Температурата на двигателя изобщо не е условен или маловажен индикатор,

...
Температурата на двигателя изобщо не е условен или маловажен индикатор,
Коментари Харесай

Най-често срещаните проблемите с охлаждането на автомобилния двигател

Температурата на мотора въобще не е конвенционален или незначителен знак, който просто не би трябвало да влиза в " алената зона " на циферблата. За значимостта на този индикатор за безаварийната употреба на автомобила: каква е нормата, за постоянно срещаните проблеми, за аргументите за неизправностите на охлаждащата система пишат специалистите на Autonews.
 8 рискови неточности на пътя, за които всички не помнят
8 рискови неточности на пътя, за които всички не помнят

Независимо от шофьорския опит, не би трябвало да пренебрегвате тези привидно рутинни обстановки

Какво е работна температура на мотора?

Работната температура на мотора е температурният диапазон охлаждащата система, който дефинира оптималното му действие. Всеки силов блок е планиран за доста стеснен диапазон от вътрешни работни температури. Именно в тези граници се реализират изчислените индикатори за оптималната успеваемост, екологичност, сцепление и други характерности. Освен това, над разчетените от производителя температурни граници, двигателният запас стартира да понижава - толкоз по-силно, колкото цената е по-далеч от оптималната. Струва си да запомните, че работната температура на мотора се отнася до температурата на охлаждащата течност. Действителните стойности на нагряването на метала в разнообразни точки постоянно ще се разграничават от него (понякога значително). Но единствено инженерите се нуждаят от подробни данни, тъй че сходни тънкости не са предмет на познаване от водачите.

Работна температура на бензинов мотор

Средната работна температура на бензинов мотор е в диапазона 85-110 градуса. Освен това, като предписание, колкото по-стар и по-опростен е моторът, толкоз по-ниска е естествената му междинна температура. Например, класическите атмосферни мотори с вътрешно горене от " остарялата школа " поддържат към 90 градуса при отмерено придвижване, до момента в който актуалните турбо мотори с дребен размер могат да имат най-благоприятен режим на работа до 100 или дори малко повече градуса. Интересен факт: температурният манометър на актуалните коли като предписание не отразява точната действителна стойност. Ако при старите коли тя се движеше " онлайн ", според от режима на шофиране, през днешния ден при множеството модели, след загряване, стрелката стои неподвижна в средата. Дори в случай че в реалност температурата на охлаждащата течност варира леко в естествени граници.
 Как убиваме мотора на автомобила през лятото
Как убиваме мотора на автомобила през лятото

90% от водачите не знаят какви рискове за най-важната част от колата крият жегите

Работна температура на дизелов мотор

Нормалната работна температура на актуалния дизелов мотор е 80-90 градуса. Както всеки мотор с вътрешно горене, дизеловият мотор също е планиран за строго избран температурен диапазон, при който ще работи с оптималната успеваемост. Любопитно е, че температурата в горивната камера на дизеловия мотор сега на запалването е по-висока от тази на бензиновия мотор. В същото време, както можете да видите, връзката с температурата на охлаждащата течност е противоположната: дизеловите мотори нормално са " по-студени ".

Всичко е поради разликата в успеваемостта. Дизеловият мотор употребява силата от изгарянето на горивото по-ефективно от своя бензинов аналог. Смята се, че междинната успеваемост на моторите с тежко гориво е към 40%, до момента в който за бензиновите мотори този параметър е на равнище 25-30%. Разбира се, цифрите са доста приблизителни и всичко зависи от съответния елемент. Но във всеки случай, при равни други условия, в дизелов мотор делът на газовете, извършващи потребна работа, е по-висок и надлежно по-малко сила се изразходва за нагряване на частите.
 9 неточности, които доста водачи вършат при изпреварване
9 неточности, които доста водачи вършат при изпреварване

Никога не забравяйте, че това е най-опасната маневра на пътя, която предизвика тежки произшествия

Защо моторът прегрява?

Прегряването на мотора е много постоянно срещано събитие и много притежатели на коли, по-стари от 10-15 години, са се сблъсквали с него най-малко един път. Друго нещо е, че този развой може да се реализира по разнообразни способи. Понякога притежателят даже не подозира, че нещо не е наред с охладителната система. Нека изброим главните аргументи за прегряване на мотора.

Неизправност на термостата. Термостатът е устройство, което разпределя охлаждащата течност по веригата на системата. Когато моторът е леден, термостатът кара охлаждащата течност да циркулира единствено вътре в стените на мотора, ускорявайки загряването му. Това се назовава дребен охлаждащ кръг. И когато доближи работна температура, термостатът насочва течността към радиатора, с цел да го защищити от прегряване - или в огромния охлаждащ кръг. Ако устройството е заседнало в затворено състояние, охлаждащата течност няма да доближи до радиатора и моторът ще стартира да прегрява.

Неизправност на системата за ръководство на термостата . Повечето коли към момента имат стандартен церезин-меден саморегулиращ се термостат, само че от ден на ден производители конфигурират по-скъпи, електронно ръководени устройства. Който може да се повреди не заради механична щета, а заради неточност във външната система за ръководство.

Запушени охладителни радиатори . По време на работа нечистотия, прахуляк и други боклуци от пътя се залепят към " сандвича " от радиатори пред мотора. Съответно успеваемостта на премахване на топлината понижава и температурата на мотора се покачва.

Вентилаторът за изстудяване на радиатора не се включва. В този случай, по време на шофиране, температурата на мотора ще се върне към естественото, а при луфт (или забавено движение) ще се усили.

Ниска успеваемост на помпата. Помпата за охлаждащата течност може да не се върти задоволително или може да има нащърбени (или даже счупени) зъбци. В този случай антифризът няма да бъде доставен към радиатора в нужния размер.
 9 съвета за шофиране по неприятни пътища
9 съвета за шофиране по неприятни пътища

Всеки автомобил рано или късно рябва да се качи на некачествени или напряко изчезнали пътни настилки

Ниско равнище на охлаждащата течност .

Тази точка не се нуждае от пояснение.

Формално всеки преход на стрелката в алената зона и даже до нейната граница (например при огромна горещина в запушване с включен климатик) към този момент е прегряване. Но в случай че температурата не се увеличи повече, няма да се случи нищо изключително извънредно, макар че няма това да добави експлоатационен живот на мотора. Друг е въпросът, в случай че температурният знак хронично " живее " покрай алената зона, а когато не работи на светофарите, отдолу под капака на резервоара излизат облаци пара или тръбите са изцяло раздрани. И двата горни образеца не са норма, само че в първия случай признаците са на ранен стадий, а във втория е нужна интервенция незабавно.

Двигателят не се загрява до работна температура: Причини

Пак термостатът . Освен обособени и доста редки случаи, това в действителност е единствената причина за недогряване на мотора. Но в описания нагоре образец той беше затънал в затворено състояние и в този момент той постоянно е в отворено състояние. Това значи, че от момента, в който моторът започва, даже и през студените зими, антифризът незабавно тече по огромния кръг през радиатора. Поради това моторът ще загрява доста постепенно. При избрани условия (например шофиране по автомагистрала в студено време) моторът няма да може да доближи работна температура.

Неизправност на системата за ръководство на термостата. И още веднъж, прилика с описаната нагоре причина за прегряване: в редица обстановки е допустима електронна неточност. Ако стандартният термостат е самостоятелно устройство (степента на отваряне зависи директно от температурата на течността), тогава електронният се подчинява на командите на ECU. Следователно са вероятни следните разновидности: късо съединяване, прекратено окабеляване, " бъг " на електронния блок и други

Каква е естествената работната температура на мотора през зимата?

Отговорът на този въпрос е явен: същото като през лятото. Работеща охладителна система (при допустими климатични условия) постоянно поддържа работната температура на мотора в същия диапазон. Разбира се, известна разновидност е неизбежна - според от режима на шофиране и метеорологичните условия. Например, при общоприетите 97 градуса, заложени от плана, през зимата на автомагистралата показанията могат да паднат до 90, а в лятно запушване те могат да се покачат до 105. Но въпреки всичко тези стойности ще бъдат в границите на изчислената норма.
 Защо е значимо да караме колата през зимата: 6 аргументи
Защо е значимо да караме колата през зимата: 6 аргументи

Автомобилът не обича да стои на едно място, би трябвало да се движи, с цел да работят вярно негови системи

Нека обобщим:
Терминът " работна температура на мотора " се отнася до температурата на охлаждащата течност регистрирана и показана на таблото от датчика. Работната температура на междинен бензинов мотор е сред 85-110 градуса. Работната температура на междинен дизелов мотор е сред 80-90 градуса. Прегряването на мотора най-често се свързва с погрешно работещ термостат (постоянно затворен). Други евентуални аргументи нормално са проблеми с радиатора или помпата. Подгряването на мотора също съвсем постоянно е разследване от погрешно работещ термостат (винаги отворен). Работната температура през зимата на мотор с работеща охладителна система съвсем не се разграничава от лятото.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР