Тенденция сред дигиталните художници е да наслагват виртуални светлинни ефекти

...
Тенденция сред дигиталните художници е да наслагват виртуални светлинни ефекти
Коментари Харесай

Електронни татуировки – следващата стъпка в бодиарта?


Тенденция измежду цифровите художници е да наслагват виртуални светлинни резултати върху татуировки
(снимка: CC0 Public Domain)

Когато Кайла Нюел пазари мастила за татуировки, тя носи със себе си UV лампа. Татуистката от Портланд в американския щат Орегон основава луксозни изображения, употребявайки цветове, които наподобява като да светят под ултравиолетовата светлина.

Повечето хора не осъзнават, че доста от готовите мастила за татуировки имат този резултат, споделя художничката. Тя открива нови флуоресцентни нюанси, като размахва своята UV лампа над флаконите с мастило по рафтовете на магазините за татуировки. Г-жа Нюел обаче заобикаля пигменти, които съдържат фосфор. Въпреки че той може да накара мастилото да свети мощно, има опасения по отношение на неговите резултати върху здравето.

Но Нюел мечтае да стигне доста по-далеч в своите дръзки арт-начинания. През последните години публикациите за пробни електронни татуировки с вградени светлини и електроника разпалват въображението ѝ. Учените, създаващи сходни системи, нормално имат за цел да ги употребяват за медицински приложения, да вземем за пример за наблюдаване на виталните индикатори на заболели. Но Нюел има вяра, че същата технология може да има и креативен приложения.

„ Бихте могли да извършите неща, които всъщност изцяло се трансформират във времето ”, споделя тя, представена от. „ Представете си нещо [нарисувано по тялото], което би искряло в тъмното или излъчва светлина, само че по-късно да може да го включите или изключите или да измененията цвета му – това би било ужасно! ”.

Нюел не е единствена в сходни мечтания. Има цяла наклонност измежду цифровите художници, които наслагват виртуални светлинни резултати върху видеоклипове или върху татуировки, с цел да наподобява по този начин, като че ли бодиартът може по някакъв метод да излъчва движещи се цветове. Това е нещо като неонова реклама, единствено че отпечатана върху тялото на индивида.

За страдание на евентуалните кибер-татуисти, технологията към момента не се е развила задоволително, с цел да осъществя всичко, което има във въображението им. Но въпреки всичко работата напредва.

Истинско устройство, сходно на татуировка, излъчващо светлина, неотдавна беше демонстрирано от екип от откриватели, работещи в Италия и Англия. Системата не е проектирана да бъде вграждана под кожата. Вместо това тя бива залепена от горната страна посредством лист хартия, който притиска и се намокря, а след това се отлепва – тъкмо като трансферните татуировки.
още по тематиката
Доста откриватели са обсъждали сходни хрумвания, само че решението в последна сметка хрумнало на Вирджилио Матоли, който обмислил концепцията, до момента в който гледал по какъв начин детето му си играе с трансферни татуировки. Той и сътрудниците му в последна сметка конструирали устройството си посредством пластове: някои от тях биват подадени от мастилено-струен принтер, а други имат защитна роля.

Сред съставените елементи има пласт акрил, гъвкави електроди и органически светодиод (OLED), който свети в зеленикаво-жълт цвят. „ Тъй като отпечатвате това на принтер, то можете да отпечатате съвсем всяка форма, която желаете ”, споделя доктор Матоли.

Устройството е към момента много несъвършено и с наличната сила може да свети единствено към час. Но доктор Матоли твърди, че един ден ще бъде допустимо да се вградят всички нужни съставни елементи в самата трансферна татуировка – в това число датчикът за наблюдаване на виталните индикатори на някого като сърдечна периодичност или хидратация на кожата – и източник на сила, който да зарежда устройството по-продължително.

С развиването на термоелектричните технологии може да се чака и още – сходни флуорисциращи татуировки да могат да се зареждат с сила от топлината на самото тяло.

Има и други опити в същата посока. През 2019 година Ник Уилямс, докторант в университета Дюк в Съединени американски щати, и негови сътрудници демонстрираха друг тип „ електронна татуировка ”. Въпреки че не се вгражда под кожата, тя е лека и гъвкава и може да се нанесе върху коя да е част от тялото.

Изследователите са измислили особено мастило, съдържащо сребърни наножички, които, откакто бъдат отпечатани върху тялото, са по едно и също време гъвкави и електропроводими. Към системата се прикрепва дребен светодиод, който може да свети, бидейки захранван през отпечатания материал. Д-р Уилямс счита, че сходна технология може да бъде потребна за медицински цели, само че споделя, че тя може да има и артистични приложения.

Художниците, несъмнено, виждат нещата доста по-артистично. Нюел се вълнува доста от концепцията за сребристите наножички. „ Говорила съм с толкоз доста хора, които желаят да имат железна татуировка в златист цвят ”, споделя тя. Макар че се чуди дали електрониката, залепнала на повърхността на нечия кожа, в миналото би могла да се смята за татуировка, татуистката акцентира креативните благоприятни условия, които би донесла такава технология.

Нюел си показва да основава татуировки, които са на практика невидими, до момента в който не бъдат включени. Това би могло да се хареса на хора, които работят в промишлености, където татуирането е нежелано или даже неразрешено.

Това биха били забавни татуировки, тъй като теоретично е допустимо да се употребяват и като диагностично средство. Излъчващите светлина татуировки могат да излъчват светлина освен на открито, към близките хора, само че и във вътрешността, към самото тяло. Проф. Наншу Лу от Тексаския университет в Остин и сътрудниците му считат, че това е отлична опция.

„ Светлината, според от дължината на вълната, е в положение да проникне през кожата, в тъканта, в кръвоносния съд ”, споделя тя. Чрез премерване на количеството светлина, което се отразява назад от телесната тъкан, е допустимо да се пресметна количеството на кръвния поток или размера на хемоглобина, да вземем за пример.

Оксиметрите, постоянно прикрепени посредством щипка за пръсти към пръстите на пациентите, изключително на следените в Covid-болниците, работят навръх този принцип. Те вършат същото, единствено че са доста по-обемисти.

Проф. Лу си има своето „ артистично ” виждане за нещата. Тя се интересува освен от медицински приложения. Предполага, че бъдещите електронни татуировки могат да светят, с цел да разкрият по кое време сърцето на някого бие по-учестено. Това може да направи срещите с евентуални сътрудници доста по-интересни.

„ Можете непосредствено да видите кой благородник или дама имат нараснал пулс, когато приказват с вас ”, споделя тя. Смята, че е нещо, което не би имала нищо срещу да употребява върху себе си.

Разбира се, не трябва да се подценяват и евентуалните рискове. Съществува опцията електронните татуировки да бъдат употребявани за събиране на данни за индивида – данни, които по-късно да бъдат предадени на други устройства, даже хакнати и продадени.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР