Тенденция за отлив на бизнес потребители от свободния пазар на

...
Тенденция за отлив на бизнес потребители от свободния пазар на
Коментари Харесай

Пазарната каша връща бизнеса към регулираните цени на тока

Тенденция за отлив на бизнес консуматори от свободния пазар на електрическа енергия към контролирания се вижда от средата на 2017 година Така вместо коментираната от години либерализация на енергийния пазар се реализира тъкмо противоположния резултат – даже тези, които към този момент са се престрашили да търсят конкурентни цени, се връщат към определяните от Комисията за енергийно и водно контролиране цени. Това разясниха представители на компанията ЕВН, която доставя ток в Югоизточна България, пред публицисти в сряда.

Причините за отлива на компании, ползващи ток на ниско напрежение, от свободния пазар са няколко, които в композиция водят до сегашната пазарна каша.

2017 година стартира с рекордно високи цени на борсата за ток, комбинирани със възбраната за експорт на електрическа енергия, поради огромния мраз, в който редица централи леден запас не можаха да пуснат мощностите си. След това пристигна отчетът на Световната банка в рекомендациите за енергийни промени, които да спомогнат за фактическото цялостно освобождение на електроенергийния пазар, а освен на хартия. Политическите сигнали по какъв начин обаче ще стане това са прекомерно разнопосочни. Енергийният регулатор приказва за излизане на всички консуматори – даже и битовите, на свободния пазар до края на 2021 година, енергийният министър Теменужка Петкова обаче е по-уклончива и не желае да стряска клиентите. На този декор КЕВР дефинира за бизнеса цени от 1 юли 2017 година, които са по-ниски от пазарните. През август АЕЦ " Козлодуй " продаде по подозрителен метод пред борсата електрическа енергия за 100 млн. лева Търговците на ток подвигнаха цените си, един от най-големите от тях – " Фючър енерджи ", банкрутира и част от неговите клиенти се върнаха на контролирания пазар. Бизнесът се закани с митинг поради скъпия ток на свободния пазар, а държавното управление прави незабавни промени в закона за енергетиката. Така от 1 януари 2018 година всички електроцентрали с конфигурирана мощ над 5 МВ са длъжни да продават на борсата всички свои количества ток над резервираните по дълготрайни контракти. МВ Отделно за 1 юли 2018 година са планувани още законови промени и увеличение на броя производители на ток, които ще бъдат принудени да търгуват на борсата.

Така сега секторът работи в условия на форсиране на дълго забавяната либерализация на енергийния пазар, само че в това време очевидно регулациите на цената на тока ще продължат още дълго време, а разрешената в този момент миграция на бизнеса ниско напрежение от свободния към следения от страната пазар утежнява нещата. Според Илина Стефанова, отговаряща за регулациите и опазването на околната среда, КЕВР би трябвало да даде ясни ценови сигнали за освобождението на пазара, вместо да продължава да задържа цените за бита и дребните компании.

" Енергийната промяна би трябвало да е ясно написана, а не да се прави в придвижване и да догонва проблемите ", разяснява Стефанова. По думите й в помощ за либерализацията на пазара ще е КЕВР да дава верифицирана сравнителна информация за другите артикули и цени, предлагани от търговците на ток.

Така клиентите на свободния пазар ще могат да се ориентират по-добре и да вършат виновен избор, а не да стане както с банкрута на " Фючър Енерджи ", изправил на нокти целия бранш. През декември компанията излиза от свободната търговия, защото не е имала твърди контракти за закупуване на сила, която да даде на клиентите си, разчитайки на тъмни сделки. Потребителите й освен това състояние, според закона, отиват при снабдител от последна инстанция, където обаче цените са тройно по-високи от тези на свободния пазар, тъй като става въпрос за изключителни доставки. Там те остават до избор на нов търговец. След редица нормативни неуредици, регулаторът реши, че клиентите на " Фючър Енерджи " на ниско напрежение, които не са избрали нов снабдител, автоматизирано от 1 януари 2018 година отиват на контролирания пазар. Там могат да стоят до 1 април 2018 година, след които да заявят дали ще останат там или имат нов търговец. В допълнение скокът на цените на тока на свободния пазар през декември и апелът на ръководещи и работодателски организации дребният бизнес да се върне на контролирания пазар, наклонността се задълбочи, обясниха от ЕВН.

Така в действителност се реализира тъкмо противоположният резултат на търсената либерализация на електроенергийния пазар, считат от компанията.

Тя въпреки всичко се надява плануваните в този момент законови промени в композиция с съответно ценово решение на енергийния регулатор да раздвижат освобождението на пазара.

" Надяваме се да има задоволително предлагани количества електрическа енергия и разнородни артикули на борсата за ток. Така ще се реализира повече ликвидност на борсата и по-голям избор. Но по какъв начин ще се отрази това върху цените не може да се каже ", разяснява Илина Стефанова. Тя изясни, че цената на тока на борсата зависи от голям брой фактори като търсенето и предлагането. Стефанова даде за образец по какъв начин фотоволтаиците, които ще са длъжни от 1 юли да продават тока си на борсата, ще имат огромно предложение през лятото, когато обаче търсенето е едва.

Зам.-шефът на ЕВН в България Калина Трифонова добави, че цените зависят и от тържищата в прилежащите страни. Регионалният управител на австрийската компания Робърт Дик изясни, че върху придвижването на цената на тока на свободния пазар въздействат е разпоредбите за борсовата търговия, по какъв начин ще тръгне търговията на размери в границите на същия ден и по какъв начин ще се балансира пазара.

От компанията още веднъж разясниха, че свободният пазар е в директна взаимозависимост от контролирания и в случай че КЕВР продължава да не им утвърждава в цените всички разноски за активността им, резултатът за либерализацията ще е подозрителен.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР