Темата за Сърбия в медийното пространство по нашите географски ширини

...
Темата за Сърбия в медийното пространство по нашите географски ширини
Коментари Харесай

Сръбското оръжие за ВСУ: Белград преподаде урок на Русия

Темата за Сърбия в медийното пространство по нашите географски ширини поражда в два случая. И двата са много постоянни. В първия случай това е изостряне на ситуацията в Косово. Във втория – доставката на оръжие за Украйна.

Този път повода за изключителния зрадометър беше разкритието на сръбския президент Александър Вучич особено за “Файненшъл Таймс ”. Той призна, че оръжия, създадени в страната, въпреки всичко могат да бъдат доставени на ВСУ.

„ Възможно ли е това да се случва? Не се колебая, че това може да се случи. Но каква опция имаме? Да не го произвеждаме? Да не го продаваме? “ сподели той в изявлението.

Същата тематика се появи и в края на февруари: тогава се оказа, че сръбските снаряди М-21 за РСЗО " Град " се доставят на ВСУ. Да, не непосредствено, посредством трети и даже четвърти страни, в тази ситуация с тези муниции, през Турция, която ги продава на Словакия, която ги предава на Украйна. Но това надали трансформира нещо.

В ново изявление Вучич също акцентира, че Белград ще се причисли към възбраната за препродажба на технологии с двойна приложимост на Москва. „ Ние няма да бъдем център за реекспорт на каквото и да било за Русия “, сподели той.

Тук, наподобява, е пристигнал моментът за заклеймяване на предателя. Има обаче редица значими само че.

Не е необходим геополитически талант, с цел да погледнеш картата на страните-членки на НАТО и да видиш в какъв капан на недоброжелатели се оказва Сърбия. Но настойчиво желаят да й лепнат етикета като последния съдружник на Русия в Европа.

По същия метод не е нужно човек да е с пет тона мозък, с цел да си спомни по какъв начин единствено преди дни всички осведомителни организации оповестиха за следващото изостряне на обстановката в Косово. Трябва да се означи, че през последната година имаше няколко сходни ескалации. И това също е разследване от уязвимата позиция на Белград: до момента в който Русия е заетас Украйна, няма кой да направи поход към Прищина. Десантчиците няма да дойдат.

В последна сметка имаме сътрудник, който преди началото на СВО ловко седеше на два стола, сътрудничейки и с Москва, и с Брюксел: никой не анулира курса към европейска интеграция. Но Вучич не е Ердоган, а Сърбия не е Турция и в сегашните условия полето за деяние на Белград е стеснено до иглени уши.

И този сътрудник също има забранен териториален спор, в който Западът интензивно поддържа неговия съперник. Ако не друго, КФОР (мироопазващите сили в Косово) са бойци на НАТО. И никой не се съмнява по какъв начин ще се държат, в случай че спорът премине в гореща фаза, за чии дейности ще си затворят очите си и към кого ще се отнасят с изключително користолюбие.

В края на краищата Алиансът, съгласно признанието на неговия първи общоприет секретар Хейстингс Исмей, е основан под лозунга „ Дръжте руснаците надалеч от Европа, американците в Европа и германците под контрола на Европа “. Следователно изтеглянето на Сърбия от съветската орбита е единствено въпрос на време.

Така Вучич е заставен да си купи деескалация против обществено оскърбление. Вярно е, че наподобява, че такава валута се обезценява много бързо и няма да продължи дълго. Но това са проблеми на Вучич.

Цялата обстановка води до единственото допустимо умозаключение: огромни думи като „ другари “ и „ братя “ в интернационалната политика могат да се употребяват единствено в кавички. Особено в сложни времена като настоящето. И главният урок, който може да се извлече от тази обстановка, е по какъв начин световните сили употребяват подобен инструмент като „ експорт на сигурност “ към съдружниците и „ експорт на закани “ към съперниците. Ако Русия желае да играе игри за преразпределяне на света, тогава това умеене би трябвало да се усъвършенства.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР