (СНИМКИ)
Радикализиран 16-годишен възпитаник е възнамерявал да извърши терористичен акт в Пловдив. Това заяви на брифинг пред публицисти зам.-главният прокурор Иван Г...

Още преди месец родителите на 16 годишното момче забелязали сериозна смяна в държанието. Синът им от ден на ден се усамотявал и не се отделял от телефона. Бащата открил, че момчето употребява чат-приложение на терористичната организация " Ислямска страна ".
Емил Велинов, юрист на обвиненото дете: Детето изяснява всичко какво е направило преди този момент. Показва това, което се съдържа в телефона и от там стартират диалозите. По отношение на това по какъв начин може да се поправи всичко. Веднага се свързали с психолог, който почнал да работи с детето. Бащата прекратил достъпа му до интернет. Разследването е открило, че 16 годишното момче се е радикализирало, откакто от обществената мрежа вербовчик го е въвел в чат стая на терористичната организация в така наречен " дарк нет ".Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Това дете е било обект на доста месечна, може би годишна по този начин обработка от експерт. Изпращани са му клипове с терористични офанзиви, с цел да бъде пречупено и да привиква да гледа това, което то ще би трябвало да извърши по поръка на ДАЕШ. Препоръчвана му е литература, която е общодостъпна. Става въпрос за самостоятелен случай на радикализиране на едно суперинтелигентно дете от положително семейство. Такъв вид младежи са съществена цел за вербовчицине на ДАЕШ, които са най-ценният капитал на терористичната организация. По този типичен за вербовка способ са набрани причинителите на едни от най-жестоките атентати. Според Иван Гешев на случая не би трябвало да се гледа от престъпната му страна. Става въпрос преди всичко за едно дете и за жертва, а не за един причинител вероятно на много съществено закононарушение.

 Училищните психолози не са готови да разпознават радикализацията Училищните психолози не са готови да разпознават радикализацията
Новината за задържания за тероризъм 16-годишен възпитаник бързо се популяризира от сутринта, само че не сътвори напрежение в Пловдив. Стана ясно обаче, че учи...

След като съдът е освободил 16-годишното момче от ареста, прокуратурата ще желае от идната инстанция задържането му. Според Иван Гешев детето би трябвало да бъде в изолирана среда и с него да работят психолози и психиатри, с цел да му оказват помощ.
Емил Велинов, юрист на обвиненото дете: Не знам каква е тази изолирана среда. Ако изолираната среда е психиатрична клиника - за мен това не е заслужено и не би довело до резултатите, които се целят в съответния случай.
Според юрист Велинов младежът би трябвало да продължи да върви на учебно заведение и да бъде със фамилията си и резултатът от последния месец, в който с 16 годишния са работили психолози е добър.
Емил Велинов, юрист на обвиненото дете: В диалога си с мен детето споделя: " аз се върнах при нашите ".
Последната дума в разногласието кое е най-хубаво за 16 годишния юноша ще има Апелативния профилиран съд
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР