Темата за Шенген беше забравена. Президентът Румен Радев я повдигна

...
Темата за Шенген беше забравена. Президентът Румен Радев я повдигна
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Да определиш зърнопроизводителите като терористична организация е за оставка

Темата за Шенген беше забравена. Президентът Румен Радев я повдигна още веднъж. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в “Денят стартира с Георги Любенов ”, по Българска национална телевизия.

“Президентът Радев повдигна още веднъж тематиката за Шенген, тя беше забравена. Аз си давам сметка, че има вътрешнополитически процеси в Нидерландия, само че би трябвало да се впрегнат всички старания на всички управляващи в България ”, съобщи Йотова.

Според нея всички управляващи би трябвало да положат всички старания за влизането на страната ни в Шенген.

“Трябва да се впрегнат всички старания на всички управляващи в България, с цел да страната ни да влезе в Шенген. Призивът на фон дер Лайен, че е време България и Румъния да влязат в Шенген е с 13-годишна отминалост. България беше изпълнила всички механически критерии още през 2011 година, от този момент до момента постоянно се намираше ново изискване. Разширяването по двойки не е най-хубавият метод ”, съобщи Йотова.

Според вицепрезидентът хората губят доверие в държавното управление.

“Сглобката ” е вид ръководство при което на друго място се вземат решенията и се предопределят общите дейности. Тази смяна е въпрос на смяна за персонална приложимост. Подреди се още веднъж остарелият модел и Николай Денков има персонална заслуга за това. Хората от ден на ден губят доверие в “сглобката ”, добави тя.

 Снимка: БГНЕС

Йотова разяснява и изявлението на премиера Николай Денков за зърнопроизводителите, че “няма да договаря с терористи ”.

“Това да наречеш производителите на зърно в България зърнари и да ги определиш като терористична организация е за оставка, по този начин се прави в цивилизована страна, това е честен акт. Има насъскване на производители против преработватели, нужен е консенсусен вид посредством разговор и прелиминарен разбор. Играят си със земеделския министър като пинг-понг, аз в случай че бях на негово място щях да се отдръпва ”, съобщи Йотова.

Йотова се върна преди няколко часа от Албания. Тя разяснява изискванията, при които живеят там сънародниците ни.

“Българите там живеят в сложни условия. През последния месец има хора, които има споделят, че те са македонци. Посещението ми беше малко, откакто Албания призна българското малцинство. Вече си има представител. Открива се ново учебно заведение по българска тирада. Учителите са младежи, които са учили в българия и са се върнали в Албания да преподават български ”, посочи Йотова.

Йотова добави, че преброяването в Албания стартира от на следващия ден.

“Трябва да защитим статута на обособена общественост и мисля, че ще получим поддръжка от албанските управляващи. ”

Тя съобщи, че се надява Република Северна Македония да извърши изискванията, с цел да стартира действителните договаряния за участие в Европейския съюз.

“Мониторинговият отчет доста от дълго време не действа както за България, по този начин и за Румъния, стана непотребен и зацикли, служеше за вътрешнополитически разправии, отпадането му беше предопределено. За отпадането на този мониторинг работиха доста държавни управления ”, добави Илияна Йотова.

Относно конституционните промени тя съобщи, че е обидно, тъй като “някои от политиците гледат на тях като потребителска кошница ”.

“Заявката за сериозната правосъдна промяна до този миг не е изпълнена ”, сподели още Илияна Йотова.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР