Темата за присъединяване на България към Шенген е на дневен

...
Темата за присъединяване на България към Шенген е на дневен
Коментари Харесай

Дания вече ни подкрепя за Шенген. България - вътре до края на годината?

" Темата за присъединение на България към Шенген е на дневен ред от над десетилетия. Страната ни извърши критериите за присъединение още през 2011 година Готовността на нашата страна за участие в Шенген беше неколкократно потвърждавана и от Европейския парламент, и от Съвета на Европейски Съюз. Присъединяването ни се оказа не толкоз механически, колкото политически въпроси ", съобщи Коджабашев. 

 

Амбицията на служебния кабинет е да се употребява оптимално тази отворена врата и страната ни, в случай че е допустимо в края на годината, да стане пълновръстен член.

 

" Има към този момент някои положителни настройки от скептично настроени страни, като да вземем за пример Дания. Ще предоставим документи и на останалите страни и се чака на 15 декември решение да се гласоподава на Съвета на Европейски Съюз ", уточни Коджабашев.

 

В началото на този месец стана ясно, че румънският министър председател чака участието на Букурещ в Шенген до края на годината. И България, и Румъния чакат зелена светлина повече от десетилетие. Наскоро Комисията на Европейския съюз прикани Европейския съвет да одобри решение, което да разреши на Румъния, както и на Хърватия и България, да се причислят към Шенгенската зона.

 

" България и Румъния взаимно поканиха на непринуден принцип екип от специалисти, които на място тук в България и Румъния да се срещнат по какъв начин двете държави  ползват последните постижения на шенгенското законодателство. Инициативата беше подета от нашата страна ", акцентира Коджабашев.

 

Такива екипи ще дойдат у нас през септември.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР