Терезе Йохауг, олимпийска и 10-кратна световна шампионка в ски бягането,

...
Терезе Йохауг, олимпийска и 10-кратна световна шампионка в ски бягането,
Коментари Харесай

Олимпийска шампионка по ски бягане впечатлява и в друг спорт

Терезе Йохауг, олимпийска и 10-кратна международна шампионка в ски бягането, към този момент има и съществени резултати в леката атлетика. Още с дебюта си на шампионата на Норвегия предишния сезон тя стана първа в бягането на 10 000 метра. А с резултата си от 32:20:87 мин покри норматив за европейското в Париж през август, което бе анулирано поради пандемията.

„ Забавно ми е да се занимавам с нещо друго – призна Терезе. – Затова взех решение да хвърля предизвикателство към самата себе си в някоя друга дисциплинираност. Знам, че търча добре, изключително в планината. И се запитах, за какво не атлетика...”
Само преди дни Йохауг още веднъж изригна. На Диамантената лига „ Невъзможни игри” в Осло, с което бе възобновен сезонът в атлетиката, тя пробяга 25 обиколки за 31:40,69 мин. И взе квота за международното през 2021-а!

„ Мечтаех за сходно достижение и особено се подготвях – признава тя. – Преди това имах 4 тренировки на пистата. За самия старт нямах огромни упования, само че Карстейн, моят брат и спаринг-партньор, вярваше, че ще съумея.”
Йохауг разкрива, че за това съревнование доста й е помогнала новата технология Pacer2/ Wavelight, наричана още „ лазарен заек”, даваща образна визия на бегачите за извивките на пистата. Всъщност това е електронен пейсмейкър, който бе утвърден от Международната федерация (ИААФ) преди години. Очаква се технологията да бъде употребена на шампионати от Диамантената лига, изключително в случай че някой има намерение да нападна международните върхове.

В резултат на „ лазарния заек” Терезе смъкна с 40 секунди от персоналното си достижение, а след финала не скри възхищението си. „ Стартът беше доста добър спрямо останалите ми бягания – споделя шампионката. – Светлината ми оказа помощ да намеря вярното време, с цел да завъртя обиколката. Успях да тичам в равно движение и с нужната скорост без особени старания. А най-после форсирах, тъй като ми останаха сили. За да не виждам светлината, взех решение да нападам.”

Така на олимпийския стадион „ Бислет” времето на Йохауг е с 3 секунди по-добро от шампионския резултат на Лона Чамтай (Израел) на Евро 2018. А на международното през 2019-а с това достижение Терезе би взела бронз!

Все отново шампионката прецизира, че както преди, по този начин и в този момент, неин приоритет остават ските. „ Нямам желание да се мятам в леката атлетика – споделя 32-годишната скандинавка. – Бягането единствено ме стимулира и въодушевява за изявите ми в ските. А пък и съм прекомерно остаряла. Изоставам много от най-хубавите, даже няма да се пробвам да пъдя елитно равнище в атлетиката.”
В същата посока се изрече и Ингрид Кристиансен, рекордьорката на Норвегия в дисциплината (30:13,74).

„ Тя бягаше като по часовник, беше ужасно да я гледаш - признава международната и европейска шампионка на 10 000 м. – Но можеше да бъде и още по-добра. Никога не е късно да започнеш нещо ново. Все отново ще й е мъчно да смени спорта, макар че зад тила си има интензивни тренировки в продължение на години.”
Домакините на шампионата в Осло обаче нарушиха личното си предписание да не канят състезателки, имащи допинг минало, и разрешиха на Терезе да бяга пред родна аудитория. „ Тя от дълго време си е изтърпяла наказването, а щом е по този начин в обществото е наложено мнение, че можеш да се върнеш”, споделя шефът Стейнар Хоен.

Преди 3 години Йохауг даде позитивна проба за анаболен стереоид и изтърпя 18-месечно наказване. Тогава спортистката изясни, че веществото е попаднало в организма й посредством еликсир за устни, даден й от лекаря на отбора.

Не по този начин обаче стоят нещата с уредниците на шампионата от Диамантената лига в Стокхолм, плануван за 23 август. Шведите занапред обявиха, че няма да канят Йохауг.

„ Придържаме се към правилото да не каним спортисти, които са изтърпели санкции за допинг, защото това е неприятна реклама за спорт”, разгласи Ян Ковалски, началник на оргкомитета.

Мениджърът на спортистката Йорн Ернст пък отвърна, че Йохауг няма желание да бяга в Стокхолм и приема с почитание решението на шведите. А дали Терезе ще се опитва на други лекоатлетически надпревари тази година, надали. Все отново шампионката не желае да рискува подготовката си за зимния сезон в ски бягането.

Допинг предишното й обаче раздели и хората в страната й, откакто локалната федерацията по ски реши предишния месец да й присъди най-престижното отличие – приз Егеберг. Наградата се дава на изтъкнати спортисти, съумели да реализират триумфи допълнително от един спорт. При това в два на национално равнище, и най-малко в един на интернационално.

Отличието се дава от 1918 година, а носители са били Ули Ейнар Бьорндален (2002) и Ларс Бергер (2006) - биатлон и ски, Кристин Стермер Стейра (2011) и Астрид Якобсен (2015) - ски и лека атлетика.

Според норвежкия правист и специалист по допинг Робин Маккензи-Робинсън наказването за потребление на анаболни стереоиди и тази премия са несъвместими.

„ Без подозрение достиженията на Йохауг в ски бягането и на пистата са грандиозни – споделя Робинсън. – Но допинг предишното й си остава. То няма да изчезне, колкото и норвежката аудитория да го желае. За приемането на тази премия тежат освен спортните критерии. Със сигурност има други положителни модели за подражателство, които не са свързани с допинг и със солидни резултати в няколко типа спорт.”

trud.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР