Темата за украинските бежанци беше основна и на днешното правителствено

...
Темата за украинските бежанци беше основна и на днешното правителствено
Коментари Харесай

Настаняването на украинските бежанци в страната продължава по план

Темата за украинските бежанци беше съществена и на днешното държавно съвещание. Вицепремиерът Калина Константинова изнесе отчет за дейностите на страната, а от думите на министри стана ясно, че институциите не престават по признатия към този момент проект.

Два дни, откакто вицепремиерът Калина Константинова разгласи, че държавното управление приключва интеграционния проект за разселване на украински бежанци навътре в страната, през днешния ден сътрудниците й чакаха отчет от нея - по какъв начин върви преместването.

" В оперативно съвещание ще имаме отчет от вицепремиера Калина Константинова, с цел да ни даде точна информация по какъв начин се движи преместването на украинските жители с точните стадии ", съобщи министър председателят Кирил Петков.

Прекратяването на проекта, по думите на вицепремиера Константинова, се наложи заради всеобщи характерни и лични стремежи на бежанците, които страната не може да удовлетвори и заради празните рейсове и влакове, които трябваше да разселят бежанците навътре в страната. От думите на министри след отчета на Константинова, обаче, се разбра, че страната въпреки всичко продължава по проект.

" Има прецизен и явен проект на държавното управление по какъв начин се работи. Общо взето, от волята на самите бежанци е дали желаят да се реалокират в държавните бази, или не. Насила никой не може да ги накара. Те са създали своя избор. Там, където са настанени в държавните бази, са настанени и се обгрижват според решението на Министерски съвет, тъй че не виждам никаква драма ", разяснява Иван Иванов, министър на земеделието и храните.

В другите държавни бази, където се настаняват бежанци, процесът тече безпрепятствено, стана ясно от думите на Иванов.

" Където са настанени в бази на Министерство на здравеопазването, през вчерашния ден са настанени хората, усещат се добре, всичко е обикновено и нямаме драма. Към днешна дата са 200 души настанени в наши бази и ще продължаваме да настаняваме, няма никакъв проблем ", добави Иванов.

Според обществения министър няма учредения за искане на оставка на Калина Константинова поради процеса по пренасяне на бежанците.

" Предоставихме на украинските бежанци най-хубавите условия спрямо всички страни в Европа, където има бежанци. До момента аз нямам забележки, оттук насетне ще следя процесите по пренасяне от хотелите по почивните станции. Критиците на държавното управление и критиците на министър Константинова да помислят и да създадат преценка на това, което са създали, да видят какво е направено в другите страни и тогава да подлагат на критика и да желаят оставка, тъй като аз мисля, че нямат съображение ", сподели Георги Гьоков.

Президентът разяснява, че политиката на страната към бежанците би трябвало да бъде деликатна и непрекъсната, само че в същото време, че бежанците би трябвало да следват напътствията на българските институции.

" Явно това е мъчителна тематика и за тях, и за българската страна, се оказа. Нашата политика във връзка с бежанците от Украйна би трябвало да бъде доста деликатна и непрекъсната като ангажимент, тъй като помните при започване на рецесията кой беше главният приоритет - да интегрираме тези хора в нашето общество, а в този момент ние ге задраскваме. И в това отношение, в случай, че ние имаме изострен дефицит на квалифицирани специалности като лекари, медицински сестри, инженери, а и освен такива, всеки, който има предпочитание да работи, да се устоя с труда си, децата му да учат в наши учебни заведения, би трябвало да получат такава опция ", съобщи президентът Радев.

От началото на войната в Украйна в България са пристигнали съвсем 300 000 украинци. От тях краткотрайна протекция и заслон от страната са получили над 110 000 души.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР