Тематична лекция за 120 години от Илинденско-Преображенското въстание ще представи

...
Тематична лекция за 120 години от Илинденско-Преображенското въстание ще представи
Коментари Харесай

Говори проф. Светлозар Елдъров: Илинденско-Преображенското въстание и ролята на Бургас

Тематична лекция за 120 години от Илинденско-Преображенското въстание ще показа в Бургаспроф. д.и.н. Светлозар Елдъров. Събитието е проведено отРегионален исторически музей - Бургас със съдействието на Общината.

Както е известно, по време на въстанието Бургас е законен учредителен център, тук се реализира набирането на оръжие и въстаници, образуват се въоръжените чети, а след неговия край, градът поема най-масовия бежански поток от въстаналите територии на Странджа и Одринско.Подготовката, реализирането, последицитеи ролята на Бургас и Бургаския крайв Илинденско-Преображенското въстание ще бъдат акцентите в ревюто.

Професор Светлозар Елдъров е един от най-уважаваните български учени и е измежду проникновените историци-изследователи на въстанието. Началото на научната си кариера стартира в Института за военна история при Генералния щаб на Българската войска. Бил е поредно теоретичен помощник в Националния център за военна история, в Главно ръководство на архивите при Министерския съвет и Института по балканистика с Център по тракология при Българска академия на науките. Автор е на голям брой проучвания по история на България и Балканите през ХІХ-ХХ век, националноосвободителното придвижване на македонските и тракийските българи, българската военна и църковна история, българо-хърватските взаимоотношения и други

Лекцията на проф. Елдъров пред бургазлии и гостите на града ще бъде показана на 20 юли 2023 година в 18 ч. в Центъра за модерно изкуство и библиотека.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР