Тенденциите и предизвикателствата пред реализацията на биопродукцията обсъдиха националните посланици

...
Тенденциите и предизвикателствата пред реализацията на биопродукцията обсъдиха националните посланици
Коментари Харесай

Обсъдиха предизвикателствата пред реализацията на био продуктите на среща в Прага

Тенденциите и провокациите пред реализацията на биопродукцията разискаха националните посланици на биологичното произвеждане от страните членки на Европейския съюз. Българският „ био дипломат “ в Третата среща на високо ниво бе заместник-министърът на земеделието Георги Събев. Тя се организира в Прага през вчерашния ден, по отношение на ротационното председателство на Съвета на министрите на Европейския съюз от страна на Чешката република, оповестиха от Министерството на земеделието.

„ Предизвикателствата, които познаваме от България, се споделят значително и от другите страни членки, в това число и такива с огромен % на биологично сертифицирани площи от страните от Централна и Източна Европа ”, съобщи заместник-министър Събев. Като провокации за увеличение на предлагането на биопродукти в заведения за публично хранене бяха обрисувани няколко основни въпроси, измежду които: незадоволителни асортименти и количества за постоянни доставки, да вземем за пример в заведения за публично хранене като учебни столови или столови в медицински заведения; съображения за цените; комплицирани процедури за асортимент в публични поръчки; незадоволително познаване на биологичното произвеждане от бизнеса и крайните консуматори.

Пред участниците в полемиката Георги Събев показа, че за жалост последните две години и по-конкретно рецесиите през тях са оказали отрицателно въздействие върху потребителското държание, при което фактор „ цена ” става все по-голям. Същата наклонност се следи в редица страни, в това число от Централна и Северна Европа.

По време на съвещанието беше дискутиран опитът от въвеждане на най-малко от доставките в държавни или общински места за публично хранене да бъдат биологични. „ Държави, които са въвели сходно законодателство, като да вземем за пример Словения, се сблъскват с парадокса, че  поради законовото условие, само че незадоволителното произвеждане в страната, близо 60% от биопродуктите в тези места за хранене са вносни. Тоест сходна мярка не дава стремежи резултат за подкрепяне на локалното биопроизводство и производители, а в противен случай ”, разяснява след срещата на високо ниво заместник-министър Събев.

Участниците в срещата от Европейската комисия обявиха, че няма да предложат законодателство, което да задължава страните членки да залагат избран % в доставките на държавните институции да е с биологичен генезис, тъй като разликите в производството сред страните остават обилни и следва сходни цели да се преценяват с националния подтекст и благоприятни условия.

В рамките на срещата заместник-министър Събев разиска с чешкия си сътрудник Петр Йилек настоящи въпроси на европейско равнище, в това число положението на вноса от прилежащите на Европейски Съюз страни, който основава терзания както у нас, по този начин и у други страни от Централна и Източна Европа.

Следващата среща на високо ниво на националните посланици на биологичното произвеждане ще бъде през декември в Брюксел.

 

 

   Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР