Температурите ще са около нормата за ноември През втората седмица

...
Температурите ще са около нормата за ноември През втората седмица
Коментари Харесай

Очаква ни хладна есен до петък, задава се сняг през уикенда

Температурите ще са към нормата за ноември

През втората седмица на ноември междинната месечна температура в множеството региони ще бъде към климатичната нормата. Причината за типичното есенно време ще е непрекъснатото създаване на антициклонална конюнктура. През идващите дни в ниското от североизток ще нахлува по-студен въздух. Времето ще се задържи хладно, като денем чакаме да се образува и инверсионна облачност. Мъглите или ниската облачност ще са постоянно събитие, а по високите полета и планински региони ще е по-често слънчево. 

Дневните температури ще са типични за сезона и ще са сред 9-13 градуса. Към този миг (06.11), прогнозите сочат, че седмицата ще приключи с есенно-зимна конюнктура. Разбира се, сходни предвиждания са прекомерно далечни и е допустимо да претърпят промени, написа meteobalkans.com.

Времето в понеделник

През нощта против понеделник облачността, обхванала страната, ще се задържи забележителна. Временни разкъсвания чакаме над крайните североизточни региони. Валежи от дъжд са вероятни над крайните югозападни и централни региони. Над планинските региони над 1900 метра  ще превали сняг.

В утринните часове към водните басейни видимостта ще е краткотрайно понижена.

Минималните температури ще са сред 8 и 12°С. Отново най-високи ще са те по Черноморието -до 13°–14°С.

Максималните стойности едва ще се покачат и ще бъдат сред 15-19°С.

През първия ден от новата седмица в по-голямата част от страната денят ще стартира с ниска облачност или мъгла. После ще доминира слънчево време. Временни нараствания на облачността чакаме над крайните северозападни и планинските региони. Ще продължи да духа слаб, а над източните региони - до сдържан източен вятър.

Времето в София: През нощта против понеделник облачността над столицата ще остане забележителна и тук-там със слаби превалявания. Минималните температури ще са до 10-11°С. 

През деня ще доминира раздрана облачност. Максималните температури ще се намалят и ще са сред 14-16°С.

Прогноза за фини прахови частици: Очакваме завишавания на ФПЧ над Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Ямбол, В.Търново, София, Русе, Видин, Монтана и Враца. Стойностите ще са сред 70-80 мкг/м3.

Времето по Черноморието: Денят ще стартира с ниска облачност или мъгла, а следобяд ще бъде най-вече слънчево. Максималните температури ще са 16°-18°С. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Времето в планините : В утринните часове над планините ще доминира забележителна облачност, като по-значителна ще е тя над масивите от Източна България. Ще духа слаб вятър от югоизток, а по най-високите елементи на Рила и Пирин - до сдържан от юг. 

През деня ще е най-вече слънчево. Максималната температура на височина 1200-1300 метра ще бъде към 13°, на 2000 метра - към 5°.

Времето на Балканите ще се усъвършенства, а преваляванията до обяд ще стопират. В утринните часове на обособени места в равнините и низините ще има и мъгли. Температурите ще се намалят.

Времето във вторник, сряда и четвъртък

През идващите няколко дни времето над страната ще е по-често облачно или мъгливо. Повече слънчеви часове ще има над планините и планинските региони. Очакваме да се изградят и първите по-добре изразени температурни инверсии. Сутринта тук-там в низините и котловините видимостта ще е понижена, а денем ще е с ниска облачност. Вятърът ще отслабне и ще е от югоизток. 

Температурите като цяло ще са към нормата за ноември. Минималните стойности ще са сред 5-9 °С, а оптималните – до 15-16°С.

Съществено повреждане на времето чакаме от петък и събота

В петък вятърът ще се обърне от североизток и ще се усили. С него чакаме да нахлуе по-студен въздух. 

Застудяването ще продължи и през почивните дни, като границата сред дъжд-сняг ще се намали и ще е под 1000 m. На доста места ще стартират превалявания от дъжд, а над планинските региони и Предбалканa  - и от сняг. Ако прогнозата се удостовери в идващите дни, чакаме и първите снеговалежи над столицата.

Времето през неделя последователно ще се стабилизира, само че ще остане хладно. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР