Тенденции и предизвикателства в развитието на образованието в авиационния сектор

...
Тенденции и предизвикателства в развитието на образованието в авиационния сектор
Коментари Харесай

Работна среща, свързана с образованието в авиационния сектор се проведе във ВВВУ „Георги Бенковски“

Тенденции и провокации в развиването на образованието в авиационния бранш беше тематиката на работна среща, състояла се във ВВВУ „ Георги Бенковски “. На поканата на бригаден военачалник Юлиян Радойски и управлението на учебното заведение за присъединяване в диалога за постигнатото и провокациите пред актуалното авиационно обучение се отзоваха полковник доктор Милен Филев - държавен специалист в отдел „ Образование и подготовка “ на Дирекция „ Управление на човешките запаси в защитата “ в Министерство на защитата, подполковник Петко Поповски – от „ Военно управление на въздушното придвижване “ в командването на Военновъздушни сили, подполковник доктор Андон Андонов от катедра „ Военновъздушни сили и Противовъздушна отбрана “ на ВА „ Г.С.Раковски “, доцент доктор Юлиян Минчев - началник на катедра „ Мехатроника “ и доцент доктор Цветелина Велкова от същата катедра на ВВМУ „ Н.Й.Вапцаров “.



Преди разбора на положението на актуалното обучение за подготовка на фрагменти за военната и гражданска авиация, на участниците в срещата бяха припомнени „ Поуки от практиката по асимилиране на авиационната техника и подготовка на летателния състав във Въздушните на Негово Величество войски “, готови от полковник професор доктор Мануш Христов – декан на факултет „ Авиационен “.

Настоящите трендове и провокации в развиването на образованието в авиационния бранш показа доцент доктор инж. Иван Вълков-помощник-ректор на ВВВУ.



Основна задача на ВВВУ е да се утвърди като обединен център за сложно авиационно обучение за образование на летци-пилоти и механически експерти на аероплан и на хеликоптер за потребностите на Военновъздушни сили, Военноморски сили и Министерство на вътрешните работи.

Благодарение на предоставените от МО и Военновъздушни сили два леки учебно-тренировъчни самолета, след 20 годишно спиране, курсанти летци-пилоти третокурсници към този момент са с нальот от 50 часа. Амбицията е учебното заведение да получи и образователни хеликоптери, които да подкрепят образованието на признатите тази година летци-пилоти на хеликоптер. Не е без значение понижаване себестойността на един летателен час.

Предизвикателство е и подготовката по хибридната компетентност с Медицински университет –Плевен „ Авиационен парамедик “.

Подготвени са образователните стратегии. Изучава се опита на сродни авиационни институти от Полша, Румъния, Франция.

Благодарение на взаимната активност на ВВВУ с ПГ по механоелектротехника и ПГ по автотранспорт в Плевен се чака през идната образователна година да стартира образованието на авиационни техници.



Подп. Поповски обърна внимание на доста сериозен проблем и пред висшето военно обучение. Оказва се, че през първи и втори курс би трябвало да се отстраняват и компенсират пропуските от междинното обучение. От 13-15 години летателна активност, 10 години водачът се дообучава, което допуска стратегиите да се приспособяват и синхронизират в придвижване с европейските на всички звена.

Доц. доктор Минчев, базирайки се на положителния опит на ВВМУ, предложи по-ефективното потребление на компютърните експерти за създаване на симулатори на виртуалната действителност, което прави образованието на практика ориентирано. Предполага и към използването на нови и по-атрактивни способи на преподаване. Предизвикателство би било да се стартира и образование за пилотиране на автожир-летателно средство, което има от ден на ден последователи.

Доц. доктор Велкова, на която авиацията е драговолно, показаната на работната среща визия за провокациите пред авиационното обучение е вярна. И съгласно нея, промотирането на авиационното обучение в междинните учебни заведения е повече от неотложно.

И за подп. доктор Андонов, препоръчаната визия е съответна на актуалната обстановка в просветителната система и връзката й с авиационната процедура и бизнес. Категоричен е,че подготовката на пилотиране – доктрина и процедура би трябвало да се реализира още на равнище военновъздушно учебно заведение. В перспектива-придобиване на безпилотни летателни апарати, които имат все по-голямо приложение както във военната област, по този начин и в разнородни цивилен действия.

Полк. доцент доктор инж. Стефан Билидеров-началник на катедра „ Електротехника, автоматика и осведомителни технологии “ показа в резюме взаимната активност с катедра „ Електроника, навигация и връзка в авиацията “ с шеф полк. Доц. Д-р Димитър Димитров по одобряване на новата военна специализация „ Системи за командване и ръководство “ с гражданска специализация „ Системи с изкуствен интелект “.

Полк. доктор Филев бе безапелационен, че полемиката е навременна, а тематиката настояща, изключително в актуалната стратегическа среда и сигурност. Анализаът и оценките са справедливи, оферират се пътища за решение на проблемите.

Той изрази възхищението си от осъщественото от екипа на ВВВУ под управлението на бригаден военачалник Юлиян Радойски по възобновяване и модернизиране на материалната база на учебното заведение, за построяването на съответни качества и навременното им потребление. Убеден е, че при разкриването на новата съвременна специализация „ Системи за командване и ръководство “, учебното заведение ще получи поръчка от Военновъздушни сили за образование на курсанти.

Дирекция „ Управление на човешките запаси в защитата “ и отдел „ Образование и подготовка “ споделят визията за развиване на образованието в авиационния бранш и опциите за одобряване на ВВВУ „ Георги Бенковски “ като районен авиационен център за Източна Европа.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР