Темата за сигурността, борбата с терористичните атаки, организираната престъпност и

...
Темата за сигурността, борбата с терористичните атаки, организираната престъпност и
Коментари Харесай

Павлова: Европредседателството допринася за решение на проблемите със сигурността на Европа

Темата за сигурността, битката с терористичните офанзиви, проведената престъпност и миграцията, е съществено предизвикателство и Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз способства да се откри решение по тези проблеми.

Това сподели министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова на откриването на интернационалната икономическа конференция " Vrana Economic Council 2018 " в двореца " Врана ". По думите й като страна на кръстопът България е трябвало да огледа отвън своите граници и по тази причина в дебата страната ни е поискала българският принос в европейския дневен ред да бъде специфичен и да има дълготрайно решение и тя има вяра, че страната ни е съумяла.

Министър Павлова смята, че интеграцията на Западните Балкани е трябвало освен да се завърне още веднъж, само че и да стане дълготрайната визия за сигурност, непоклатимост, мир и разцвет в района и в Европа. Според нея срещата на върха, която се състоя на 16 и 17 май в София, ще остане в история като основала постоянна и здрава основа, върху която да се гради свързаността - транспортната, цифровата, икономическа и тази сред хората.

Тя смята, че макар проблемите, които има, Европа е подготвена на нужните взаимни отстъпки, с цел да отбрани интереса на европейските жители и бизнес. Павлова посочи, че всички послания, които са били отправени на тази среща, са били за единение, което е и мотото на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Затова тя има вяра, че към този момент е реалност едно " презареждане " и през 2018 година идва една нова вълна, която би трябвало да бъде употребена, с цел да може Европа да стане по-сигурна, постоянна и по-дигитална.

Министър Павлова се надява до края на годината Единният дигитален пазар действително да стартира да действа. Павлова добави, че огромен прогрес е бил реализиран по пакета начинания за киберсигурността. Според нея отбраната на персоналните данни е бил новият проблем, само че към този момент е признато нужното законодателство и стъпката и в тази посока към този момент е направена.

Лиляна Павлова посочи, че предлагането на Европейската комисия е за идващия бюджет средствата за цифрова промяна, нововъведения и развойна активност да бъдат увеличени с 64 на 100. Заключението на срещата в София е било да не се чака до 2020 година и новият програмен интервал, а още през 2019 година да стартират пилотните планове.

Министър Павлова осведоми, че от 25 до 28 юни в София ще се състои " цифрова иновационна седмица ", с цел да може водачите на Европа да одобряват този проект за деяние, който да бъде фокусиран върху самодейностите, свързани с цифровата промяна и да се даде началото на пилотните планове и начинания. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР