Тенденция за увеличаване на заразените с варицела в Ловешка област

...
Тенденция за увеличаване на заразените с варицела в Ловешка област
Коментари Харесай

Тенденция за увеличаване на заразените с варицела в Ловешка област отчитат от здравната инспекция

Тенденция за увеличение на инфектираните с варицела в Ловешка област регистрират от Регионалната здравна ревизия (РЗИ). За седмица двойно са се нараснали случаите в региона, като през последната седмица са регистрирани 53-ма инфектирани с варицела. Четиридесет и осем от записаните са в Ловеч. Засегнати са съвсем всички детски заведения и четири учебни заведения. Останалите случаи са регистрирани в селата Александрово, Баховица, Брестница и Крушуна.

По думите на епидемиолога от здравната ревизия доктор Сийка Иванова в Ловешка област миналата 2023 година може да се регистрира като относително спокойна. Тогава са регистрирани 288 случая, което е всекидневно. В края на годината обаче, изключително през декември, се вижда завишаване на случаите, достигнали до 41, при седем - осем месечно в предходните октомври и ноември. През януари тази година са регистрирани 64, главно в община Ловеч. Февруари болесттите не престават да се усилват и за региона са 95, като 89 от тях са в община Ловеч.

„ Постепенно влязоха под карантина групи в детските градини и класове в няколко учебни заведения. През март още повече се усилват заболелите, като за интервала 1-12 март са регистрирани нови 70 случая. В община Ловеч, частично в община Луковит, Ябланица и Троян са главно случаите, които образуват тази заболеваемост “, сподели още за Българска телеграфна агенция доктор Сийка Иванова.

По думите ѝ през интервала на коронавирус пандемията поради ограничаващите ограничения и по-малкото контакти инфектираните с варицела са били доста по-малко.

Д-р Иванова сподели още, че няма открити затруднения от варицелата и това заболяване продължава да е особено за детската възраст. В последните няколко месеца обаче има инфектирани и лица над 18 години. „ Контактите и продължителният инкубационен интервал, който има това заболяване, оказват помощ да бъдат инфектирани повече хора от разнообразни възрасти “, добави епидемиологът. 

Тя уточни, че има целесъобразна ваксина против варицела, която не е част наложителните по националния имунизационен календар. Поставя се след 9-месечна възраст на детето. Вече в района има деца с такава ваксина, съобщи доктор Сийка Иванова. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР