Температурата от 48,3 градуса превръща Финикс в нажежена до червено

...
Температурата от 48,3 градуса превръща Финикс в нажежена до червено
Коментари Харесай

Рекордната жега стопява $100 милиарда от американската икономика

Температурата от 48,3 градуса трансформира Финикс в нажежена до алено фурна, а за бизнеса на Лин Томас няма разновидности за изстудяване.

Тя сервира достоверни ястия от кухнята на Каджун и Креол по предписания, излъчени от потомство на потомство, в камиона си Zydeco's Louisiana Kitchen Food Truck и в новооткритата си витрина Zydeco's 2 Geaux.

Но във време, когато летните горещини в пустинята настъпват по-рано, стават все по-екстремни и се задържат по-дълго (във Финикс температурите надвишават 43 градуса повече от 20 дни), за Томас не е безвредно да паркира камиона си и да чака клиенти.

Затова тя взема решение да пренасочи бизнеса си към кетъринг, споделя CNN.

" Жегата е ужасна, не знам по какъв начин да го обясня. Чувстваш се все едно дишаш парещ въздух. Дори през нощта слънцето е залязло, само че отново е горещо. ", споделя Лин.

Докато Финикс и огромна част от Съединени американски щати са в плен на жегата, рисковите горещини засягат освен живота на милиони американци, само че и усилват разноските за бизнеса и притискат стопанската система.

Макар че действителният стопански резултат на това събитие към момента не е изчислен в табличен тип, последните изследвания демонстрират, че рисковите горещини могат да костват на Съединени американски щати 100 милиарда $ годишно единствено поради загубата на продуктивност. Ако не се вземат ограничения в този момент, до 2100 година те могат да лишават една шеста от международната икономическа интензивност.

" Неотдавнашните горещи талази и прекалено високи температури демонстрират икономическата цена на топлинния стрес ", написа Крис Лафакис, шеф на отдела за стопански проучвания на Moody's Analytics, в отговор на питане по електронната поща на CNN.

" Топлинните талази могат да причинят смъртност и да доведат до нарушавания в непрекъснатостта на бизнеса. Те могат и да натоварят районните електропреносни мрежи, което води до повишение на разноските и наличността на изстудяване на пространствата. ", твърди още специалистът.

Работниците, изключително тези навън, са изложени на максимален риск и са по-малко продуктивни, прибавя Лафакис. Moody's Analytics пресмята, че хроничният физически риск от топлинен стрес може да понижи международния Брутният вътрешен продукт с до 17,6 % до 2100 година

" Начинът, по който ни влияе горещината, забавя мисленето, концентрацията е в действителност сложна, координацията сред ръцете и очите е нарушена, изтощени сме, вършим неточности ", изяснява Кейти Маклауд, шеф на Центъра за резистентност на фондация Adrienne Arsht-Rockefeller към Атлантическия съвет, който през 2021 година разгласява отчет, анализиращ евентуалните загуби на продуктивност в размер на 100 милиарда $. Загубите са най-сериозни в браншове като селското стопанство и строителството, само че нито една промишленост или бизнес не е ваксинирана, добавя тя.

Дори в случай че даден чиновник работи в климатизирана среда, това не значи безусловно, че му е обезпечен същият разкош вкъщи, а нарушаванията в съня могат да доведат до безсилие и слаба продуктивност на идващия ден. " Горещините се форсират толкоз бързо, че нашите самовъзприятия за риска не са в крайник с тях. Това значи, че като работодатели също не сме в крайник с усещанията си за рисковете за нашите служащи. ", предизвестява специалистът.

Центърът Adrienne Arsht-Rockefeller се пробва да увеличи осведомеността за този " незабележим, безмълвен риск ", като основава система за предизвестие, учредена на здравето. И въпреки че в щати като Калифорния има характерни условия за отбрана на служащите от горещините, няма национални разпореждания.

Миналата сряда температурата в Холтвил, Калифорния, известна като " международната столица на морковите ", доближава 46 градуса. Това е с към 8 градуса по-топло от междинната стойност за последните 30 години.

Джак Веси е четвърто потомство фермер в този окръг. " Това е просто част от живота в пустинята ", споделя мъжът, който ръководи компанията Vessey & Company. Въпреки че рисковите горещини не са нещо ново за него и екипа му, фамилната компания прецизно съблюдава наредбите за попречване на прегрявания, а ръководителите на полето деликатно следят близо 100-те служащи, които приготвят терена за идния сезон на засаждане. " Започваме работа малко по-рано и се опитваме да приключим също по-рано. Не желаеме никой да пострада. ", споделя той пред CNN.

В Тексас климатът разрешава покривните работи да са целогодишен бизнес, само че тъкмо в този момент, в сърцето на горещото лято, е слабият сезон за компании като Roofer Chicks.

Базираната в Ню Браунфълс компания за покриви е задоволително заета през юли и август, само че самата работа лишава повече време, изключително в дните с над 37 градуса.

Работата лишава към два пъти повече време, с цел да се даде опция за почивки и да се подсигурява сигурността на служащите, споделя притежателят Ейми Фелер. " На покрива можете да добавите сигурно 20 градуса, мисля, че е даже повече ", сподели тя и добавя, че при избрани температури покривите могат да ви изгорят при досег, а материалите да се раздерат по-лесно.

" Работникът нормално е млад, в супер форма и може да почувства леко гадене, което да пренебрегне - и тогава става прекомерно късно. Прегряването връхлита бързо и елементарно ви побеждава. Трудно е да обясня това на младежите, тъй като те си мислят, че са непобедими. ", изяснява тя.

При доста интервенции това се отнася и за сигурността на животните.

На юг от Санта Фе, Ню Мексико, в дребното градче Лос Серилос, Харолд Грантан ръководи конна база Broken Saddle Riding Company от 30 години.

" Всяко лято имаме сектор с прекомерно горещо време, в който то може да продължи от четири дни до една седмица. Това е постоянно срещано събитие и тогава заобикаляме да яздим. ", споделя той.

Полагат се грижи конете да имат задоволително отбрана от горещината и достъп до вода. В горещите дни те изпиват към 15 галона вода, което е три пъти повече от междинното им количество.

Зоологическата градина във Финикс, която разполага с годишен бюджет от 20 000 $ единствено за бутилки с вода и електролитни опаковки, е подхванала ограничения, с цел да подсигурява сигурността на посетителите, зооинженерите и най-много на животните през летните месеци, изяснява Бони Мендоса, основен действен и финансов шеф.

За животните това включва прибавяне на басейни и сянка в доста от местообитанията, рибни сладоледи и достъп до климатизирана вътрешна среда.


Рекордните горещини обаче постановат по-широки оперативни промени. Зоологическата градина разгласи проектите си да редуцира още повече така и така пониженото  лятно работно време от 7 до 11 ч. вместо от 7 до 13 ч. " Съзнаваме, че ще има загуби на доходи, само че също по този начин преглеждаме трендовете в посещаемостта, които през последното десетилетие демонстрират трагичен спад на последните няколко часа от отварянето. ", добавя Мендоса.

Възможно е в дълготраен проект да се наложат спомагателни корекции, с цел да се подсигурява отбраната на животните и личния състав, както и да се ръководят разноските. " Трябва да разгледаме опцията моделът ни да премине към деветмесечно оборудване отсега нататък ", сподели тя.

Консумацията на място е жизненоважна за занаятчийските пивоварни, а в двата обекта на Arizona Wilderness Brewing в региона на Финикс откритите вътрешни дворове са значими артерии: на тях се падат към 60% от общите доходи, споделя Зак Фаул, началник на маркетинга на пивоварната.

Днес обаче, оживените вътрешни дворове са пусти и продажбите са спаднали до равнища, които не са следени от времето на пандемията.

Не по-малко значимо за компанията е да подсигурява, че всичко– посетителите; служителите; кухненския личен състав, който работи над 350-градусовите фритюрници; и несъмнено, бирата – е уместно охладено. Операторите на пивоварната са отпуснали 2 500 $ за нов изпарителен охладител за една от кухните, слагат спомагателни въздухозадвижващи устройства и отделят още повече средства за превантивна поддръжка.

" Колкото по-горещо става на открито, колкото по-голяма е температурната разлика, толкоз по-трудно работят климатиците ", споделя Фаул пред CNN. " Така че съвсем всяко лято нашите охладители се скапват, просто тъй като не могат да се оправят с работата, която би трябвало да правят, с цел да поддържат бирата студена. "

Екстремните метеорологични условия са забавили събирането на реколтата, поради което известната бира Gose ще бъде пусната на пазара две седмици по-късно. " Работим в тясно съдействие с фермерите и те са подвластни на времето, което се отразява на доставките им, а това - на менюто ни, което пък се отразява на екипа и гостите ", споделя ръководителят на ресторантските интервенции в пивоварната.

Прекомерните горещини от дълго време са проблем, с който би трябвало да се оправят промишленостите, работещи навън, само че все по-екстремният темперамент на тези събития ще бъде спирачка за бизнеса и стопанската система, счита Джошуа Зивин, икономист и професор от Калифорнийския университет в Сан Диего, който изследва въздействието на горещините върху работната ръка.

" Като се замислите за горещините, които следим в този момент, няма задоволително ранен миг, в който да започнете работа ", изяснява той. Това води до понижаване на отработените часове и в последна сметка, понижаване на продукцията, добавя икономистът.

" Това може би е първият случай в актуалната история на Съединени американски щати, в който може да забележим спад на тримесечния Брутният вътрешен продукт, в случай че не и на годишния. Няма да сгрешим, в случай че предположим, че Брутният вътрешен продукт за това тримесечие ще наподобява малко по-различно. ", предвижда той.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР