Темата за двойното гражданство отново провокира дискусии в комисията. След

...
Темата за двойното гражданство отново провокира дискусии в комисията. След
Коментари Харесай

Конституционната комисия реши депутати и министри да могат да бъдат с двойно гражданство,

Темата за двойното поданство още веднъж предизвика полемики в комисията. След полемиките на първите две четения Христо Иванов направи предложи следния текст сред двете четения " За депутат може да бъде определен български жител, който има и друго поданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната “. Предложението бе признато при гласуването на второто разглеждане в комисия, съобщи кореспондент на " Фокус "

Бившият парламентарен арбитър Румен Ненков предложи концепцията хора с двойно поданство да заемат висши обществени постове да падне: " Представете си министър или депутат, в случай че бъде извикан в ресурс. Какво ще стане? Нека да не си играем с неща, които са съществени и опират до националната сигурност “. 

Екатерина Михайлова разяснява, че това предложение ще " отвори още порти “ и нямало да завърши единствено с депутати и министри. Според нея, в случай че това се схване, ще започва напън и върху правосъдната власт, където сега категорично е записано, че единствено български жители могат да бъдат висши магистрати.

Доцент Киселова повдигна въпроса за това за какво е дефинирано тъкмо 18 месеца като условие. Според нея тази уседналост ще се потвърждава мъчно, а в случай че предлагането се схване, това би отворило голям брой други тематики.

Гроздан Караджов от Има Такъв Народ съобщи, че се " отваря кутията на Пандора "

Радомир Чолаков разяснява, че с изключение на всички съображения, изразени от професионалните гилдии и обществеността, българските институции нямат данни за това какъв брой българи живеят отвън страната. По думите му страните, които дават отговор за главните белези на държавност, знаят къде се намират жителите им.

Той предложи да се вкара преходна наредба за отлагането на влизането в действие на подобен текст, до момента в който не се сътвори административен лист за това какъв брой българи има в чужбина.

Чолаков дефинира предлагането за двойното поданство като " пазаруване на котка в чувал " и гласоподава " срещу ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР