Темата стана особено чувствителна за Берлин, след като в началото

...
Темата стана особено чувствителна за Берлин, след като в началото
Коментари Харесай

Камерън успокоява Германия: Не е ескалация на войната, ако дадете ракети Таурус на Киев

Темата стана изключително сензитивна за Берлин, откакто при започване на месеца съветската журналистка и основна редакторка на държавната телевизия Ар Ти (RT) Маргарита Симонян разгласява запис от диалог на високопоставени офицери от немските Военновъздушни сили, които разискват теоретичните благоприятни условия за разполагане на немски крилати ракети в Украйна. Офицерите засягат и въпросите дали " Таурус " теоретично биха имали потенциала да разрушат издигнатия от Русия моста към Кримския полуостров и дали Украйна би могла да нанесе сходен удар без присъединяване на Бундесвера, напомня ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Германските ракети " Таурус " могат да изминат два пъти по-голямо разстояние от ракетите " Сторм шадоу " и " Скалп ", доставени до момента на Киев от Англия и Франция, и по този метод ще разрешат на Украйна да може да поразява даже Москва, показва Ройтерс.

Шолц отхвърля доставките на ракети " Таурус ", които имат обхват до 500 километра, тъй като се тормози, че това може да въвлечи Германия във войната сред Русия и Украйна, отбелязва в. " Зюддойче цайтунг ". Канцлерът аргументира позицията си с думите: " Това, което вършат британците и французите във връзка с контрола на задачите и поддръжката на контрола на задачите, не може да се направи в Германия ". Въпросното изявление провокира остри рецензии, тъй като няма публично удостоверение, че Лондон и Париж сами програмират крилатите ракети, които предоставиха на Украйна, напомня сп. " Шпигел ".

Бившият английски министър на защитата Бен Уолъс съобщи, че " държанието на Шолц демонстрира, че що се отнася до сигурността на Европа, той е несъответствуващият човек, на несъответствуващата работа в несъответствуващото време ". Уолъс сподели това в края на предишния месец пред в. " Ивнинг стандард ". " Германия нееднократно е пособия на Украйна. На всеки стадий те трябваше да бъдат притискани или поставяни в неуместна обстановка, с цел да създадат нещо. Това не е водачество, а следване ", сподели още Уолъс пред английския вестник.

Камерън обаче показва по-умерена позиция в Берлин.

" На всеки стадий се споделяше, че в случай че дадете противотанкови оръжия на Украйна, това е ескалация. Не, не е ", съобщи той в сряда на взаимна конференция с немската си колежка Аналена Бербок в Берлин, представен от " Политико ". " Ако дадете танкове на украинците, това е ескалация. Не, не е. Ако дадете на украинците далекобойна артилерия или далекобойни оръжия, това е ескалация. Не, не е ", продължи английският външен министър.

" Мисля, че повода за това е ясна: в случай че това, което вършиме, е да помагате на една страна да се отбрани от противозаконна и изцяло неоправдана експанзия, тогава нищо не би трябвало да ви стопира да помогнете на тази страна да отвърне на удара, с цел да си върне територията ", сподели още Камерън.

Британският външен министър заключи, че ескалация би представлявала единствено обстановка, в която " военнослужещ от НАТО убива съветски боен ".

Бербок от своя страна уточни, че по принцип би подкрепила изпращането на оръжия, които да оказват помощ на Украйна да се отбрани, добавя в. " Гардиън ". Тя добави, че с Камерън са разговаряли и по въпроса за приключването на информация на четири очи, само че че няма да разяснява това обществено. Демонстрацията на " взаимност и увереност " са мощните страни на сътрудниците на Украйна и не трябва да се разрешава на Владимир Путин да ги разделя, акцентира немската външна министърка.

" Готови сме да разгледаме всички разновидности, с цел да реализираме оптимален резултат за Украйна. Но няма да давам детайлности и да издавам желанията ни на нашите съперници " , съобщи Камерън в изявление за немския в. " Зюддойче цайтунг ", оповестено в събота. Думите му бяха отговор на въпроса дали се разисква " кръгова замяна ", при която Лондон може да даде на Киев свои ракети " Сторм шадоу ", а в подмяна да получи ракети " Таурус " от Германия.

В изявлението си Камерън отхвърли опасенията на Шолц, че изпращането на крилати ракети в Украйна може да докара до ескалация на войната. Според английския външен министър е " изцяло допустимо да се вкарат ограничавания за потреблението на тези оръжия, с което да се подсигурява, че те няма по никакъв метод да допринесат за ескалация ".

Той разяснява пред немския вестник и въпроса, дали Берлин може да се преглежда като благонадежден сътрудник предвид на изявлението на Шолц. " Нас ни свърза доста мощно партньорство, което е двустранно, в границите на НАТО и в качеството ни на по-ранни поддръжници на Украйна ", акцентира Камерън.

Запитан за излъчения по съветската телевизия Ар Ти запис на висши офицери от немските Военновъздушни сили, Камерън сподели, че постоянно има уроци, които би трябвало да се научат. " Но ние сме положителни другари и сътрудници. И положителните другари и сътрудници си приказват такива неща при закрити врата ", изясни английският външен министър.

Визитата на Камерън в Берлин провокира мнения от страна водещи немски политици.

Йохан Вадефул, представител на християндемократите по въпросите на външните работи и защитата отхвърли разновидността за " кръгова замяна " на " Таурус " против английски крилати ракети. Трябва да се направи всичко, с цел да се предотврати провалянето на Украйна.

" Това включва и доставките на най-хубавата система и това е " Таурус ". Никаква кръгова замяна не може да ги размени ", сподели той, представен от в. " Рейнишен пост ". Вадефул добави, че съмнението на канцлера във връзка с тежките оръжия към този момент е върнало Украйна доста обратно през предходната година ". " В актуалната обстановка неговата непримиримост още веднъж е тежко задължение за Украйна ", уточни политикът от ХДС/ХСС. Коалиционните сътрудници от Свободната демократическа партия (СвДП) и " Съюз 90/Зелените " не би трябвало повече да стоят безучастни и да гледат по какъв начин канцлерът разрушава доверието в Германия и блокира даването на значима оръжейна система на Украйна ", безапелационен бе Вадефул.

Председателят на парламентарната комисия по европейски въпроси на Бундестага Антон Хофрайтер от " Зелените/Съюз 90 " сподели пред медийната група " Функе ", че най-хубавото решение би било Шолц повече да не блокира директната доставка на ракетите " Таурус ". Хофрайтер добави, че кръговата замяна също е опция за Украйна и че канцлерът не трябва повече да пречи на това.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР