Темата за назначенията не остана само в кулоарите. Вече има

...
Темата за назначенията не остана само в кулоарите. Вече има
Коментари Харесай

Темата за назначенията в парламента: Може ли да „счупи сглобката“?

Темата за назначенията не остана единствено в коридорите. Вече има гласувани решения и в пленарната зала. Смените в Българска народна банка, Сметната палата и НЗОК се оказаха „ ябълката на анализа “, която може да „ счупи сглобката “ сред ръководещите партии ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

За по-малко от час в пленарна зала бяха признати и открити процедурите, по които ще се избират новите шефове на регулаторите. Определени бяха и периодите за предлагането на кандидатури. Всичко това се случи в отсъствието на ПП-ДБ, които демонстративно напуснаха пленарна зала.

Вижте разбора на Георги Харизанов, Петко Георгиев и Кольо Колев

„ Моето предложение, както и това на ГЕРБ, е началник на Българска народна банка да си остане Митко Радев . Ние няма да подкрепим никакво друго предложение. И в този момент желаят и регулаторите. Те назначават единствено техните хора “, съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Речено - сторено. Политическа партия не влязоха в зала, смъкнаха кворума и в тяхно неявяване за по-малко от час бяха основани предпоставките за промяна на шефовете на Българска народна банка, Сметната палата и Здравната каса.

По думите му ГЕРБ употребяват скрити болшинства с Движение за права и свободи и „ Възраждане “

„ ГЕРБ бързат с правила и промяна на регулатори. Политическа партия за какво ги няма? Ако бяха в зала, тези неща нямаше да минат. Или са малоумни или гледаме по какъв начин съдружните сътрудници си оказват помощ “, съобщи от парламентарната естрада Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

„ Цяла парламентарна група от ръководещите ги няма . Бойкотират ръководството. Борисов, вашите съдружни сътрудници ги няма. Кой ръководи страната? “, попита риторично Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.
Отговорът за какво Политическа партия и Демократична България ги няма пристигна от коридорите на Народното събрание - поради неочакваното вкарване на трите регулатора в дневния ред.

По думите му ще има ротация, в случай че има промени

„ Нашата спогодба е за всички регулатори да има претенденти с безупречна известност, тази спогодба беше нарушена. Ако някой си мисли, че това ще бъде цената - всички регулатори да бъдат сменени от това прикрито болшинство на ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ - няма по какъв начин да стане. Няма по какъв начин да дадем контролите на това болшинство “, изясни съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков.

„ Това, което се случва през днешния ден, не е задължението, който ГЕРБ пое пред обществото. Днес имаме още от остарялото. И няма по какъв начин да продължи по този начин. Някой се е объркал “, написа Ивайло Мирчев от Демократична България.

Народното събрание одобри процедурните правила за избор на шеф на Българска народна банка

А в залата отсъствието на Политическа партия и Демократична България беше коментирано от „ Възраждане “. „ Накрая ГЕРБ и Движение за права и свободи ще вземат всичко. Тия другите ще вземат нещо друго… Те са патерица на ГЕРБ и Движение за права и свободи и да си носят последствията. Да носят джезвето с кафе “, съобщи от пленарната естрада Цончо Ганев.

Движение за права и свободи въобще не се включиха в този спор.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР