Темпът на нарастване на цените на жилищата в Гърция непрекъснато

...
Темпът на нарастване на цените на жилищата в Гърция непрекъснато
Коментари Харесай

Имотите в Гърция продължават да поскъпват

Темпът на повишаване на цените на жилищата в Гърция непрестанно надвишава рекордните стойности, сочат данните на Гръцката банка (ТтЕ), представени от в. „ Катимерини “. 

През първото тримесечие на тази година цените са се повишили с 14,5 % на годишна база, като в двата най-големи градски центъра нарастването е още по-голямо – в столичната област Атика то доближава 16,5 %, а в региона на Солун – до 16,1 %.

В другите огромни градове в южната ни съседка цените тази година са скочили с 13,1 %. Със същия % е регистриран и ценовият скок в останалите райони на страната.

Повишението на цените в Атика за второ следващо тримесечие надвишава досегашните рекордни стойности за годишно изменение на цените. Последният подобаващ връх в региона на Атика, който беляза пик за последните десетилетия, беше регистриран през четвъртото тримесечие на 2022 година Тогава годишният растеж на цените там доближи 15,2 %. В Солун нарастването на цените през същия миналогодишен интервал доближи 14,5 %. Съответно новите стойности от 2023 година, надхвърлящи 16 %, означават нов пик.  

 istock istock
Ръстът на цените в Атика е доста по-висок от междинния за страната, който е 49 % за интервала 2017-2023 година, като се има поради, че се пресмятат единствено първите тримесечия на всяка година. От началото на 2017 година до момента цените в столичната област са се покачили с 68 %. 

Общата картина демонстрира също, че при новопостроените парцели нарастването е доста – 12,8 %, а при парцелите със притежатели то доближава и 15,6 % в съпоставяне със същия интервал на 2022 г. 

Освен това Гръцката банка актуализира данните за 2022 година, отчитайки повишаване от 11,7 % на фона на покачване от 7,6 % през 2021 г. 

Рязкото повишаване на цените в Атика през първото тримесечие на тази година безспорно се дължи на обстоятелството, че тя е съществена цел за задграничните вложители, разяснява „ Катимерини “.

Изданието прибавя, че тази година се следи извънредно нарастване на задграничните вложения посредством програмата „ Златна виза “, защото предстоят ограничаващи промени, които ще затруднят приемането на позволение за престояване.

Минималният предел на вложенията за придобиване на парцели в центъра на Атина, в северните и южните ѝ покрайнини, на островите Санторини и Миконос и в община Солун ще се удвои от 1 август. Така той ще доближи 500 000 евро. Тази вест наподобява е провокирала напрегнат интерес за подписване на покупко-продажби в опита за сдобиване с позволения за престояване преди повдигането на лимита.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР