„Темата със СРС-тата първо е много чувствителна, второ предполага много

...
„Темата със СРС-тата първо е много чувствителна, второ предполага много
Коментари Харесай

Румен Петков каза пред ФАКТИ водят ли се разговори за голяма лява коалиция

„ Темата със СРС-тата първо е доста сензитивна, второ допуска доста спекулации и трето, в случай че се връщаме към концепцията за закриване на Специализирания съд и прокуратура, има доста причини в посока на закриването. Проблемът е, че тези, които най-силно грачеха, че ще ги закрият, просто не го направиха”.

Това сподели в изявление за ФАКТИ водачът на Политическа партия „ Алтернатива за българско възобновление “ (АБВ) Румен Петков. Свързахме се с него за коментар върху забележителния брой разрешителни за потребление на специфични разследващи средства, издадени от Специализирания углавен съд през 2020 година - 2798 позволения по Закона за СРС, в качеството му на някогашен министър на вътрешните работи по времето на Тройната коалиция. Говорихме с Румен Петков и по отношение на изказванията за диалози сред Българска социалистическа партия, „ Движение 21 “, „ Нормална България “ и АБВ за общо явяване на парламентарните избори на 11 юни.

„ Когато грачеха, че ще закрият Специализирания съд и прокуратурата, знаеха, че лъжат. Имаха всичкото време, което им беше належащо – и да реалокират Бюрото за отбрана на очевидците в Министерството на правораздаването, да го върнат, където му е мястото, с което щяха да основат напълно друга атмосфера в Прокуратурата, и да закрият тези две изродили се институции (б.р.: Специализирания съд и Специализираната прокуратура). Те не го направиха и знаеха доста добре, че няма да го вършат и че лъжат. Въпросът е за какво наивниците им имат вяра “, сподели още Румен Петков.

„ Към Специализирания съд и прокуратура има доста въпроси. Например един народен представител преди време беше заловен с към 50 хиляди белязани евро в дома му и го клатиха маса време - 5, 6, 7 години. Накрая Специализираният съд го оправда.

Второ, една от скандалните фигури на Плевенския район – с прозвището Куката (б.р.: Камен Балбузанов-Куката), избяга от Специализирания съд по време на дело против него. Тези два случая са задоволителни, с цел да сме напълно наясно защо става дума “, изясни водачът на АБВ.

Румен Петков акцентира, че персоналната му позиция за профилираното правораздаване е обществена още 2009-2010: „ Това е една надълбоко нездравословна институция, в зародиша си основана като инструмент за гнет и напън “, сподели той.

„ Тогава, несъмнено, господин Цветанов наложи основаването ѝ. Днес и той се е осъзнал, че е срещу. Въпросът е кардинален – за какво депутатът, който е направил закононарушение, да е по-различен от елементарния жител, направил закононарушение? “, добави той.

„ Ако приказваме единствено за проведена престъпност е едно, само че в случай че приказваме за благоприятни условия да бъде подслушван президентът е друго. Подслушването на президента, несъмнено, че е противоконституционно. А грозното изнасяне на тези записи дори не се нуждае от коментар. Лошото е, че ние имаме прекомерно скъсяваща се памет като нация, като общество “, разяснява Румен Петков.

По въпрос за това дали фактически леви политически субекти разискват общото си явяване на парламентарните избори под формата на коалиция, Румен Петков отговори: „ Ние от три години настояваме за дейни диалози в левицата. По-конкретно - за обединяване на левицата за дейно опълчване и основаване на убеждението у обществото, че има вероятност за един средносрочен ляв, лявоцентристки родолюбив индивид. И да, водят се диалози. Надявам се бъдат финализирани в най-скоро време и то сполучливо , тъй като към този момент загубихме години. Мисля, че в този момент е моментът да ги наваксаме. Казвам го като човек, който не е претендент за нищо “.

Румен Петков не пожела да уточни кои са партиите, сред които се водят диалози. Причината – опазване на възпитание.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР