Теодор Стойчев: Фалшивите новини разколебават вярата ни в демокрациятаФалшивите новини

...
Теодор Стойчев: Фалшивите новини разколебават вярата ни в демокрациятаФалшивите новини
Коментари Харесай

Теодор Стойчев: Фалшивите новини разколебават вярата ни в демокрацията

Теодор Стойчев: Фалшивите вести разколебават вярата ни в демокрацията
Фалшивите вести и дезинформацията разколебават нашата религия в демокрацията и присъединяване на избори. Понякога това реализира своята цел.

Това съобщи ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Стойчев откри провелата се в София полемика на тематика: „ Имат ли значение обстоятелствата? Дезинформацията като инструмент по време на избори “, на която специалисти в региона обрисуваха провокациите пред които сме изправени в битката против това събитие.

„ За европейските институции това е тематика от изключителна значимост, тъй като е нещо, с което се сблъскваме непрестанно през годините – подправените вести и информацията, целеустремено стремящи се да обиден престижа на Европейски Съюз и нашата религия в европейския план “, счита Стойчев.

Според него поради дезинформацията доста от позитивните начинания на Европейски Съюз минават през общественото пространство през „ килнат ъгъл “. За образец той даде излязлото в българска медия заглавие „ Европейският парламент взема чипса на децата “, а новината, действително стояща зад него, е гласуваната от Екологичен потенциал резолюция за поощряване на програмата за здравословно хранене на подрастващите. „ Нещата по този начин бяха поднесени, че в последна сметка излиза единствено отрицателния аспект на цялата вест. Реалността доста мощно беше деформирана. През годините тази наклонност се ускори “, счита Теодор Стойчев.

Той напомни, че един от главните проблеми, обвързван с подправените вести, се корени във обстоятелството, че те са постоянно споделяни в обществените мрежи, които им обезпечава достъп до необятен кръг консуматори. Според него хората би трябвало постоянно да приказват за „ хигиена на потребление на разнообразни осведомителни канали “, с цел да могат по-добре да се вършат с сходни провокации в подтекста на акцията за европейските избори през месец май тази година.

Модератор на полемиката бе журналистът и водещ на „ 120 минути “ Светослав Иванов. „ Във виртуалното пространство става все по-опасно. Има доста хора, които се борят с това да ни втълпят какво да мислим, по какъв начин да мислим, борейки се нашия избор, и в живота и в политиката “, сподели той при откриването на форума. Според него в навечерието на идните европейски избори се обрисуват две съществени картини. Първата е обвързвана с пресилени закани от популистки придвижвания, а втората – с непредсказуеми събития, които ще окажат въздействие върху разпределението на политическите сили в Европа.

„ Аз персонално не се ангажирам да предвиждам какво ще се случи на тези европейски избори. Само знам, че ще са доста забавни. Знам, че ще са белязани от съществени диспути, политически конфликти, причини, само че и от доста подправени вести, с които ще бъдем залети. Не единствено в България, само че и в цяла Европа “, аргументира се Светослав Иванов.

Сред най-интересните презентации на форума бе на Анели Ахонен от Европейската работа за външна активност. Заедно с други специалисти тя работи върху платформата EUvsDisinfo, пред участниците на форума тя приказва по тематиката: „ Как да се борим с дезинформацията от Русия – гледната точка на Европейски Съюз “. Сам Джефърс, създател на WhoTargetsMe, направи презентация на тематика: „ Целевото таргетиране в актуалните избори – аргумент за по-голяма бистрота “, а за „ Ваксиниране на потребителите на вести против дезинформацията “ приказва Марайе Аренце, учебен кординатор. Интерес провокира и казаното от Крейг Дауйър за ирландския референдум за абортите. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР