Темата с индексациите за строителните фирми, обект на множество скандали

...
Темата с индексациите за строителните фирми, обект на множество скандали
Коментари Харесай

Индексация след индексация: и скандалните инхауси с още пари от държавата. Но поне ще имат таван

Темата с индексациите за строителните компании, обект на голям брой кавги обратно в годините, влезе днес отново в дневния ред на депутатите. И бе разширена - спомагателни пари поради хипотетично оскъпяване на материалите ще има и по също определяните като " скандални "  инхаус контракти, по този начин присъщи за ръководствата на ГЕРБ.

Това стана с разглеждането на държавния бюджет за 2024 година в последното преди коледната депутатска почивка съвещание на Народното събрание. Както депутатът от квотата на " Демократична България " Йордан Иванов предизвести - първо в изявление за Клуб Z предходната седмица, а след това и в изявление за БНР от през вчерашния ден, освен че индексациите сега се вършат без ясни критерии и такива получават едни компании, а други не, с оферти от ГЕРБ, ДПС и " Продължаваме промяната ", с която Демократична България е в коалиция, се вършат промени и в Закона за публичните поръчки, тъй че на индексация да подлежат и инхаусите. И то безлимитна.

Предложенията бяха направени сред четенията. И през днешния ден Иванов взе думата, с цел да възрази и да предложи и за тези контракти най-малко да се постави предел, както по останалите - до 50 на 100 от цената им. Като даде поръчка, че след Нова година от Демократична България ще предложат изцяло изменение в Закон за обществените поръчки в частта с индексациите, с цел да се постави ред и бистрота. Иначе мнението на самия Иванов, споделяно неведнъж и обществено е, че няма потребност от спомагателни заплащания и стопанският риск е в частния индивид, в случай че инфлацията оскъпява материалите.

" Няма никаква причина и през 2023 година индексациите да продължат. Може и да е имало такава през 2021., само че в последните шест месеца следим дефлация. Връщат ли компаниите? ", риторично попита депутатът от Демократична България.

" Какво вършат поправките? Днес индексациите са наложителни за страната, т.е. текстът е с заповеднически темперамент и страната би трябвало да заплати, което крие риск за фиска. Въвежда се корекция, че страната ще заплаща тогава, когато има пари. А на кой ще заплаща? На коя компания ще заплати, когато има пари? Тоест, в случай че две сдружения при равни условия са изпълнили 100 км път и са получили 100 единици за това и има индексация единствено за един, кой ще получи тази индексация? Това, сътрудници, крие корупционен риск. И това е проблем ", добави, визирайки предпоставката, че страната ще заплаща индексации единствено в случай че има средства за това.

И заключи:

" Хем няма пари, хем ще плащаме на този, на който изпълнителната власт реши, само че и отваряме индексацията за инхаусите - тези инхауси, които са непрозрачни, несъстезателни, неконкурентни, към този момент ще може да бъдат индексирани.

На последващо място: освен, че за частните компании ще се заплаща единствено когато има пари, а за инхаусите - постоянно, все още по този начин препоръчаният текст прави по този начин, че те могат да бъдат индексирани безкрайно. Могат да се индексират безкрайно инхаусите, зад които стоят частни компании, нали господин Нанков, и страната е длъжна да ги заплати в 100% от случаите, за разлика от това, когато компания подписа конкурентен, транспарантен и обществен контракт по реда на Закон за обществените поръчки - тогава не е длъжна да заплати ".

" Г-н Нанков " е някогашният районен министър на Бойко Борисов Николай Нанков, който след нещастието в " Своге " бе осъден с това да стане... зам.-министър. " За нас, сътрудници, това е проблем и след Нова година ще търсим промени по тези проблеми в Закон за обществените поръчки. Изразяваме сериозното мнение на Демократична България към тези разпореждания ", даде поръчка Йорданов и внесе поправката си за до 50-те % индексация и за инхаусите.

Цончо Ганев ( " Възраждане " ) видя в това разединение в обединението ПП-ДБ и иронизира, че визираният от Иванов корупционен риск очевидно се крие в районния министър на Политическа партия Андрей Цеков.

Почувствал се обиден, пояснение изиска и Нанков. За да отбрани индексациите, като се обоснова, че след Коронавирус през 2021 година е имало нарушаване в доставките на материалите, а сега и след войната в Украйна имало повишаване на съществени артикули и материали свързани освен със строителството, а и в доста браншове.

Но хвърли виновността върху дясното обединяване (което не беше такова в предишния парламент, приел индексациите).

" През 2022 година, когато Настимир Ананиев (ПП) беше ръководител на регионалната комисия, вие предложихте измененията в Закон за обществените поръчки с цел да бъде позволена индексацията. Тогава ви предупреждавахме, че от фиска ще се плаща на едни компании, а на други няма и вие приехте субективната методика. Субективният миг го създадохте вие.

По този метод не би трябвало да продължава индексацията счита групата от ГЕРБ. Занапред разбира се, че рискът би трябвало да остане в поръчителя и стопанските субекти. Промените в този момент ще решат всички тези каши, които вие надробихте, а след това и Шишков Ислужебният министър Иван Шишков, б.р.) и компания " - съобщи Нанков.

На което Иванов му напомни, че не е бил народен представител към оня миг. И акцентира, че и Нанков, въпреки всичко, като него, счита, че проблем има и той би трябвало да бъде рзрешен.

" Няма никакъв риск за корупция, напряко си е корупция и сегашният текст, и новият текст. Как по този начин ще взема решение някой? " - намеси се и Румен Гечев (БСП). - " Не може да е повече от 50 на 100 от цената на контракта... С този текст отменяте всевъзможни обществени търгове, състезания, договаряния. Ще печелят всевъзможни фиктивни компании и след това ще им се индексират договорите. Даже не написа криитерий съгласно инфлацията по Национален статистически институт... "

Гечев също сложи въпроса - че в случай че свършат парите, има риск от правосъдни каузи.

В последна сметка без повече звук болшинството, в това число вносителите на безлимитните пари за инхаусите, одобриха препоръчаното от Иванов ограничаване средствата най-малко да са до 50 на 100 от цената на поръчката. Както и предлагането на Божидар Божанов за повече бистрота с публикуването и на тези интервенции в електронния указател на публичните поръчки.

А както стана ясно, след Нова година, Народното събрание още веднъж ще се замнимае с тематиката.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР