Теми, пряко или косвено свързани с Русия, станаха повод днес

...
Теми, пряко или косвено свързани с Русия, станаха повод днес
Коментари Харесай

Руски казуси бламират кмета и групата на ПП-ДБ на Варна

Теми, директно или индиректно свързани с Русия, станаха мотив през днешния ден варненският кмет Благомир Коцев и групата на ПП-ДБ (8 души от 51) в общинския съвет да бъдат неодобрени, написа. А това демонстрира, че нямат болшинство край себе си, въпреки да наподобява, че тъкмо ПП-ДБ ръководи града. Ключът на локалната власт се държи от " Алтернативата на жителите " - групировка на мощни бизнес кръгове, която излъчи и ръководител на общинския съвет (Христо Димитров, строително сдружение " Планекс " ; 6 съветника). Тежест имат и " Възраждане " (7).

Коцев има концепция община Варна да изиска от Министерството на външните работи постройката на опразненото съветско консулство. Но предлагането му бе спряно още на комисия, а през днешния ден не съумя да влезе в дневния ред на сесията. Мотивът на заформилото се болшинство - съветниците не разполагали с документи за терена. В случая причина за отхвърли са по-малко проруските настроения, а по скоро разногласия към плана за нова библиотека. След встъпването си Коцев няколко пъти сподели, че консулството е комфортно за нова постройка на библиотеката. А плануваният досега терен за библиотеката - паркинга до общината, не е подобаващ. Успоредно зам.-кметът Павел Попов сподели в края на предходната седмица, че планът до паркинга не е отритнат. Явно има битки на лобита, които към този момент държат отворена минималната опция библиотеката да се осъществя до общината, спирайки мераците за имота на консулството. Впрочем, през днешния ден Коцев сподели, че то е уместно още за детска градина или за настаняване на общинския съвет (странна концепция - белким 15-етажната общинска постройка е тясна?)

Така или другояче, общинският съвет утвърди Варна да желае от страната други парцели, само че не и този.

Другото бламиране касаеше предлагането на съветниците от ПП-ДБ органът да гласоподава връщане на страната на акциите, притежавани сега от Варна в Пловдивския панаир. И тази концепция не влезе в дневния ред. Мотивът - предлагането е импортирано на вниманието на съветниците след 17 часа през вчерашния ден, т.е. отвън правилника това да стане по-рано, с цел да могат те да се срещнат. Нямало е време за приемане на повече информация. Председателят Димитров даже сподели, че недоумява от опитите подобен значим проблем да се претупа. Акциите сега са запорирани правосъдно. Категоричната позиция на Коцев и ПП-ДБ е, че след повдигането на запора би трябвало да бъдат върнати на страната - като инструмент против опитите на предприемача и почетен консул на Русия у нас Георги Гергов да получи по-голямо въздействие в панаирното сдружение. Но днешното развиване демонстрира, че болшинство за това решение все по този начин може да не бъде събрано. Мотивът, който евентуално ще бъде употребен, е че е неуместно Варна да връща гратис подарените преди години акции от страната, вместо да ги продаде на покупател в миналото.

Третият проблем бе във връзка декларация в поддръжка на Украйна. Такава не бе гласувана, което в действителност слага под въпрос по какъв начин ще бъде ръководен в бъдеще Варна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР