Температурните разлики между топлите повърхностни и студените дълбочинни води произвежда

...
Температурните разлики между топлите повърхностни и студените дълбочинни води произвежда
Коментари Харесай

Океанската енергия обещава революция в ИТ индустрията

Температурните разлики сред топлите повърхностни и студените дълбочинни води създава сила

Няколко софтуерни колоса изследват технологията за океанска сила като евентуален източник на електричество за своите действия (снимка: CC0 Public Domain)

Конверсията на океанска топлинна сила е новаторска технология, която ще революционизира ИТ промишлеността. При нея се употребява температурната разлика сред топлата повърхностна вода и студената дълбочинна вода в океана, с цел да се генерира електричество. Докато светът търси непрекъснати и предвидими, само че устойчиви енергийни източници, тази технология предлага обещаващо решение, което е по едно и също време екологично и стопански жизнеспособно.

Преобразуването на топлинната сила на океана (Ocean Thermal Energy Conversion – OTEC) е развой на произвеждане на сила посредством преодоляване на температурните разлики сред повърхностните и дълбоките океански води.

Как работи?

Енергията от слънцето загрява повърхностните води на океана. В тропическите региони повърхностните пластове могат да бъдат доста по-топли от тези на огромна дълбочина. Температурната разлика може да се употребява за произвеждане на електричество и за обезсоляване на океанската вода.

Системите за превръщане на топлинна сила употребяват температурна разлика (от минимум 20°C), с цел да зареждат турбина за произвеждане на електричество. Топлата повърхностна вода се изпомпва през изпарител, съдържащ работен флуид. Изпарената течност задвижва турбина/генератор. Изпарената течност се трансформира назад в течност в кондензатор, охлаждан със студена океанска вода, изпомпвана от по-голяма дълбочина.

Този тип системи, употребяващи морска вода като работен флуид, могат да употребяват конденза за произвеждане на обезсолена вода.

Потенциал

Технологичната промишленост, известна с непрекъснатото си развиване и нововъведения, интензивно търси нови способи за зареждане на дейностите си по по-екологичен метод. С бързото повишаване на потребността от нови и нови центрове за данни, тяхната голяма енергийна консумация и експоненциалния напредък на цифровите технологии като цяло, потреблението на сила в промишлеността стремглаво нараства. Този скок в търсенето на сила докара до потребност от сила от възобновими източници, която да може стабилно да поддържа растежа на софтуерната промишленост.

OTEC идеално дава отговор на потребностите на ИТ света. Технологията предлага непрекъснато доставяне с сила – надеждна, предвидима, непрекъсната. Това я отличава от другите възобновими източници като слънцето и вятъра, които са неуверени, непостоянни, зависещи от метеорологичните условия. Постоянното и отмерено зареждане с сила е изключително значимо за центровете за данни, които би трябвало да работят 24/7 без право на спиране.

Възприемането на OTEC в софтуерната промишленост не би означавало единствено облекчаване на енергийнiя апетит. То е в сходство с уговорката на промишлеността за повече резистентност и запазване на на околната среда. OTEC е чист източник на сила, който не отделя парникови излъчвания или други замърсители. Това го прави привлекателна алтернатива за софтуерни компании, които желаят да понижат въглеродния си отпечатък и да допринесат за световните старания за битка с изменението на климата.

Икономическа жизненост

Икономическите изгоди от OTEC са различен фактор, който ще има значение в софтуерната промишленост, считат експерти. Докато първичната инвестиция в инфраструктура може да бъде висока, дълготрайните спестявания са обилни. Разходите за употреба на OTEC централа са релативно ниски, защото методът употребява главно топлинната сила на океана, която е безвъзмездна и изобилна, а и елементарно налична. Това прави OTEC рентабилно решение за софтуерни компании, които желаят да понижат разноските си за сила.

Освен това OTEC има капацитета да подтиква нововъведенията в софтуерната промишленост. Необходимостта от планиране и създаване на ефикасни OTEC съоръжения може да докара до прогрес в разнообразни области, в това число науката за материалите, термодинамиката и морското инженерство. Тези нововъведения могат да имат широкообхватни последствия освен за софтуерната промишленост, само че и за други браншове.

Първи стъпки

Революционното влияние на OTEC върху софтуерната промишленост към този момент става явно. Няколко софтуерни колоса изследват OTEC като евентуален източник на сила за своите интервенции. Например Microsoft тества подводен център за данни, захранван от OTEC. Този план, прочут като Project Natick, има за цел да показва осъществимостта на потреблението на OTEC за стабилно зареждане на центрове за данни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР