Термоядреният реактор на стартъпа Kyoto Fusioneering ще бъде финансиран от

...
Коментари Харесай

В Япония: петролен гигант се заема с термоядрени реактори


Термоядреният реактор на стартъпа Kyoto Fusioneering ще бъде финансиран от Inpex
(снимка: Kyoto Fusioneering)

Японски петроле н колос ще влага солидно в създаването на термоядрени реактори. С сходни планове промишлеността се надява да реши по-бързо казуса с доставките на чиста сила.

През последните две-три години тематиката за термоядрения синтез се трансформира в самобитен заветен граал в енергийната промишленост. И това е естествено: макар че светът се надява на възобновимата сила като средство за декарбонизиране на производството на електрическа енергия, до момента „ зелените ” технологии не са решили казуса с енергийния апетит и е малко евентуално да го решат в обозримо бъдеще.
още по темата
Термоядрените реактори дават вяра за по-бързо решение на казуса с доставките на чиста сила. Но Япония изостава в развиването на термоядрени съоръжения. Според локални източници, на които се базира Nikkei Asia Review, японските компании имат преимущество, само че остава доста да се желае за скоростта на придвижване към задачата. Необходима е повече помощ от страна на бизнеса.

Японската петролна компания Inpex неотдавна разгласи, че е подготвена да влага в национални стартъпи, разработващи термоядрени реактори. Инвестицията ще отиде за Kyoto Fusioneering, основана в Киото, EX-Fusion в Осака и Helical Fusion в Токио. Парите ще бъдат изплатени през актуалната фискална година, която в Япония обичайно стартира на 1 април.

Същевременно японският петролен колос договаря за вложения в сходни разработки и с задгранични компании. Това ще бъде първата инвестиция на огромна японска компания в развиването на уреди за нуклеарен синтез.

Inpex възнамерява да влага неколкостотин милиона йени във всяка компания и последователно да усили размера на средствата до десетки милиарди йени. Компанията споделя задачата на Токио да комерсиализира термоядрения синтез през 2040-те години и ще влага съществено в това.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР