Тепърва изграждаме линия на защита. Предстоят разговори с адвокати. Ще

...
Тепърва изграждаме линия на защита. Предстоят разговори с адвокати. Ще
Коментари Харесай

Желяз Андреев: Приемам всякаква правна помощ

" Тепърва построяваме линия на отбрана. Предстоят диалози с юристи. Ще приемем всякаква юридическа помощ ". Това съобщи пред bTV 29- годишният Желяз Андреев, който беше арестуван от полицията по искане на прокуратурата в Маями по обвиняване, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия.

По думите на Желяз той чака и реакция от страна на институциите у нас. Мъжът уточни и че през днешния ден са планувани няколко митинг в негова отбрана .
Протестите ще се проведат в София - пред Съдебната плата, Добрич, Варна и Лом.

 Пуснаха против
Пуснаха против " подписка " българина, за който Съединени американски щати желаят изгонване

В София и в Добрич стягат митинг в четвъртък

" В нито един миг не съм бил наясно, че продаваме за страна, за която има ембарго. Не бяхме наясно, че престъпваме някакви закони ", изясни Андреев и добави, че интернационалната търговия е комплицирано нещо. По думите му той и останалите българи, които са пострадали от сходни сюжети, изпадат в такива обстановки поради безхаберието на неточни работодатели.

Вчера Желяз изясни, че всичко е почнало преди към година. " 1 година липса на развиване по случая малко или доста ни успокои, само че ние го пазехме в сърцата си и знаехме, че нещо сходно може да се случи. Затова не бях сюрпризиран доста от случилото се, само че карцерът не е място за почтени хора ", разяснява той. По думите му преди година някогашен сътрудник му споделил, че има повдигнати обвинявания по отношение на техни някогашни работодатели. Работодателите твърдели, че са американци, само че се оказали араби.

 Желяз Андреев: Не ми осигуриха юрист
Желяз Андреев: Не ми осигуриха юрист

Младежът от Добрич е арестуван по искане на Съединени американски щати

Според Андреев част от тези работодатели са били оневинени, а други - наказани. Те обаче получили присъди от 1 до 2 години затвор, а не от 20, 30 до 60 години, както било съгласно обвинителен акт.

" Двамата притежатели на компанията и сестра им получиха оскъдни присъди спрямо в началото оповестените в обвинителния акт. Напълно е допустимо сега да става въпрос за измиване на ръце и те да са сключили договорка с прокуратурата в Щатите ", изясни Желяз пред Нова.

" Постъпих във компанията през май 2013 година. Аз бях служителят на най-ниско равнище. Трябваше да се свързвам с разнообразни компании и да ги запитвам дали имат потребност от авиационни елементи. Не съм подписвал нито един документ, не съм сключвал контракт, не съм виждал нито един от клиентите. Не съм взимал решения, които директно касаят нарушение на ембарго ", изясни Желяз. Неговата работа била да изпраща предложения и да обработва получените такива . Българите трябвало и да дават информация за статуса на пратките, които компанията изпраща, да държат клиентите осведомени. Логистиката се подготвяла от компанията, а те единствено обслужвали клиенти.

 Цачева разчита на съда по проблема с изгонването на българина в Съединени американски щати
Цачева разчита на съда по проблема с изгонването на българина в Съединени американски щати

Има опция Желяз Андреев да не бъде екстрадиран, разяснява юрист Марковски

Българите не знаели, че са почнали работа в съмнителна компания. Докато работели също не се усъмнили, тъй като били затрупвани с работа. Плюс това имали първични инструктажи, на които им било обяснявано, че компанията е огромен дистрибутор.

" Имало е изявление, че сме подправяли митнически документи. Аз нито съм подправял документи, не съм подписали нито един документ ", безапелационен е българинът.

Стана ясно и че управляващите са потърсили Желяз с спорни данни. Те се свързали с майка му и споделили, че го търсят по отношение на ПТП . Желяз изясни, че преди време е ставал очевидец на блъснат пешеходец. Шофьорът избягал. Тогава Желяз подал сигнал в полицията, тъй като бил очевидец. Когато схванал, че го търсят за такова нещо, той си помислил, че евентуално управляващите са открили причинителя.

Той е безапелационен, че без значение от претекстовете на управляващите и информацията, която са показали на майка му, той щял да се отиде в ръководството самичък на идващия ден.

Припомняме, мъжът беше арестуван първо за период до 24 часа, след което този период е бил продължен с още 72 часа. В рамките на първите 2 дни на Желяз не му било разрешено да се срещне със бранител. Като причина управляващите показали великденските празници. В ареста се държали добре с Желяз.

 Съединени американски щати желаят изгонването на българин
Съединени американски щати желаят изгонването на българин

Нашенецът търгувал със Сирия

Ивайло Дерменджиев, юрист на Желяз, изясни, че клиентът му не е материално отговорно лице по нашето право, нито извършва управителни функционалности. По думите му има разлики сред правните системи у нас и Съединени американски щати, а самата процедура за екстрадиция се опитвала да съвмести тези две съвсем несъвместими правни системи. " Не е казус да се откаже екстрадиция ", добави той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР