Темата за енергийната ефективност не се изчерпва само със санирането

...
Темата за енергийната ефективност не се изчерпва само със санирането
Коментари Харесай

Най-малко 3 компании имат интерес към строежа на новите реактори в АЕЦ Козлодуй

Темата за енергийната успеваемост не се изчерпва единствено със санирането на постройките. Промените в Закона за енергийната успеваемост, които визираме да създадем напълно скоро, плануват основаването на фонд, който да притегли в обществения запас и частен подобен - това разяснява пред Българска национална телевизия заместник-министърът на енергетиката Николай Николов.

Той посочи, че този фонд би трябвало да може да покрие по-голямата част от енергийната успеваемост.

По отношение на строителството на 7-и и 8-и реактор на АЕЦ " Козлодуй ", Николов сподели, че на следващия ден изтича крайния период на първия стадий от състезанието и комисия ще избере къс лист с евентуални строители, които по-късно ще бъдат поканени за договаряния дружно с " Уестингхаус ".

" Има интерес от най-малко три компании. Това са американските компании " Бехтел " и " Флуор " и корейската компания " Хюндай ". Те са декларирали интерес и идваха няколко пъти на посещаване. Важен е техният опит в нуклеарната промишленост и техните финансови благоприятни условия. "

Николов беше безапелационен, че съветски компании няма да бъдат допускани до състезанието. Прогнозите са първият 7-и блок да влезе в употреба 2033 година, само че не по-късно от 2034 година, а 8-и блок да влезе две годин по-късно. Стремежът е цената на един блок да е към 6 милиарда евро.

" Финансовият запас по такива планове се обезпечава по две линии - лично финансиране от страната и заем с държавна гаранция от 1,5 милиарда евро, което ще помогне ресурса да е по-евтин ", разясни Николов.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР