Темповете на ръст не са както през 2012 година, но

...
Темповете на ръст не са както през 2012 година, но
Коментари Харесай

Земеделската земя продължава да поскъпва

Темповете на растеж не са както през 2012 година, само че се усещат. Интересното за отминаващата си година е намаление на темповете при най-търсените и скъпи региони като Добрич и опазване на равнище от 4-6% в останалите региони с дейна търговия на земи.
Това значи, че сме покрай определяне на равновесна цена на земеделската земя, разясняват за Дир. бг специалисти от компаниите на пазара.
Добрич остава най-скъпата област на България. Тук декар земеделска земя се продава твърдо над 2000 лв., като в обособени случаи се стига до 2500-3000 лв..
Цените в Пловдивски район са по-раздвижени. Тук има предложения от 800 до 1700 лв. за декар, като междинната стойност е към 1100 лв.. Малко по-ниски са пазарните стойности на декар в Стара Загора и района, само че и тук междинната цена е напълно покрай 1000 лв..
Прави усещане последователното приближаване в цените на земята в райони, считани за най-евтините у нас от години- Видинско и Врачанско до междинните нива за страната.
Евтините оферти за продажба тук понижават доста и са по-скоро изключение, в случай че са в диапазона 300-400 лв. на декар. за сметка на това се усилват офертите с цени от 1000 до 1500 лв. за декар. Средната цена обаче в тези райони остава най-ниска за страната-около 650-700 лв..
Запазва се наклонността купувачите да търсят и да заплащат повече за по-големи имоти. Поради раздробеността на земеделската земя в България, при междинен размер на имот към 8 дка и неналичието на закон за комасация мъчно можете да намерите огромни имоти, които да обработвате в действителни граници, като се изключи тези, които в минали години са били предмет на размени с Държавния аграрен фонд и които, въпреки и рядко се оферират за продажба.
Най-често се оферират земи с повърхност сред 3 и 30 дка.
Прогнозата за 2018 година е повишаването на земеделската земя да продължи. Вероятно темповете ще са в границите на тазгодишните- 4-6%, само че ще ги има. Причините са най-малко две- българските ниви остават най-евтини в Европейски Съюз и обработването им е добър метод за приемане на приход. А при моментните равнища на аренда- и добра инвестиция, която се отплаща на притежателите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР