Теории на конспирацията, безпокойства за безопасността, омаловажаване на заплахата или

...
Теории на конспирацията, безпокойства за безопасността, омаловажаване на заплахата или
Коментари Харесай

Балканите – благодатна почва за антиваксърските настроения

Теории на конспирацията, безпокойства за сигурността, омаловажаване на опасността или просто бунтарство - каквито и да са аргументите за отхвърли от имунизация против COVID-19, то те наподобява са намерили плодородна почва на Балканите да пуснат своите корени. Ако и вие вярвате, че имунизациите са опит за смяна на човешката ДНК, че посредством тях се прави микрочипиране, че предизвикват стерилитет, болести, че са по-опасни от вируса или са просто безполезни, то евентуално се числите към немалка част от популацията в балканските страни, изрично отказваща да се имунизира, написа Българска телеграфна агенция.

РУМЪНИЯ, сходно на България, е измежду страните с най-ниско имунизационно покритие в Европейски Съюз. В огромните градове са имунизирани малко над 40 % от жителите (с изключения като Букурещ, където са имунизирани 64 процента), в по-малките градове са ваксинирани малко над 38 на 100, а в селските региони - едвам 22,5 %.

След появяването на първия случай на заразяване на 26 февруари 2020 година, дружно с новия ковид в страната се развихри паралелна пандемия от подправени вести и тайни теории. Реториката "мутира " от нормално отказване на вируса до антиваксърски внушения, като "ваксината провокира неплодородие ".

Още в първите месеци се разпространяваха клюки, че от лечебни заведения са предложили пари, с цел да запишат в нечий смъртен акт, че лицето е умряло от Коронавирус. Предпазната маска бе определяна като "намордник ", който държавното управление желае да постави на своите жители. Всякакви изказвания за вредата от маските, чудодейни лекувания на Коронавирус -19, теории, че 5G технологиите са отговорни за разпространяването на вируса и прочие заливаха месеци наред обществените мрежи.

Проучване за отношението към COVID-19 сподели, че хората в преклонна възраст и приключилите висше обучение са по-привлечени от тайните теории. Едно от обясненията, съгласно антрополога Раду Умбреш, е, че възрастните хора изпитват съмнение, защото помнят комунистическите времена, когато постоянно формалните вести са били подправени. Хората с висока степен на обучение пък постоянно считат, че са задоволително способени и в сфери отвън добитата степен.

Според проучване на института ИРЕС от септември, отдадено на отхвърли от имунизация, 28 % от румънците не имат вяра на ваксините; 14 на 100 считат, че нямат потребност от ваксина; 12 % се опасяват от вероятни странични ефекти; 11 % имат медицински противопоказания. Девет % от интервюираните са на мнение, че коронавирусът не съществува, а шест на 100 не желаят да се имунизират без съответна причина за това.
В допълнение към тази картина - в румънския парламент през декември 2020 година влезе националистическата партия Алианс за единение на румънците, която съвсем всяка седмица провежда митинги против противоепидемичните ограничения и въвеждането на Коронавирус документи.

В Румъния основна роля във образуването на мнение играе и духовенството, а някои представители на църквата се оказаха най-пламенните антиваксъри. Така да вземем за пример игуменът на манастир в окръг Нямц предизвести енориашите си, че след имунизацията по тялото им ще се появят люспи като при рибите. От Румънската православна черква подлагаха на критика изказванията на игумена.

В ТУРЦИЯ, където с две дози ваксина до момента са ваксинирани над 80 % от пълнолетните жители, анкета от лятото демонстрира, че делът на хората, които не желаят да се имунизират, възлиза на 11 на 100 от популацията. 13 % от турците са показали, че не са сигурни дали желаят имунизация, а 76 на 100 - че са имунизирани или че възнамеряват да се имунизират, сочи още изследването на организация ИПСОС. По политически симптом съперниците на имунизациите са най-многочислени измежду симпатизантите на прокюрдската Демократична партия на народите - 36,5 на 100, a най-слаба почва семената на антиваксърството намират измежду електората на Партията на националистическото деяние - 9,5 на 100, демонстрира друго изследване, осъществено от организация Метропол.

Антиваксърски манифестации се организираха през последните седмици в Истанбул и Измир, на които участниците стачкуваха без маски и обществена отдалеченост против имунизацията и рестриктивните мерки. Те носеха плакати с надписи "Ваксината ли пази вас или вие - имунизацията? ", "Никое решение не е над конституцията " и "Вирус, който не заразява туристите ".

Антиваксъри в окръг Къръккале, Централна Турция, отидоха даже още по-далеч, обявявайки желанието си да основат лична партия - Партия за живот без налагане. Нейният основател, локалният юрист Хаджъ Али Йозхан, съобщи, че партията няма политически проекти, а активността й ще бъде напълно ориентирана против ограничаващите ограничения поради пандемията. "Ние сме срещу насилствените интервенции, срещу проектите, целящи основаване на роботизирани хора посредством система за следене на чипове с химически течности, наречени ваксини ", сподели Йозхан.
Още по-краен в реакцията си бе мъж от град Коня, който откри пукотевица в градския превоз през октомври след направена забележка да си постави маска.

Като цяло турската общност не се опълчва на имунизацията. Но заради обстоятелството, че огромна част от популацията на страната е в детска възраст, а децата не подлежат на ваксиниране против Коронавирус, темпът на реализиране на всеобщ имунитет посредством имунизация наподобява муден, означават специалисти.

Правителството на ГЪРЦИЯ предприе още през лятото дейни ограничения, с цел да насърчи всеобщата имунизация, само че и с цел да окаже напън върху избрани групи като медицински чиновници, работещи в домове за възрастни хора, служители на реда, учители и други да се имунизират. Въпреки че към 70 % от гърците са имунизирани с най-малко една доза, остава една немалка група, която твърдо се опълчва на имунизацията.

Според скорошно изследване на социологическата организация Пулс, оповестено от телевизия Скай, от към момента неимунизираните малко над половината, към 56 %, декларират изрично, че не биха се ваксинирали при никакви условия. Останалите 44 % от неимунизираните декларират разнообразни аргументи, които биха ги убедили да се имунизират, в това число утежняване на епидемиологичната обстановка, с повече информация от учени или лекари, в случай че бъдат задължени на работното си място или в случай че бъдат насърчени от религиозни чиновници, на които се доверяват. Данните демонстрират, че като безапелационни "антиваксъри ", най-малко във връзка с имунизацията против Коронавирус -19, могат да бъдат избрани към 15 % от гърците.

Интересен феномен е доста по-високото отвращение да се имунизират на жителите от Северна Гърция. За това се дават разнообразни пояснения, като обществена конструкция и статус, демографска конструкция, само че и въздействието на светогорското монашество, което е изключително мощно там и нерядко е проводник на разнообразни крайни и даже неканонични възгледи за християнството.

Още през лятото на разнообразни места в страната започнаха митинги против ограниченията, в които най-гласовита роля играят точно антиваксърите, въпреки че е мъчно да се каже каква част от стачкуващите са такива. При някои от митингите избухнаха конфликти сред стачкуващите и полицията. Макар и рядко има и самостоятелни случаи на принуждение, като случаят с известния пневмолог проф. Теодорос Василакопулос, който в края на октомври стана обект на словесна и физическа експанзия от страна на притежател на заведение поради забележка, че не прави надзор на зелените документи на клиентите.

Въпреки че тематиката има трайно място в медиите, като цяло антиваксърите са относително дребен % от гръцкото общество. Освен твърдата позиция на държавното управление по въпроса с имунизацията, измежду гърците има много необятен консенсус за нуждата от имунизация, а главните медии в страната не си разрешават да популяризират ненаучни и голословни изказвания за имунизациите против Коронавирус -19.

СЛОВЕНИЯ, където все още към половината население /53,9 процента/ е със приключен имунизационен курс, през последните месеци стана сцена на едни от най-многочислените и бурни митинги против имунизацията и рестриктивните мерки заради Коронавирус -19. Те започнаха, откогато в средата на септември държавното управление разгласи въвеждане на наложителна имунизация от 1 октомври за чиновниците на държавния бранш.

Недоволстващи против рестрикциите и въвеждането на зелени документи словенци ежеседмично се събираха на митинги в центъра на Любляна, насърчавани от антиваксърската партия Ресни.ца /Истина/. Насилие беляза митинга преди срещата на върха на Европейски Съюз при започване на предишния месец, при който полицията употребява сълзотворен газ и водни струи против стачкуващите, а десетки служители на реда бяха ранени. Янша, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз сега, предизвести, че вследствие на "безотговорното държание " страната може да се види принудена да върне локдауна.

Според изследване на Евробарометър, оповестено при започване на октомври, в Словения 24 на 100 от жителите декларират, че в никакъв случай няма да се имунизират. /Лидер в нежеланието за имунизация в Европейски Съюз е България, където процентът на отказващите имунизация е 26 на 100, сочи същото изследване./

Скептицизъм към имунизациите царува и в ХЪРВАТИЯ, друга членка на Европейски Съюз, където съгласно изследването на Евробарометър 22 % от жителите са решени въобще да не се ваксинират против Коронавирус -19. Ваксинирани в страната са 48,65 % от цялото население, или 58,20 % от възрастното население. Хърватия, дружно със Словения и България, е измежду страните в Европейски Съюз, където обстановката с ковид провокира най-голяма угриженост, съгласно Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите.

Решението за въвеждане на наложителен цифров европейски документ за имунитет против ковид за работещите и за влизане във всички държавни служби и институции, което е в действие от понеделник, 15 ноември, провокира митинги в Загреб и други градове на страната през последните дни. "Неваксинираните не би трябвало да бъдат уволнявани " и "Свобода на избора ", гласяха надписите на някои от плакатите на участниците в митингите.

Междувременно обаче пред имунизационните пунктове в страната се извиха големи опашки.

В СЪРБИЯ ползата към имунизацията понастоящем също е отслабен. Страната започва имунизационната си акция със мощен ритъм на имунизация първоначално, осигурявайки си ваксини от огромен брой снабдители - Пфайзер, АстраЗенека, Спутник и Синофарм, само че последователно и в тази балканска страна се постановиха колебливостта и недоверието във имунизацията. Така, Сърбия, която при започване на годината бе на второ място по ритъм на имунизацията на глава от популацията след Англия, се оказа задмината от множеството страни членки на Европейски Съюз, показва Евронюз. Стигна се даже до там, че в някои имунизационни центрове в страната броят на имунизираните чужденци превишаваше този на локалните поданици. Към момента изцяло имунизирани в страната са 43,9 на 100 от сърбите или 3,03 милиона души.

Антиваксърските настройки са присъщи и за немалка част от жителите на РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ и то още преди пандемията от Коронавирус -19. Епидемия от морбили пламна в страната при започване на 2019 година и взе няколко жертви, без значение че имунизацията против тази болест е включена в имунизационния календар. Както се оказа тогава, към 10 % от децата или близо 40 хиляди деца, подлежащи на имунизация, не са били ваксинирани.

Недоверието във имунизациите продължава да битува на локална почва и в подтекста на пандемията от Коронавирус -19. Тези процеси са подхранвани и от ширещата се дезинформация. Медиите непрекъснато оповестяват вести, обществеността е залята от информации, измежду които постоянно се оказват и непроверени обстоятелства, които дезинформират и под натиска на "безизходната " обстановка постоянно стават истина, в която имат вяра доста хора, показва организация МИА. Както наскоро означи проф. Никола Пановски, към 30 % от македонското население въобще не е вярвало при започване на пандемията, че заболяването съществува, а след хиляди смъртни случаи в страната към 10 % към момента не имат вяра в това.

Ваксинациионната акция в Република Северна Македония стартира постепенно заради липса на налични ваксини. Понастоящем изцяло имунизирани са 37,7 % от жителите./www.dnes.bg/
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР