Темата за заложниците, попаднали в ръцете на бойци на палестинската

...
Темата за заложниците, попаднали в ръцете на бойци на палестинската
Коментари Харесай

“Състезание по жестокост”. Ще постигне ли Израел освобождението на заложниците?

Темата за заложниците, попаднали в ръцете на бойци на палестинската формация ХАМАС след началото на нейната инвазия в Израел на 7 октомври, се трансформира в една от основните в общия поток от вести за палестинско-израелския спор.

Така на 13 октомври външните министри на страните от Оперативно-наблюдателно дело в взаимно изказване показаха угриженост от протичащото се, като наред с други неща осъдиха всевъзможни прояви на тероризъм и екстремизъм, в това число вземането на заложници.

Часове по-рано ХАМАС съобщи, че 13 заложници в Ивицата Газа, в това число задгранични жители, са починали при израелски удари.

Ден преди този момент, 12 октомври, координаторът по стратегическите връзки в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби съобщи, че Белият дом позволява всевъзможни разновидности за освобождение на заложниците-американски жители, в това число договаряния с ХАМАС и продан.

На собствен ред “Вашингтон Пост ” заяви, че бойци на организацията са довели минимум 64 души, които са заловили по време на офанзивата против Израел, в Ивицата Газа. А катарският ефирен канал “Ал Джазира ” сподели видео на освобождението на една заложница и двете ѝ деца от военното крило на ХАМАС.

По-рано, на 11 октомври, турският ефирен канал “Хабертюрк ” заяви, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разискал в Анкара освобождението на заложниците с представители на палестинската формация.

Произход на тероризма

От възникването на актуалната израелска страна има разширение на нейните граници, което е съпроводено с изселване на палестинци, напомня пенсионираният полковник от ФСБ Владимир Клюкин. Това, съгласно него, е източникът на тяхната терористична активност. Което обаче по този начин или другояче няма морално опрощение.

Сега, 75 години след провъзгласяването на страната Израел, територията, обитаема с палестинци, в действителност се е свила до краен лимит. „ А тези, които останаха на израелска територия, се оказаха в ролята на нещо като „ гастарбайтери “ на най-нископлатените работни места “, отбелязва Клюкин.

В същото време Израел се опита да предяви искания за част от територията на Египет, която окупира вследствие на Шестдневната война през 1967 година А израелците към момента окупират Голанските възвишения в Сирия и до през днешния ден.

Под въздействие на тези условия в Близкия изток се образуваха антиизраелски настроения, което докара, наред с други неща, до нашумялото взимане на заложници на Израелския олимпийски тим от палестински терористи през 1972 година Тогава, по отношение на трагичната гибел на 11 израелски спортисти по света, системата за сигурност на спортни събития беше преразгледана. И по-малко от две години по-късно в Съюз на съветските социалистически републики, в недрата на Комитета за държавна сигурност (КГБ), за първи път е основана профилирана група за битка с тероризма, трансформирала се по-късно в именитата група „ А ” („ Алфа ”).

Ще има договаряния и изтезания

Класическото към този момент схващане за тероризма обаче не би трябвало да се бърка със събитията в Израел и Палестина, които започнаха на 7 октомври, споделя Сергей Гончаров, президент на Асоциацията на ветераните от антитерористичната част “Алфа ”. " Вземането на заложници в Беслан или по-късно в Москва, в мюзикъла " Норд-Ост " - това бяха интервенции, по време на които бандитите изискваха да бъдат изпълнени някои политически условия ", споделя специалистът. “Но в този момент има война в Палестина и Израел и считам, че е неправилно тероризмът да се бърка с война. Друг е въпросът, че жестокостта на тази война надвишава всевъзможни граници. Когато една от воюващите страни вземе за заложници цивилни жители на друга страна и разгласи, че ще ги простреля, това към този момент е преплитане на война и тероризъм ”, добавя той.

Така че освобождението на цивилни, хванати в ролята на заложници в такава обстановка, става доста по-трудно.

Случаят с сегашния спор сред Палестина и Израел от позиция на практиката за освобождение на заложници е в действителност доста сложен, склонен е полковник Лев Королков, деец от Службата за външно разузнаване (СВР) и специфичните елементи на “Вимпел ”.

От една страна, познатият от практиката на Израел принцип, който гласи, че с терористи не могат да се водят договаряния, в действителност рядко се съблюдава. „ Все отново би трябвало да преговаряте, когато казусът би трябвало да бъде позволен по политически или обществени аргументи “, споделя специалистът. “ Да, и има всеобщи вземанияя на заложници. По принцип много постоянно се прибягва до тях ”, добавя той.

Но по какъв начин да организираме работата по време на военни дейности? Също по този начин е невероятно да се освободят заложниците със мощ, те безусловно ще станат жертви. Преговорите към момента се водят посредством трети страни - неутрални страни и хора, които се употребяват със съответното въздействие..

Поради изненадата на нападението за израелското управление казусът с освобождението на заложниците остава на назад във времето, счита Королков, защото в зоната на спора се случва същински безпорядък: „ Имам поради масираните бомбардировки на жилищни региони, когато градът е унищожена. Това е американска версия, това се случи в Ирак ”.

Ясно е, че ХАМАС и Израел към този момент са посочили предпочитание да се състезават по грубост, споделя Гончаров: „ Израелците споделиха, че ще заличат Газа от лицето на земята и имат всички благоприятни условия да създадат това. И Палестина най-вероятно ще отговори с разстрел на заложници ”.

Поради сложността на актуалната обстановка, която може да приключи със смъртна присъда за доста заложници, съветските специфични служби би трябвало да проучват този отрицателен опит, с цел да избегнат повторението му, означават събеседниците.

От позиция на Лев Королков, деец от съветските спецслужби, случилото се в Израел е резултат от длъжностно закононарушение. Множество мощни организации - да вземем за пример външното разузнаване “Мосад ” или армейското разузнаване към Генералния щаб - не имаха вяра, че това може да се случи. Входящите материали се трупаха, само че анализаторите имаха вяра, че работят разнообразни групи, които просто организираха демонстрационно образование за приемане на финансиране.

„ Всички структури на ХАМАС, всички структури на “Хизбулла ” са цялостни с израелски сътрудници. Мисля, че материалите са пристигнали. И получената информация не може просто да е лежала там, има обвързване за докладване по-високо по веригата. Но на някои равнища информацията просто „ е заседнала “ и не е била събрана, с цел да се вземат решения “, споделя Королков.

Ръководителят на асоциацията на ветераните от групата “Алфа ” Сергей Гончаров също приканва да се обърне особено внимание на безапелационния неуспех в работата на израелските разследващи служби и въоръжените сили на страната. „ В последна сметка: няма потребност да се хвалим в духа на „ нашата войска е най-великата, нашата работа за сигурност е най-великата, нашето разузнаване е най-великото “, няма потребност да се хвалим “, отбелязва той.

Русия също има своя сериозна болежка – разследващият уред, с който разполагат СБУ, НАТО и украинското Главно разследващо ръководство. „ Всеки ден хващаме по трима-четирима украински шпиони, това е казусът “, споделя Гончаров.

В същото време специалистът въпреки всичко приканва да не се съпоставя степента на настървеност, която в този момент се следи в Близкия изток. „ Това, което се случва тук с Украйна, не може да се съпостави с това, което се случва сред Палестина и Израел “, счита той. “Грубо казано, към момента сме в цивилизована война. И те водят война, ориентирана точно към цялостно физическо заличаване, никой даже не крие това ”, заключва той.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР