Тереза Мей започна да се представя като пазител на Брекзита,

...
Тереза Мей започна да се представя като пазител на Брекзита,
Коментари Харесай

Как амбициите на Тереза Мей потънаха в тресавището на разделението заради Брекзит

Тереза Мей стартира да се показва като страж на Брекзита, откакто през 2016 година стана втората жена министър-председател на Англия. Тя обаче не съумя да убеди депутатите да поддържат нейната договорка и падна в клопката на различията сред твърдолинейните евроскептици в Лондон и безкомпромисните технократи в Брюксел, съобщи Българска телеграфна агенция.

Когато стана английски министър-председател, Тереза Мей сподели, че има огромни упоритости да се заеме със общественото и икономическото неравноправие и да изведе Англия в челните редици на международната борба против трафика на хора и актуалното иго.

Тя пое от предшественика си Дейвид Камерън завещание, което още тогава за мнозина бе " чашата с отрова ", откакто английските гласоподаватели ненадейно взеха решение да изоставен Европейски Съюз на референдума за Брекзит през 2016 година

Когато смени Камерън и откакто референдумът разкри дълбоките обществени, стопански и политически разделения, Мей сподели в изказване пред премиерската канцелария на " Даунинг стрийт ", че Англия има потребност от " визия на страна, която работи за всеки от нас ".

62-годишната Мей беше съществено затруднена в Народното събрание, когато загуби болшинството си след пагубните предварителни избори през юни 2017 година, които насрочи, с цел да изиска от гласоподавателите поддръжка за своето управление и проекта си за Брекзит.

Тя беше принудена да разчита на поддръжката на 10 депутати от северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) за консервативното си държавно управление на малцинството.

" Тереза Мей изигра много зле едни пъклен сложни карти ", написа през май Томас Рейнс, началник на програмата за Европа в лондонския политическия проучвателен институт " Чатъм хаус ".

На 12 юли в едно от последните си изявленията, преди да напусне поста, Мей съобщи пред в. " Дейли мейл ", че съжалява, че е избегнала телевизионните диспути преди изборите през 2017 година и е разрешила прекомерно огромна поляризация поради Брекзита.

" Направих всичко допустимо за триумф (на договорката за Брекзит). Бях... подготвена да рискувам своя премиерски пост, да се откажа от работата си! ", съобщи тя пред известния десен таблоид.

Мей се съгласи, че е трябвало да направи повече, с цел да спре " поляризацията сред реториката на мекия и твърдия Брекзит ", провокирала разделяне сред консерваторите и опозиционната Лейбъристка партия, както и измежду английските гласоподаватели.

В последните си седмици като министър-председател тя предприе трескава активност и разгласи основаването на нова работа, имаща за задача да следи напредъка на държавните организации за понижаване на обществената неправда.

През юни тя приказва пред Международната организация на труда за една от обичаните си дела: битката с трафика на хора и актуалното иго.

" Съвременното иго в действителност е международна зараза. Невидима, тя поразява нашите градове, нашите ниви и заводи ", сподели тя.

" През цялото време, в което съм била в държавното управление - първо като вътрешен министър, след това като министър-председател, съм се борила да трансформира това. "

Като вътрешен министър Мей натрупа опит в поддържането на публичния ред и имиграцията. Като министър-председател тя се показа като сериозен бранител на " волята на народа " за Брекзит.

Мей е щерка на духовник от Англиканската черква. Омъжена е от 1980 година и няма деца.

През 1997 година е определена за първи път в Народното събрание, през 2010 година се издига до върховен министерски пост в ръководено от Камерън съдружно държавно управление.

Като вътрешен министър и по-късно като министър-председател тя беше подложена на критика поради политиката на " враждебна среда " към противозаконните мигранти и поради това, че не извърши обещанието за понижаване на чистата годишна миграция във Англия под 100 000 души.

Консервативният народен представител деец Кен Кларк съобщи пред Би Би Си, че Мей е била подложена на " грубо отношение " от своята партия, и похвали упорития й блян за реализиране на Брекзит макар пречките.

Мей разказа себе си като предан, трудолюбив държавен чиновник, решен да реализира Брекзит.

Честото повторение от нейна страна на лозунги като " Брекзит значи Брекзит " и " мощно и устойчиво държавно управление " й завоюваха прякора Мейбот.

Тя явно се опита да разсее визията за себе си като за вцепенен човек, танцувайки с младежи при визитите си в Кения и Южна Африка, от които бяха излъчени фрагменти по малкия екран.

След като някои фенове се присмяха на несръчните й придвижвания, Мей излезе на конференцията на консерваторите предходната година, пристъпвайки ритмично под звуците на " Dancing Queen " (Танцуващата кралица) на АББА.

От време на време се майтапеше в Народното събрание или се иронизираше, само че по-често отправяше остри нападки против левия лейбъристки водач Джереми Корбин.

Мей, която е фен на крикета, разгласява предходната седмица в Туитър още една фотография, на която танцува - този път със брачна половинка си Филип в чест на успеха на Англия на финала на Световното състезание по крикет.

Неотдавна, по време на директна линия по радиото, я попитаха с кое от фамозните качества на бележит някогашен състезател по крикет на Йоркшир и Англия се отъждествява най-вече - издръжливостта, упоритостта и сложния темперамент.

" Ами, Кен Кларк един път ме разказа като пъклен сложна жена ", отвърна Мей.

Тази " пъклен сложна жена " не можа да реализира Брекзит и най-сетне, преди два месеца, през май одобри, че би трябвало да съобщи шафетата на новия водач на консерваторите. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР