Тенденцията в цяла Европа е да отпадат част от мерките

...
Тенденцията в цяла Европа е да отпадат част от мерките
Коментари Харесай

Доц. Кунчев с прогноза за развоя на пандемията

Тенденцията в цяла Европа е да отпадат част от ограниченията против ковид въз основата на относително позитивното развиване на обстановката – намаляване на заболеваемостта. В България сме със заболеваемост малко над 300 на 100 000 души население. Няма цялостна гаранция, че обстановката ще остане същата, сподели доцент Ангел Кунчев, основен здравен държавен контрольор, и посочи, че останалите ограничения ще бъдат предприемани на база на разбор на обстановката.

" Имаше недоумение за ролята на зеления документ. Той беше основан от Европейския съюз, с цел да облекчи придвижването на хората по време на пандемията. И свърши работа. Впоследствие страните го прибавиха като спомагателна мярка за да основава обстановка, в която хората могат да посещават разнообразни обекти. Това беше значимо за успокоение на хората, че посещават безвредна среда. У нас обаче на напред във времето излезе функционалността на ограничаване ", разяснява той.

Доц. Кунчев добави, че равнището на имунизиране е доста ниско към този миг и акцентира, че не може да се приказва за импорт на заболеваемост от ковид от страна на украинските бежанци.

" Но има други опасности. Свързани са с това, че войната върви ръка за ръка с някои заразни заболявания. Нови инфекции поради невъзможността за съблюдаване на хигиена, само че това е на място - в градовете под блокада. За хората, които пътуват, имаме поради по-големи разлики сред България и Украйна, които са в региона на равнището на заболеваемост от ХИВ/СПИН, което е много по-високо в Украйна, на случаи на туберкулоза “, предизвести пред БНР Кунчев.

Здравният контрольор уточни, че в Благоевградско има висока заболеваемост от грип. От началото на тази седмица има растеж във Варна, Шумен, Силистра, Разград.

" Абсолютно класическа картина на грип. В ученическа възраст – висока температура няколко дни, инфектиране на очите, недоволство от стомашно-чревно разстройство ", сподели той.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР