Парламентарната асамблея на НАТО има консултативна роля. Това не е

...
Парламентарната асамблея на НАТО има консултативна роля. Това не е
Коментари Харесай

Експерти: Западното оръжие срещу цели в Русия ще доведе до ескалация

Парламентарната асамблея на НАТО има консултативна роля. Това не е място, на което се взимат решения. Това е място, на което се събират депутатите от НАТО, с цел да „ сверят часовниците си “, разяснява Петър Карабоев
Парламентарната асамблея на НАТО одобри декларация за поддръжка на Украйна до победа. Съюзниците да разрешат на Киев да употребява западно оръжие, с което да се отбрани, само че и да нападна съветски военни цели, желаеха делегатите по време на форума в София.

„ Ако бъде препотвърдена декларацията на Парламентарната асамблея на НАТО Украйна да може да употребява западно оръжие против цели в Русия, това ще промени метода на водене на бойни дейности и на войната. Има една заплаха – това ще ескалира военния спор отвесно “, сподели в предаването „ Тази заран “ по БТВ проф. Румен Кънчев, някогашен зам.-министър на защитата и специалист по интернационална сигурност и геополитика.

„ ATACMS е нов клас оръжие, което руснаците нямат. То е с извънредно висока акуратност, защото задачите се разпознават от Космоса. Въвежда се нов клас оръжие, доста по-съвършен от сегашните. Това е съмнението на американците – Русия ще вкара същия клас оръжия. Ще има взаимен отговор, а спорът ще продължи на по-високо равнище “, разяснява той.

„ Не мога да се съглася изцяло. Русия и сега нападна цели надалеч на стотици километра от фронта чак до полската граница. Това, за което се приказва сега, е да се разрешат офанзиви със западно оръжия в обхват сред 50 и 100 километра оттатък съветската граница, от които се правят набези против украинска територия “, разяснява Петър Карабоев, зам.-главен редактор на „ Дневник “.

„ Парламентарната асамблея на НАТО има консултативна роля. Това не е място, на което се взимат решения. Това е място, на което се събират депутатите от НАТО, с цел да „ сверят часовниците си “. Събират се и разискват позиция преди срещата във Вашингтон “, добави той.

„ Има разнообразни формули за „ победа “. Украинското схващане за победа е границата от 1991 година, само че всички споделят - „ Но “. Търси се решение, което е работещо и устойчиво и то към този момент освен Украйна, само че и структурата на сигурността в цяла Европа “, добави Карабоев.

Експертите разясниха и изявлението на президента Румен Радев, който сподели:

„ Всички страни членки на НАТО са въвлечени в тази война – с даване на разследваща информация, целеоказване, оръжия, боеприпаси, подготовка, инструктори, съветници, контрактори. Европейски водачи намерено приказват за това наличие “.

„ Няма значение дали нашето Народно заседание ще вземе решение (за изпращане на военни - бел. ред.), в случай че друга страна предизвика директен конфликт с Русия. Ние нали сме член на НАТО, нали има член пети? Това няма какво да го обсъждаме “, съобщи още Радев след срещата си с швейцарския президент.

Според Карабоев изявлението на президента съдържа неточности.

„ Или президентът е неинформиран, или е осведомен и лъже. И в двете обстановки имаме сериозен проблем. Няма решение на НАТО за изпращане на войски. България е взела решение за присъединяване като несражаваща се страна през 2022 година. Нарича се „ веоннотехническа помощ “. Това значи освен боеприпаси, само че и военни специалисти, инструктори, съветници и на територията на Украйна, в случай че желаете. Това не ни прави сражаваща се страна. Чл. 5 на НАТО се задейства при нахлуване против територията на страна членка, а не когато боец бъде ударен в Украйна. Чл. 6 дава в допълнение конкретизиране – въоръжено нахлуване по член 5 е против територията на страна. В член 11 написа, че страните извършват контракта по отношение на конституционните си процедури. България е парламентарна република и решението за изпращане на войски може да бъде взето единствено от Народното събрание “, акцентира журналистът.

„ Президентът от дълго време поддържа тази линия. Ние всички считаме, че тя е неправилна и не е в полза на България. Парламентарната асамблея на НАТО сложи високите задания за срещата във Вашингтон след два месеца – увеличение на военните бюджети, поддръжка за Украйна и към този момент в обсега на стратегическото мислене на НАТО е Азиатско-Тихоокеанския район, където израства един колос. Китай има упоритост да изравни междуконтиненталните ракети с тези на Русия и Съединени американски щати “, сподели още проф. Румен Кънчев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР