Териториалната цялост на Косово се пази от цялата международна общност

...
Териториалната цялост на Косово се пази от цялата международна общност
Коментари Харесай

Премиерът на Албания:Териториалната цялост на Косово се пази от цялата международна общност

Териториалната целокупност на Косово се пази от цялата интернационална общественост и няма никаква причина Албания да изпраща полицейски елементи там, съобщи албанският министър председател Еди Рама в отговор на въпроси на публицисти дали Албания ще изпрати полиция в Косово поради обстановката в северната част на страната, съобщи Българска телеграфна агенция като се базира на АТА.

„ По каква причина Албания ще оказва помощ с полицейски елементи на Косово и за какво Косово, което е суверенна демократична страна, би трябвало да има полицейски елементи от други страни на своята територия, чиято целокупност се пази от цялата интернационална общественост? “, сподели Рама.

Вече пети ден сърбите в Северно Косово блокират основните пътища в региона в символ на митинг против ареста на някогашния служител на реда Деян Пантич. Северно Косово е блокирано и от косовската полиция, като на пунктовете Бърняк и Ярине не може да се преминат даже пешком. Училищата в Северно Косово са затворени от понеделник.

В тази конюнктура сръбският президент Александър Вучич и министър председателят Ана Бърнабич оповестиха, че Сърбия публично ще изиска връщането на сръбската войска в Косово в сходство с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Съгласно анекс 2 на Резолюция 1244 Сърбия има право да върне до 1000 членове на своите сили за сигурност в три случая: за маркиране или почистване на минни полета, поддържане на наличие в обекти на сръбското културно завещание и поддържане на наличие на главните гранични пунктове. За това се изисква и експлицитното разрешение на КейФОР.

Напрежението сред Белград и Прищина е непрекъснато, откогато Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, която Сърбия отхвърля да признае. Европейският съюз и Съединени американски щати пробват да оказват помощ на двете страни да възстановяват връзките си, само че към този момент без триумф.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР