Теренът на археологическите разкопки е общински, което улеснява процедурата по

...
Теренът на археологическите разкопки е общински, което улеснява процедурата по
Коментари Харесай

Разкопките на античния Одесос във Варна се превърнаха в бунище

Теренът на археологическите разкопки е общински, което улеснява процедурата по превръщането му в музей навън.

 

В бунище се трансформира мястото, където археолози от Варна откриха част от югозападната крепостна стена на античния Одесос и една от портите, демонстрира Българска национална телевизия.  Има концепция за преобразяване на пространството в музей навън, само че за реализацията й към този момент година се чака зелена светлина от Националния институт за недвижимо културно завещание и от Министерството на културата.

Наистина занемарено наподобяват археологическите разкопки тук. Бурените доста скоро може и да скрият тази част от крепостна стена и една от портите на античния Одесос. Подпочвените води, торбите с боклуци също будят неразбиране най-много измежду туристите. А археологическият обект се намира в центъра на Варна.

Югозападната крепостна стена и една от портите на античния Одесос бяха открити преди две години. Ценната археологическа находка е част от хилядолетната история на града. Днес обаче мястото е занемарено и засипано с боклуци.

Има концепция пространството да бъде превърнато в музей навън, сходно на Римските Терми. Първата стъпка към този момент е направена. Община Варна е изпратила за координиране в Националния институт за недвижимо културно завещание задание за планиране на Подробен организационен проект, което би трябвало да бъде утвърдено и от Министерството на културата. Повече от година отговор няма.

Виктор Бузев, основен проектант на Община Варна: " Пратих напомнително писмо през декември месец 2022 година на министъра на културата. Той естествено препрати писмо до Националния институт, за това какво се случва с нашето задание. Все още нямаме отговор. Надявам се да имаме в съгласие задание, което отново дублирам, е първата стъпка. Оттам нататък ще има конкурс за план, и най-сетне ще има търг за избор на реализатор. Всяка пропусната седмица, месец, в тази ситуация година, единствено утежнява положението на разкритата археология ".

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР