Теренът до Сточна гара е е разчистен и подготвен за

...
Теренът до Сточна гара е е разчистен и подготвен за
Коментари Харесай

Веригите - на шопинг за терени

Теренът до Сточна гара е е разчистен и квалифициран за строителство на магазин " Лидл "

© Надежда Чипева Още по тематиката
" Фантастико " влага 63 млн. лв. в два магазина, които ще отворят тази есен

Обектът на бул. " Г.М. Димитров " в столицата е нов, а на бул. " Черни връх " - реновиран и уголемен
18 юни 2018
" Лидл " ще отвори най-малко седем магазина в страната през 2018

Предпочитаните градове са София, Пловдив и Варна. Строителството и оборудването на един обект костват най-малко 2 млн. евро
25 апр 2018
" Билла " ще отвори сред 8 и 10 нови магазина през 2018 година

Приходите на компанията порастват с 9.2% през предходната година, като оборотът доближава 854 млн. лева
23 апр 2018
" Кауфланд " стартира строителство на хипермаркет във Велико Търново за 20 млн. лева

Търговският обект ще отвори порти през февруари 2019 година
14 яну 2018 Веригите имат друг метод към собствеността - някои избират да имат обектите си, други - да са единствено наематели, естествено годен е и смесеният модел. Първите пристигнали на българския пазар - като " Метро " и " Кауфланд ", към този момент от дълго време са покрили страната и по-рядко подхващат създаване на магазини, които са от огромния формат. Затова пък " Лидл " интензивно купува земя и строи, а " Билла " наема освободените пространства в моловете след банкрута на " Пикадили " и Carrefour. Българската " Фантастико " по принцип сортира постепенно и малко места за нови обекти и последната година има една облага.

" Лидл " - на пазар за земя

За осем години бизнес в Българи " Лидл " към този момент има 89 магазина, избира лични здания, а единствено 4-5% от обектите са чартърен. И очевидно възнамерява още магазини, в случай че се съди по вложенията в терени през последната година - 60 млн. лева в шест имота. Три в София, два във Варна и един в курорт над града. Иначе поръчката е за разкриване на най-малко седем магазина през 2018. Пред " Капитал " през март Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на " Лидл България ", изясни, че за новостроящ се магазин трябват най-малко 7-9 месеца, а инвестицията в него е не по-малко от 2 млн. евро.

Най-голямата покупка в София е от 2017: " Лидл България ЕООД енд ко " е купило имот до Сточна гара от 6.3 декара, а цената е близо 12.1 млн. лева Продавач е гръцкият фонд Lamda, който преди рецесията мислеше да строи там офис постройка. Сега теренът е разчистен и квалифициран за строителство. Планът е обектът да е с разгъната застроена повърхност 4500 кв. метра, излиза наяве от базата данни PDS за сградни и инфраструктурни обекти. Районът на Сточна гара е прелъстителен за вложения в търговия поради мощния трафик и поток от хора, което изяснява високата цена, платена за терена.

Това не е най-скъпият имот, добит от веригата. През август предходната година тя купи във Варна терен на някогашния супермаркет " Пикадили " на ул. " Битоля " № от 7.4 декара за рекордната цена от 20.1 млн. лева След договорката новият притежател унищожи съществуващия магазин и стартира да построява собствен. Планираната в обекта инвестиция е 6 млн. лв., строител е " Агрогруп екзакт ", а откриването е планувано за декември тази година. Този феврури същият продавач - сдружение на основателя на " Пикадили " Георги Папуров, е получил от " Лидл " още 11.2 млн. лева за имот от съвсем 9 декара във варненския квартал " Младост ".

Има и друга морска инвестиция - против 8.4 млн. лева през февруари е платен терен от съвсем 10 декара от туристическото отделение на групата " Химимпорт " - " Св. св. Константин и Елена холдинг ". От PDS излиза наяве, че през март е почнало построяването на магазина в курорта, строител е " Бараж груп ", обектът ще е с разгъната застроена повърхност 3300 кв. метра и би трябвало да бъде отворен през януари 2019 година

Тази година немската верига има и софийски придобивки. Януари в три покупко-продажби е придобила съвсем 9 декара в " Люлин " 2 на " Царица Йоанна " 84 против над 4 млн. лева Според разрешението за градеж от този май върху трите имота - на ул. " Царица Йоанна " 84, ще бъде построен супермаркет " Лидл ", който ще е с разгъната застроена повърхност 2340 кв.м. Тук любопитен подробност е, че години наред на терена е имало магазин на " Билла ".

Чрез друго свое сдружение - " Лидл България ", на 22 март тази година веригата е закупила терени и здания на ул. " Самоковско шосе " №99 в столичния кв. " Горубляне ", тъкмо преди околовръстното. Продавач е Ти Би Ай банк, а цената е 5.85 млн. лева Сделката включва 10 имота с обща повърхност от 12.4 декара.

През 2018 " Лидл " ще влезе и в бившето кино " Европа палас " (известно и като " Димитър Благоев " ) на ул. " Алабин " в София. Този магазин ще е изключение като размер, защото веригата има условие да не слиза под 1000 кв.м повърхност, само че в центъра е мъчно да се открият такива пространства. От Имотния указател се вижда и контракт за наем от края на предходната година на бул. " Евлоги Георгиев " 169 - в постройката на театъра.

" Билла " - наем в мол или в топ квартал

През 2017 " Билла " отвори осем нови магазина, а през тази възнамерява да открие сред 8 и 10. Два от тях към този момент работят – един във Варна и един в Bulgaria Mall в София. Там договорът е 15-годишен.

Предстоят откривания на обекти и в The Mall и Paradise Center. Компанията към този момент влезе в Serdika Center, Mall of Sofia, Park Center, Mega Mall, с което стана съвсем монополист в софийските молове ( " Лидл " взе магазина в " Ринг мол " ). Със своите общо 120 магазина веригата е водач по брой обекти.

Тази година " Билла България " главно наема. Два от последните контракти са за някогашни обекти на съперници - със затворилите " Магазини Европа " на Христо Ковачки и с компания, обвързвана с Делян Пеевски, в някогашен обект на " Фантастико ". Първият е за обект в " Дружба " 1 на ул. " Туше Делииванов ". През април веригата е наела и един от парцелите в пакета " Дипломатически клуб Бояна ", които Агенцията за приватизация продаде на обвързвана с Делян Пеевски компания. Сделката в кв. " Изгрев " е за 900 кв.м на ул. " Райко Алексиев ", като не е посочено за какъв брой години е.

През февруари веригата е наела и за 20 година склад в " Дианабад " на ул. " Свети Пимен Зографски " 38, където предходната година е взет и магазин. Пак предишното лято сдружението е наело и обект в Студентски град на ул. " Никола Габровски " 33.

На 1 февруари тази година в Имотния указател е вписана договорка на " Билла недвижимости " за имот от 3902 кв. метра в кв. " Лозенец " – Южен парк, за който веригата е платила малко над 2.1 млн. лева " Става въпрос за магазин Billa, който към този момент е издигнат върху този терен - ул. " Сердикийски събор " 1. Първоначално договорката се базираше на право на градеж и прилагане, като след това " Билла недвижимости " закупи напълно собствеността на терена ", разясниха за " Капитал " от веригата. И прибавиха, че капиталовите проекти на компанията са фокусирани върху продължение на експанзията и разширение на мрежата от магазини и през идващите години.

" Фантастико " - постепенно разгръщане

С една покупка се разписва и българската верига " Фантастико ", която има 41 супермаркета главно в София. На 18 октомври предходната година " Ван Холдинг ", която е част от групата, е купила в Студентски град имоти от близо 9 декара за 17.6 млн. лева " Това е теренът за магазин " Фантастико " на бул. " Г. М. Димитров " (до хотел " Вега " ), който ще бъде открит тази есен ", прецизираха от веригата за " Капитал ". Инвестицията е за над 39 млн. лв..

Компанията интензивно ремонтира супермаркет " Фантастико " на бул. " Черни връх ", който също ще бъде открит тази есен. Инвестицията в него е за над 24 млн. лева Обектът е в съседство с новоизграждащия се магазин на " Лидл ", а теренът очевидно е добит преди доста години.

" Кауфланд " - без нови покупки

Най-голямата комерсиална верига по доходи – " Кауфланд ", няма покупко-продажби за покупка на терени в столицата през предходната и през тази година. Германското сдружение, което към този момент има 58 хипермаркета, е било интензивно на пазара на имоти, само че преди години. Например преди три години компанията купи 14.5 декара терен до варненския стадион " Черно море " против 18.26 млн. лева През април 2017 закупи от " Корабно машиностроене " имот от 10.5 декара за 10.4 млн. лева на ул. " Девня " 24 в морската столица. Това ще е петият магазин на веригата в града и ще е с повърхност 6150 кв. метра.

В София пък най-голямата инвестиция в земя на сдружението е отпреди над 3 години - за терен от малко над 20 декара на бул. " Цар Борис 3 ", за които " Кауфланд " заплати 19.7 млн. лева, или към 500 евро за кв.м.

" Кауфланд България " към този момент получи всички разрешителни и в края на юли стартира да построява нов магазин във Велико Търново, който ще е първи от веригата в града. По проект хипермаркетът ще отвори порти през февруари 2019 година Инвестицията в него е към 20 млн. лева Сумата включва както закупуването и облагородяването на земята и непосредствения регион към нея, по този начин и построяването на обекта. През 2016 година компанията купи на търг за 5.8 млн. лева незавършения хирургически блок на болничното заведение във Велико Търново и стана притежател на терен от 18.9 дка, ситуиран на основния път София – Варна. Застроената повърхност на бъдещия търговски обект във Велико Търново ще е към 6000 кв.м, а комерсиалната - малко над 3000 кв. метра.

Във фаза " абстрактен план " е хипермаркет от 6 хиляди кв. метра в жк " Дианабад " на бул. " Г.М. Димитров " в столицата, излиза наяве от базата с данни PDS. Обявената стойност на обекта е 2.75 млн. лева, като директна покупка на земя не се вижда в Имотния указател, тъй като съгласно източници на " Капитал " към момента е на стадий прелиминарен контракт.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР