Темата с кризата с водата в Перник се преекспонира в

...
Темата с кризата с водата в Перник се преекспонира в
Коментари Харесай

Проф. Павел Пенчев: Огромна вълна ще реши водната криза в Перник

„ Темата с рецесията с водата в Перник се преекспонира в медиите. Специалистите в тази област не сме взимали обществено присъединяване и то тъкмо затова. Когато се преекспонира един проблем, той по-трудно ще се позволи. Хората имат цялостно право да недоволстват “. Това сподели проф. Павел Пенчев, хидрогеолог и ръководител на Българската асоциация по подземни води. Той посочи, че язовир „ Студена “ е добре прочут и има задоволително информация за него.

„ Той няма огромен размер, може да се изпълни относително бързо - една висока вълна ще го изпълни с 10% и в същото време може да се изпразни доста бързо. Смятам, че няма предумисъл в източването на язовира “, разясни професорът пред БНР. Според проф. Пенчев главната причина е неналичието на добър административен потенциал: „ Не би трябвало да пропущаме и обстоятелството със засушаването и намаляването на водните запаси в общ мащаб ". По думите на професора водата от пещерите би напълнила водния басейн с едвам 2-3%. „ Проблемът не може да се позволи бързо. Всякакви действия и полемики би трябвало да се преустановят и да се тръгне към инженерно вярно решение. Полезните ходове са малко. Неминуемо ще пристигна висока вълна и тя ще вкара 10 млн. кубика за едно денонощие.

Въпросът е, че този язовир би трябвало да се ръководи извънредно деликатно. След като отчасти се усъвършенства ситуацията, би трябвало да се спрат оттоците и загубите. В това отношение всички институции, които са ангажирани, работят вярно. Но не могат да изпълнят язовира. Хората би трябвало да се научат да пестят водата... Ние сме предложили хрумвания, които не се акцентират в публичното пространство, само че те са в напреднала фаза... В идващите 1-2 месеца тези въпроси последователно ще бъдат позволени “.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни т
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР