Територията на България е разделена почти поравно между новия политически

...
Територията на България е разделена почти поравно между новия политически
Коментари Харесай

Поделиха си България - 14 области за Продължаваме промяната...

Територията на България е разграничена съвсем поравно сред новия политически колос " Продължаваме промяната " и досегашния мастодонт ГЕРБ. На изборите в неделя партията на Кирил Петков и Асен Василев взе успеха в 14 области, а тази на Борисов - в 13. Традиционно в Кърджали, Разград, Силистра и Търговище най-вече гласове печели Движение за права и свободи. Движението е и безапелационен победител на вота в чужбина, където събира над 40% от гласовете.

Докато по брой извоювани многомандатни изборни региони сред Политическа партия и ГЕРБ съществува паритет, не е по този начин в съотношението на силите в огромните градове и области. " Продължаваме промяната " е новият владетел на София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен и Русе. Най-високи резултати партията на Петков и Василев записва в 23-ти МИР София с 35,43% и в Пловдив с 33,39%. В същото време ГЕРБ печели съвсем всички някогашни замъци на Българска социалистическа партия, като най-висока поддръжка партията на Бойко Борисов има в Благоевград (33,22), Кюстендил (33%) и Перник (32,63%).

Рекордът за най-монолитно гласоподаване за една партия за следващ път се държи от Кърджали, където 66,54% от хората, отишли до урните, са дали своя избор за Движение за права и свободи.

Борисов губи всички основни градове

Борисов записа тежи загуби в огромните български градове, където единствено преди 2 години на локалните избори партията му бе решителен победител. Предаде се даже Бургас, където Димитър Николов печелеше кметското място на първи тур с голяма поддръжка. Сега в Бургас " Продължаваме промяната " получава 26,18% против 23,16 за ГЕРБ. Подобна е обстановката и в Стара Загора, където кметът Живко Тодоров също бележеше върхове на локалния избор. Изненадващо ГЕРБ се съобщи в Хасково, където имаше доста положителни резултати през април и юли. Там Асен Василев завоюва борбата на харвардците против Делян Добрев.

Най-голям отпор ГЕРБ даде във Варна, където при обработването на 50% от протоколите Политическа партия водеше с разлика в границите на 1,5%.

В Пловдив, където листите се водеха от водачите Кирил Петков и Бойко Борисов, ножицата се отвори и разликата набъбна до 8%, което е най-голямата изборна загуба на ГЕРБ под тепетата, откогато партията съществува.

Варна и Пловдив изстреляха " Възраждане " в Народното събрание

Бившият деятел на Вътрешна македонска революционна организация Костадин Костадинов пося семето на триумфа в родния си град Варна и тогавашната войводска цитадела Пловдив. В морската столица за " Възраждане " са дали своят вот близо 7% от хората, упражнили правото си на глас. При култивиране на 75% от протоколите в Пловдив за националистите дадоха вота си 6,50% от хората. Третия си най-хубав резултат " Възраждане " осъществя от вота в чужбина - 6,05%.

Българска социалистическа партия загуби всичко

За повторно в историята Българска социалистическа партия не печели нито една област на парламентарни избори. Най-близо до съперниците си левицата е в Ямбол, където е събрала поддръжката на 19,48% от отишлите до урните. Тук успеха е за " Продължаваме промяната " (25,71%) пред ГЕРБ (24,03%). Българска социалистическа партия е трета мощ още в Пловдив-област (14,82%), Плевен (16,25%) и още седем области. Социалистите получават едвам 2,30% от вота в чужбина.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР