Теменужка Петкова, министър на енергетиката, в разговор с Илиана Беновска

...
Теменужка Петкова, министър на енергетиката, в разговор с Илиана Беновска
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: ЧЕЗ ще бъде продаден само на купувач одобрен от България

Теменужка Петкова, министър на енергетиката, в диалог с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита ” по Радио К2 и Канал 3, съобщи позиции по следните тематики:
Предстоящият отчет за АЕЦ „ Белене ”. Бъдещето на плана.

”Политиката, науката и енергетиката, глупако ”, по Бил Клинтъновски. Доказва се, че би трябвало да се възроди ролята на науката в енергетиката, да вземем за пример. Ще дам образец в упованията ни на аналитичния отчет на Българска академия на науките, с, както сподели акад. Ревалски в студиото тук преди две седмици, в който ще се преглеждат геополитика, геоикономика, национални ползи и така нататък, от всички гледни точки ще бъде стереометрично извърнат въпроса за „ Белене ”. Какво очаквате от този отчет, имате ли някакъв драфт, нещо виждала ли сте? ”, попита водещата Илиана Беновска.

Теменужка Петкова отговори, че упованията на всички са огромни, а самата тя е виждала междинния отчет, който Българска академия на науките дава на БЕХ.

В момента чакаме финалния отчет за това по какъв начин най-рационално да се употребява оборудването за плана и цялата налична инфраструктура, като се отчетат всички фактори, свързани и с това, че има нови условия към въглищните централи. Трябва да се регистрира и обстоятелството, че съгласно Българска академия на науките в района ще има недостиг на мощности след 2030 година

„ Много самоуверено се подценява ролята и смисъла на АЕЦ „ Белене ”, като се споделя – ние имаме още мощности в АЕЦ „ Козлодуй ”, които можем да удължим за още 10 години. Но построяването на една атомна електроцентрала ще трае минимум 10 години! ”, продължи водещата Илиана Беновска.

Теменужка Петкова се съгласи и продължи, че планът АЕЦ „ Белене ” е в най-напреднала фаза по отношение на всички останали планове в района. „ Ние водим на останалите планове с 5 до 8 години. Тоест ние имаме инфраструктурата, имаме и нужните разрешителни, и нужните лицензи.

За да стигнат останалите страни, които имат намерение да изградят сходна мощ, до стадия, в който се намира нашия план, би трябвало да изминат не по-малко от 8 до 10 години! ”, безапелационен бе министърът на енергетиката.

„ Докъде стигнаха диалозите с Турция, дали ние сме съгласни и те дали ще го осъществят, дали имат опция за такава инвестиция, за построяването да вземем за пример на атомната електроцентрала покрай Резово? ”, попита водещата Илиана Беновска.

Теменужка Петкова изясни, че нещата с в застой, няма придвижване в последната година и половина. Така че ние сме се концентрирали върху нашите енергийни въпроси, които са извънредно значими освен за цялата стопанска система, само че и за националната сигурност.

Отстояването на националните ни ползи в енергетиката.

„ Видяхте, че на Азиатско-тихоокеанския конгрес за икономическо съдействие във Виетнам Путин и Тръмп за следващ път може би изиграха някакъв обществен спектакъл, само че дадоха да се разбере, че те ще се схващат, „ огромните ”.

Докато ние се оказахме малко в небрано лозе – „ Южен поток ” не се трои, за АЕЦ „ Белене ” се чудим с кого и по какъв начин да го вършим, до нас се строят разнообразни потоци, „ Турски поток ”, който може да ни заобиколи, да не ги изброявам всичките. Не сме ли ние губещият, дори знаете, че американците в този момент ускориха и глобите, които ще постановат на европейски компании за съдействие с съветски компании с нова корекция в този закон? ”, попита водещата Илиана Беновска.

Теменужка Петкова отговори, че би било доста хубаво, в случай че „ огромните ” се схващат, това би било гаранция за вярната посока, в която ще се развива светът. „ А що се отнася до България, аз мисля, че министър председателят Борисов и цялото държавно управление отстоява по необикновен метод ползите на България! И в диалозите с Европейска комисия, и с нашите сътрудници от Съединени американски щати гласът на Борисов се чува извънредно ясно и отчетливо и той е глас единствено в отбрана на националните ползи на България и несъмнено на полезностите, които ние изповядваме като страна член на Европейски Съюз! ”, безапелационна бе Петкова.

Съвместните ни газови планове с Русия, бъдещето на „ Южен поток ”, измененията в Директива 73.

„ Борисов се пробва да сплоти Западните Балкани и да уравновеси връзките сред Турция и Европа, само че къде се губим ние в превода с Русия? Говори се, че задачата е по-сложна – Русия би трябвало да бъде изтласкана от Балканите с нейното преди всичко състояние като снабдител на газ и от години се изправя на крайници една и съща тематика да получаваме България, Македония и другите страни в района полутечен газ.

Засега, доколкото знам, подобен се получава единствено в Испания и то в много дребни количества! ”, сложи водещата въпроса за мястото на Русия. Теменужка Петкова отговори, че връзките сред България и Русия сега са на доста положително ниво.

Отношенията ни са прагматични и са ориентирани към това да се осъществят в действителност взаимоизгодни планове, тъй че да можем да защитим националните си ползи и да си осигурим доставката на енергийни запаси. „ Аз мисля, че няма политик, който да отхвърли ролята на Русия в енергийния бранш за цяла Европа! ”, съобщи енергийният министър.

„ Да, само че Путин съобщи, че още не са решили в какви връзки да бъде с България Русия след неуспеха на „ Южен поток ”, изтъквам го съвсем буквално! “, означи водещата Илиана Беновска. Теменужка Петкова отговори, че повече от 42% от доставките на природен газ в Европа идват от Русия. Просто с Русия връзките би трябвало да са прагматични и партньорски и държавното управление на Борисов съумява да ги реализира.

„ Искаме ли ние да бъдем сътрудник в нови планове с Русия, откакто виждате че самият Европейски Съюз подвигна високите си условия на Трети енергиен пакет, нали по този начин, тези възбрани, които важаха по време на градежа на „ Южен поток ”, в този момент са доста по-толерантни? ”, попита водещата Илиана Беновска. Нейният посетител отговори, че в случай че приказваме за газоразпределителния център на България, това е план, който Европейска комисия поддържа безусловно.

Европейска комисия изцяло схваща, че този газоразпределителен център на територията на нашата страна няма по какъв начин да се случи, в случай че няма доставки и от Русия. Необходимо е да има най-малко три разнообразни източника на природен газ, само че без съветския газ това няма по какъв начин да стане. Важно е също по този начин тези планове да се осъществят по разпоредбите на Европейски Съюз.

Енергийният министър изясни, че тази тематика е обвързвана и с смяна на Директива 73, или по този начин наречената „ газова инструкция ”. Тя продължи, че на 8 ноември държавното управление е било осведомено от представители на Европейска комисия, че са направени оферти за нейната смяна. Юрисдикцията на тази инструкция към този момент ще излиза и отвън страните от Европейски Съюз.

„ Влиза ли Русия, след доста забранителни наказания против нея, които ние поддържаме, в обсега на тези трети страни, които не са членки? ”, попита водещата Илиана Беновска. Теменужка Петкова отговори, че директивата важи и за Русия. Тя продължи, че тук стои и въпросът за реализацията на Трансадриатическия газопровод, който визира Гърция, Италия и Албания. Албания не е член на Европейски Съюз, само че този газопровод би трябвало да попадне под глобите на тези повишени условия, макар че е получил изключение по Директива 73.

„ Но аз не знам от чисто правна позиция, в случай че тази смяна бъде призната от Европейски Съюз, в случай че е налице такава смяна дали няма да се наложи и нов прочит на тази дерогация, която този план получи! ”, изясни Теменужка Петкова.

Според нея главният спор във връзка с тези промени, които предлага Европейска комисия, ще бъде обвързван с това належащо ли е да се направи оценка на въздействието на тези промени в директивата. Европейска комисия смята, че такива промени не би трябвало да се вършат.

Все отново енергийният министър изрази персоналното си мнение, че би било по-добре да се направи такава оценка, защото тези промени засягат всички газопроводи. Тя акцентира, че се приказва за пръв път за междусистемни връзки с трети страни.

Досега такава регулация не е имало и постоянно се е поставял въпросът какво ще се случи, в случай че се построява такава междусистемна връзка с друга страна, която не е член на Европейски Съюз. „ Ако се доближи до такива общи правила считам, че ще бъде добре от позиция на това, че ще има в действителност изясненост и правни гаранции! ”, съобщи Теменужка Петкова.

„ Това би ли могло да докара, ще звучи много хипотетично, до обновяване, продължение на дейностите по „ Южен поток ”? ”, попита водещата Илиана Беновска.

Теменужка Петкова отговори, че е мъчно да се предвижда, само че от първия прочит на препоръчаните промени в директивата излиза наяве, че във връзка с морските газопроводи се уголемява нуждата от използване на измененията в тази инструкция, като условията засягат освен териториалните води, само че и изключителната икономическа зона, която е надалеч във вътрешността в морската територия. „ Това би сложило доста по-високи условия към реализацията на сходен газопровод! ”, съобщи тя.

Водещата сложи въпроса няма ли заплаха „ Турски поток ” да се осъществя и ние да купуваме газ от Турция на доста по-висока цена, в сравнение с сме го правили от Русия. Теменужка Петкова отговори, че за нас е значимо да запазим стратегическото си място на газовата карта на Европа.

„ Ние хубаво си го пазим, но може някой да не ни го желае към този момент! ”, означи водещата. Енергийният министър отговори, че не счита по този начин. Тя изясни, че през юни е подписана пътна карта с „ Газпром ”, която е обвързвана с опцията за разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България.

Тази пътна карта съдържа избрани акценти, върху които се работи, като всички дейности в границите на тази пътна карта са съобразени напълно с условията на Европейски Съюз. „ Така че аз считам, че има много необятно поле за взаимоотношение и ние ще създадем всичко належащо по този начин, че България да резервира своето място на газовата карта на Европа! ”, безапелационна бе Петкова.

Готовността ни за зимния сезон.
„ Готови ли сме за зимата, студеният запас в каква кондиция е? ”, попита водещата Илиана Беновска. Теменужка Петкова отговори, че имаме цялостна подготвеност. Тя изясни, че МЕ за трета поредна година прави инспекция на електроразпределителните предприятия и на ЕСО. За първи път тази година е направена инспекция на всички предприятия, които имат уговорката да обезпечат студения запас, както и на всички предприятия, които имат ангажимент по Наредба 11 да съхраняват на склад несъмнено количество въглища. Проверката е посочила, че всички предприятия, които имат сходни задължения, ги извършват.

Предстоящата продажба на ЧЕЗ.

„ Предстои може би да се осъществя договорката по продажбата на ЧЕЗ. Винаги обаче е стояла тази продажба през призмата на това кого ще изберат чехите и ние единствено да го одобрим. Това мислите ли, че е продуктивно за България? ”, попита водещата Илиана Беновска.

Гостът й отговори, че това е процедура, която се организира от чешката страна. „ Но българската страна, защото става въпрос за активи, които са на наша територия и са свързани с нашата национална сигурност, тъй че чешката страна който и да избере за покупател, той ще би трябвало да бъде утвърден и от българските управляващи.

Ако не дава отговор на избрани условия можем да не го одобрим. КЕВР би трябвало да се произнесе, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов контрол, следва по-късно обзор и в България, който би трябвало да подсигурява нашата енергийна сигурност, това за нас е най-важното! ”, приключи Теменужка Петкова диалога си с Илиана Беновска в предаването „ Беновска пита ” по „ Канал 3 “ и „ Радио К2 на 12 ноември 2017 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР