Темата за тероризма тревожи всички и почти няма държави, които

...
Темата за тероризма тревожи всички и почти няма държави, които
Коментари Харесай

Борисов в Израел: Темата за тероризма тревожи всички и светът е изправен пред нови предизвикателства

Темата за тероризма тревожи всички и съвсем няма страни, които не са понесли терористични офанзиви. Това сподели министър-председателят Бойко Борисов по време на годишната конференция на Международния институт по контратероризъм в град Херцлия, Израел.

Българският министър председател е главен и най-високопоставен посетител на 18-ата конференция. Той благодари за топлото посрещане и уточни, че всички в Израел регистрират спасяването на над 50 000 евреи по време на Втората международна война.

Българският министър председател уточни, че светът се трансформира отвън упованията и желанията. "Изправени сме пред нови и непознати до момента провокации, множеството напълно разнообразни от тези, с които се сблъскахме до неотдавна ", добави Борисов и добави, че това изисква нови политики и цели в интернационалните връзки. Според него са нужни обновени избрания на понятия, които да дефинират новите феномени. Спецификата на тази тематика обаче изисква да се отчетат и редица особености, свързани на първо място с практиката и интернационалното и национално право, както и отраженията върху сигурността. Затова намирането на баланс е съществено предизвикателство. Според него понятието "граници " от ден на ден губи първичното си значение, тъй като виртуалното пространство е дало непредвиден достъп на всеки, без значение от това къде се намира.



Той уточни, че всяка една страна е изправена пред рисковете на тероризма, без значение от района и континента, в който се намира. Бойко Борисов напомни, че България и Израел дружно са претърпели атентата в Бургас през лятото на 2012 година. "Той се реализира на българска територия, само че против израелски жители и сподели, че терористичната опасност не признава държавността и границите сред тях. Това трагично събитие докара извеждане на напред във времето нуждата от в допълнение подсилване на потенциала и координацията сред институциите и от усилване на взаимоотношението с всички интернационалните сътрудници и изключително с Израел ", сподели още българският министър-председател.

Бойко Борисов добави, че всяка страна е длъжна да следи публичните процеси, с цел да знае по какъв начин най-точно и в точния момент да противодейства на всеки опит за нахлуване на деструктивни фактори и хрумвания. Бойко Борисов посочи, че България може да служи за образец за етническа приемливост. Според него обаче не по този начин стои ситуацията на Балканите. Затова той регистрира свършеното по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, тъй като тематиката за Западните Балкани е била сложена на дневен ред и в този момент пред множеството страни от района е дадена действителна вероятност за участие в Европейския съюз. Поради това има голям късмет Балканите от "барутен погреб " да станат едно положително място за живеене. Българският министър председател уточни, че би трябвало светът да бъде уверен, че няма по-хубаво нещо от мира.

Според него България е потвърдила, че охранява доста добре границите си и работи чудесно по тематиката за контратероризма. Премиерът Борисов, преди изказването си на годишната конференция на Международния институт по контратероризъм, се срещна с президента на Интердисциплинарния институт в Херцлия проф. Уриел Райхман, с създателя и изпълнителен шеф на Международния институт по контратероризъм проф. Боаз Ганов, както и с някогашния шеф на МОСАД Шабтай Шавит.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР