Темата за повишаването на минималната работна заплата скара синдикатите и

...
Темата за повишаването на минималната работна заплата скара синдикатите и
Коментари Харесай

Бизнес vs. синдикати: С колко ще се увеличи минималната заплата догодина

Темата за повишението на минималната работна заплата скара синдикатите и бизнеса през предходната седмица. В „ Тази заран “ Александър Загоров от КТ „ Подкрепа “ разяснява, че обстановката е тежка и за двете страни.

От организацията желаеха минималното заплащане от 1 януари 2022 година да бъде 764 лева, сега е 650 лева

„ Закъсняваме като страна с доста неща, както закъсняхме с Плана за възобновяване, по този начин в този момент закъсняваме с бюджетната рамка за следващата година. Работниците имат големи потребности, няма предоставяне на пари, те се създават и се реализират с тежък труд “, добави Загоров.

По думите му минималната работна заплата е била капката за раздора с бизнеса. „ Самото счепкване си пристигна естествено. Не беше редно изобщо страната да прави среща, в случай, че няма какво да каже. Финансовият министър закъсня, той можеше да каже какви са опциите на бюджета “, уточни Загоров.

Изпълнителният шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов призна, че животът е поскъпнал, само че от бизнеса не са съгласни с препоръчаното от синдикатите нарастване.

„ Минималната работна заплата през последните 20 година се усилва всяка година. Бизнесът не е склонен с този скок от 17,5%. През октомври и ноември постоянно имаме този спор със синдикатите, тъй като не сме се разбрали за механизъм за установяване на минималната работна заплата “, уточни Иванов.

Той изясни, че бизнесът е напуснал срещата със синдикатите и страната предходната седмица, тъй като общественият разговор е бил нарушен – нямало е причини, а говорене на висок звук.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР