Тенисът е един от най-разпространените и обичани спортове у нас.

...
Тенисът е един от най-разпространените и обичани спортове у нас.
Коментари Харесай

Какво е положението с женския ни тенис елит в началото на 2019 година?

Тенисът е един от най-разпространените и обичани спортове у нас. И в случай че в мъжкия тенис нещата наподобяват добре, откакто Григор Димитров е измежду най-хубавите и елитни играчи в света, то при дамите нещата не са чак толкоз позитивни. В началото на 2019 година нямаме нито една представителка в топ 100 на класирането. В идващите редове ще разгледаме какво е положението на 4-те ни тенисистки, които се подреждат на първо време в ранглистата на WTA и къде можем да имаме най-големи очаквания за пробив през новата година.

Виктория Томова

23-годишната софиянка се подрежда под номер 156 в международната класация на женския тенис към края на 2018 година. Томова започва годината с присъединяване в квалификациите на шампионата в Бризбейн, само че не съумя да пробие в главната скица. Българката преодоля Дженифър Брейди в първия кръг, само че не съумя да се оправи с Кристина Макхейл. На Откритото състезание на Австралия пък загуби от Варвара Лепченко в квалификациите. През 2018 година тя проби в главната скица на Australian Open, само че отпадна още в първия кръг. На Уимбълдън Томова преодоля квалификациите, както и първия кръг на главната скица, само че във втория си мач загуби от Серина Уилямс. През Април същата година записа осминафинал на шампионата в Истанбул. Най-доброто ѝ показване беше в ITF шампионата в Сужоу, Китай, където Виктория Томова стигна до полуфинал, водеше с 1 сет, само че трябваше да се откаже във втория, поради травма.

Виктория Томова е единствено на 23 години и все още тя е най-високо класираната българска тенисистка в WTA. Максимално положителното ѝ класиране е под номер 128, като анализаторите от Winbet чакат Томова да го усъвършенства през 2019 година.

Елица Костова

Костова приключи 2018 година под номер 214 в ранглистата на женската тенис асоциация. Родената в Кърджали тенисистка отпадна от Никол Гибс в квалификациите за Australian Open при започване на 2019. През 2018 година тя записа някои положителни игри. През Март стигна до финала в ITF шампионат в Италия, където обаче загуби с 2-0 сета от туркинята Башак Ерайдън. Интересното е, че съгласно оценките на Efbet нашата тенисистка беше любимка за успеха, само че в последна сметка загуби. През годината тя доближи и до полуфиналите на ITF шампионат в Чехия, а също по този начин се регистрира и с няколко четвъртфинала. В шампионатите от Големия шлем не остави запаметяваща се диря.

Максималната ѝ позиция в ранглистата е под номер 130, като това се случи през 2016 година. От тогава до в този момент 28-годишната Костова не съумява да повтори това класиране.

Сесил Каратанчева

Каратанчева завърши предходната година под номер 238 в ранглистата. Тя е на 29 и беше една от най-обещаващите ни ракети в женския тенис. Сесил започва годината с присъединяване в квалификациите на Australian Open, само че загуби от Ейшa Мохамад. През 2018 година тя взе присъединяване в квалификациите и за 4-те шампионата от Големия шлем, само че всякога губеше в първия си мач. Що се отнася до представянето ѝ в останалите шампионати, Каратанчева може да запомни 2018 с край на ITF конкуренцията в Темпълтън, Съединени американски щати. Там българката стигна до финала и беше любимка за успеха съгласно оценките на букмейкъри като Bet365, само че загуби с 2-1 сета от представителката на домакините Ейша Мохамад. Според анализаторите на Efirbet, които се занимават с професионално отразяване на водещите компании за залози, Сесил Каратанчева към момента може да се бори за по-предно класиране в ранглистата. Този извод се дължи най-много на обстоятелството, че тя разполага с много опит зад тила си, който може да ѝ помогне за пробив.

Максимално положителното класиране на Каратанчева в ранглистата на УТА е 35-то място, което беше реализирано през 2005 година.

Изабела Шиникова

Стигнахме и до Шиникова, която добавя българките, класирани в топ 300 на ранглистата в женската тенис асоциация. Шиникова приключи предходната година под номер 275 в ранглистата, като към момента чакаме първите ѝ изяви през новата година. През 2018 Шиникова се подвизаваше основно в ITF шампионатите. През Февруари записа край в Майорка, който обаче загуби. Месец по-късно, на три поредни шампионата в Тунис, Шиникова записа три следващи финала. Загуби първите 2 от тях, само че завоюва третия и се поздрави с купата. По-късно през годината, Шиникова игра в още един край от сериите ITF, в швейцарския град Клостерс, само че за жалост загуби. Седмица по-късно стигна и до финала в Бастад, Швеция, само че още веднъж трябваше да преглътне усета на провалянето. От общо 6 финала, Шиникова съумя да завоюва единствено един. Тя заслужава поздравления за свършената работа, само че несъмнено може и повече. Според анализаторите от Betfair, в случай че тя успее да пробие допълнително шампионати от сериите WTA през новата година, ще може да разгърне своя капацитет и да завоюва точки, които да я изстрелят по-напред в ранглистата.

Най-доброто класиране на 27-годишната тенисистка е под номер 133, което тя си завоюва през 2017 година.

Говорейки за родния ни женски тенис, няма по какъв начин да не споменем и Цветана Пиронкова, която през последните години бе първата ни ракета. През 2018 година обаче тя не се състезава, а през 2017 участваше в шампионати доникъде на годината. Разбира се, тя стана майка и това е повода да е отвън корта, само че упованията са да се завърне през идните години. Дали обаче ще можем да забележим пловдивчанката в най-хубавата ѝ форма още веднъж, следва да разберем. Засега е ясно, че женският ни тенис е в застой и към момента чакаме някоя от главните ни състезателки да пробие в ранглистата и да радва почитателите на тениса у нас с резултатите и достиженията си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР